Azt gondolhatnánk, hogy egy irodában dolgozni teljesen veszélytelen, ám az ülőmunkának valójában számos egészségkárosító hatása lehet. A hosszú, számítógép előtt ülve töltött órák nem kedveznek a szervezetnek, és ha nem figyelünk oda, akár hosszú-távú panaszaink is lehetnek.

Dr. Mármarosi Istvánt, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosát kérdeztük, hogy milyen az egészséges irodai környezet és mit tehetünk érte! Íme a 9 legjobb tipp!

1. 70 centiméteres asztal és csuklótámasz

 Ha az irodai bútorok nem kényelmesek, kényszertartást veszünk fel: olyan pózban dolgozunk, ami nem kényelmes, és megterheljük szervezetünket. Rendkívül fontos, hogy a bútorok megfelelő méretűek és formájúak legyenek. A szakértő szerint az irodai munkához ideális asztal magassága 70 cm. Lapja egyenes, nem fényes, és elég nagy ahhoz, hogy minden szükséges tárgy elférjen rajta - például egy praktikus csuklótámasz.

2. A kulcsszó: 90 fokos szög 

Akkor ülünk helyesen, ha a törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zár be egymással. Ezt könnyen le is ellenőrizhetjük: helyezzünk párnát a derekunk és a szék támlája közé, ha kiesik, akkor hibás a tartásunk!

ILYEN IRODAI MUNKÁKAT KÍNÁLNAK A PROFESSION.HU-N!

3. Térdeplő szék

Ma már speciális székek is kaphatók, amelyek kímélik a gerincünket. A térdeplő székek - amelyeket többek között a rajzasztaluk fölött sokat görnyedő mérnökök is használnak - a gerinc normális görbületét állítják helyre. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk ülni rajtuk, előre kell billentenünk a medencénket, és ki kell egyenesítenünk a hátunkat.

4. Fit-ball és párnák

A fitnesszedzéseken is használt fit-ballok, azaz a nagy "ülőlabdák" is bevonulhatnak az irodába. Ahhoz, hogy stabilan üljünk a labdán, szinte észrevétlenül ugyan, de folyamatosan egyensúlyoznunk kell. Ezzel olyan kicsi, gerinc közeli izmokat mozgatunk meg, amelyeket egyébként alig használunk - vagy egyoldalúan terhelünk. Hasonlóan jó hatású ülésnél az ékpárna, valamint a levegővel felfújt "billegő párna" használata is.

9 tipp, hogy egészségesebb legyen az irodai munka

5. Monitor 60-70 centiméterre a szemtől

A monitornak az ablakra merőlegesen kell állnia, hogy a beeső fény ne világítson a szemünkbe, de ne is tegye tükröződővé a monitor felületét. A képernyő akkor van jó helyen, ha 65-70 centire van a szemünktől, és enyhén lefelé kell néznünk: a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. 

6. Szemtorna és műkönny

A monitor merev figyelése szemszárazságot okozhat, mivel ilyenkor ritkábban pislogunk. Ezen segíthet a megfelelő páratartalom és a bőséges folyadékfogyasztás. A szemtorna, valamint a műkönny szintén jó szolgálatot tehetnek a tünetek kiküszöbölésében.

A legfontosabb azonban talán az, hogy ne felejtsünk el pislogni! Időnként kis szemtornát is végezhetünk, különben hajlamosak lennénk órákon át szinte egy pontra bámulni, ami szintén nem tesz jót. Az úgynevezett munkaszemüveg (ebbe a kategóriába nem tartozik bele a fényszűrős szemüveg) a monitor távolságára biztosít éleslátást. 

7. Megfelelő hűtő- és fűtési rendszer

Jó-e, ha van légkondicionáló az irodában? Jó azért, mert ha kell, hűvös levegőt biztosít, és abban kevesebb por vagy pollen kering, mint az utcán. Rossz, mert nem generál valódi légmozgást, sokan pedig arra panaszkodnak, hogy egyenesen rájuk fújja a hideget, illetve a meleget.

Mindez - az immunrendszer állapotától függően - fáradtsághoz, kimerültséghez, torok- és ízületi fájdalmakhoz vezethet. Mivel a légkondicionáló berendezésben előszeretettel telepednek meg bizonyos kórokozók, a rendszeres tisztítása mindenképpen szükséges.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Rendszeres séta és lábtorna

A sok ülés aranyérre hajlamosíthat, a láb lógatása pedig a visszereknek nem tesz jót. Ezért nagyon fontos, hogy időnként hagyjuk abba a munkát, álljunk fel, sétáljunk egy kicsit, vagy akár gimnasztikázhatunk is egyet! A jogszabály szerint a képernyős munkát végző dolgozók számára óránként tíz perc szünet jár. Használjuk ki ezt az időt, és semmiképpen ne töltsük az asztalunknál ülve! Ha nincs időnk felállni, akkor a lábunkat kinyújtva a lábfejünket akár az asztal alatt is megtornáztathatjuk! 

9. Jóga és relaxáció

A munkahelyi stressz az egyik legnagyobb egészségkárosító tényező. A határidők fenyegetése, a főnökök felől érkező nyomás, az állandó hajtás előbb-utóbb a munkahelyen kívül is érezteti hatását: többek között alvászavar, potenciaproblémák, magas vérnyomás, illetve burn out, azaz kiégés alakulhat ki. Hogy elkerüljük a stresszt, nagyon fontos, hogy időnként megszakítsuk a munkát, és pihenjünk egy kicsit! Érdemes elsajátítani néhány relaxációs technikát is, mint például a meditatív jóga.

Címkék: munkahely, irodai munka, egészség

Készítette: Fogas Krisztina