Bár minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50 százalékuk sportol hetente - derül ki a Profession.hu felméréséből, amelyben 3000 internetezőt kérdeztek meg. A leggyakrabban a saját tulajdonú céggel rendelkezők, illetve a 29 év alattiak végeznek testmozgást, és csak kevés olyan vállalat van, ahol mozgásra ösztönzik a munkavállalókat.

Életünk nagy részét a munkahelyen töltjük, így rendkívül meghatározó, hogy munkáltatónk miként vélekedik a sportolásról. A kutatásban az állásportál azt vizsgálta, hogy egy átlagos munkanap végeztével milyen gyakran fordítanak időt testmozgásra a munkavállalók, és mely demográfiai adatok befolyásolják a sportolás rendszerességét, illetve típusait.

A fiatal, diplomás, budapesti cégtulajdonosok sportolnak

A megkérdezettek mindössze fele végez rendszeresen valamilyen testmozgást: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 17 százalékponttal magasabb a sportolók aránya, mint a fizikai munkát végzőknél.

A dolgozók fele nem mozog

Leggyakrabban a saját tulajdonú cégnél dolgozók sportolnak (59 százalék). Lakóhelyüket tekintve a fővárosiak vezetnek a mozgásban: a sportoló budapesti lakosok aránya több mint 5 százalékkal meghaladja a vidéki városokban élőkét. Szembetűnő, hogy az átlaggal összehasonlítva a 18-29 éves korosztály körében jóval népszerűbb a testmozgás, hiszen a felmérés szerint minden második fiatal felnőtt edz vagy fut.

A munkaadó nem ösztönöz

A válaszadóknak mindössze tizede számolt be valamilyen munkahelyi, mozgást ösztönző rendszerről. Leginkább a nagyobb méretű, 100 főnél több alkalmazottal rendelkező cégek (20 százalék) támogatják célzottan a sportolást leggyakrabban SZÉP-kártyával (43 százalék), illetve edzőtermi bérlettel (25 százalék).

A dolgozók fele nem mozogÍme azok a munkaadók, amelyek sportolási lehetőséget is kínálnak a dolgozóiknak!

Érdekes, hogy ennek ellenére a válaszadók mindössze egyharmada jelentené ki egyértelműen, hogy munkahelyi kötelezettségei akadályoznák a sportolásban. Ugyanennyien vannak, akik számára a munkahelyükön, vagy annak közelében is biztosított valamilyen mozgáslehetőség.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sok munkavállaló beteg

Az elhízás (20 százalék azok körében, akik szenvedtek valamilyen egészségkárosodást) fölényesen vezeti az mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodások listáját, amely a magas vérnyomással (20 százalék) és gerincbántalmakkal (18 százalék) együtt igen sok dolgozónak okoz problémát.

Bár sokaknak a fárasztó munkanap végeztével már nincs energiájuk edzeni, azonban az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya a dolgozók irodai teljesítményét is jelentősen befolyásolja. A kutatás készítői remélik: a jövőben minél többen illesztik be heti rendjükbe a testmozgást, amire a nyár közeledtével egyre több lehetőség lesz.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaadó, egészség, sport