Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fiatalok döntő többsége még nem dolgozott külföldön, de egyharmaduk szeretne. Az idegenbe vágyók több mint fele 2 évnél hosszabb időre tervezné a távollétét, és a legtöbben Európában maradnának.

A külföldi munkát tervezők közül a legtöbben a vendéglátásban helyezkednének el, egynegyedük pedig a szolgáltatás vagy kereskedelem területén tervezne munkát keresni. Egyötödük alkalmi vagy diákmunkát vállalna, 17 százalékuk pedig gyermekfelügyeletet vállalna vagy a családgondozás területén keresne állást. Ezen kívül építőipari területre jelentkeznének még néhányan.

A megkérdezettek fele valamilyen szakmunkát vállalna, harmaduk pedig segéd- vagy betanított munkát. Szellemi vagy értelmiségi pozíciót a külföldre jelentkezők több mint kétötöde szeretne betölteni. Az utóbbiak között többen vannak a budapesti lakosok, míg különböző szakmunkákat inkább a vidéken élők vállalnának - derült ki az Ipsos legfrissebb kutatásából.

A megkérdezettek több mint kétharmada angolul tanult, a második legnépszerűbb a német nyelv volt.

A fiatalok döntő többsége még nem dolgozott külföldön, csupán 3 százalékuk állította, hogy vállalt már az ország határain kívül munkát. Többségük a vendéglátásban helyezkedett el, vagy alkalmi diákmunkát végzett. A fiatalok közül a külföldön dolgozók inkább szakmunkás vagy betanított munkás pozíciókat töltöttek be. Ebben a korosztályban a szellemi vagy értelmiségi munkát vállalók aránya igen kicsi, ami érthető, hiszen többségük még valamilyen iskolába jár. A külföldön munkával töltött idő inkább rövidebb volt, maximum 3 hónapos tapasztalatot jelentett a munkát vállalók több mint felének esetében.

A válaszadók egyharmada tervezi, hogy vállalna a jövőben külföldön munkát, de 40 százalékuk nem menne el semmiképp. Inkább a budapestiek, a 20-25 évesek és a nők terveznek itthoni munkát vállalni, míg a fiatal férfiak 40 százaléka külföldre menne.

Azok közül, akik nem tervezik, hogy elhagyják az országot, 20 százalék azért maradna, mert itthon szeretne boldogulni a jövőben is, és ugyanennyien vannak, aki a családjuk miatt nem indulnak el.

Csupán 6 százalékukat fogta vissza az idegen nyelv ismeretének hiánya, és majdnem ugyanennyien mondták azt, hogy túl fiatalnak érzik magukat ehhez.

Azokat, akik szívesen vállalnának munkát külföldön, elsősorban a magasabb keresetek (93 százalék), illetve több mint háromnegyedüket a magasabb életszínvonal vonzza. A külföldre vágyók 40 százaléka azért menne, hogy nyelvet tanuljon, egy harmaduk azért, hogy külföldi tapasztalatot szerezzen, amit később kamatoztathat. Egyötödüket pedig a különböző kultúrák megismerése motiválja leginkább.

A külföldre vágyók több mint fele 2 évnél hosszabb időre tervezné a távollétét, egyötödük legalább 1-2 évre hagyná itt Magyarországot, tizedük pedig maximum 1 évig maradna távol. A legtöbben Európában maradnának, és csak alig több mint egytizedük menne Európán kívüli országokba. Leginkább az angol vagy a német nyelvterületű országokba pályáznának. Az első helyen Anglia, a második helyen Németország, a harmadik helyen Ausztria, a negyedik helyen pedig az USA áll.