Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A motiváció elvesztése egy lassú folyamat, és talán ezért is olyan nehéz észrevenni. Nemcsak a teljesítményt befolyásolja, de meghatározza a hangulatot is. Ha motiváltak vagyunk, boldogabban végezzük munkánkat, és ez kihat az egész csapat teljesítményére is! De mi a helyzet akkor, ha nem tudjuk pontosan megfogalmazni, mi is az, ami motiválatlanná tesz nap, mint nap?

A The Undercover Recruiter azokat a hibákat vette sorra, amelyekből már néhány is elég ahhoz, hogy munkahelyi lelkesedésünk elpárologjon. Nézzük, melyek ezek és mit tegyünk ellenük!

 

1.      Lepusztult iroda

Első gondolatra az iroda falainak színe, vagy a munkaállomás kialakítása nem tűnik fontosnak karrier szempontból, de valójában jobban befolyásol, mint gondolnánk. Az Instagram-korszakban szocializálódott munkavállalók hihetetlenül magas szintű irodakultúrával találkozhatnak az interneten, elég ha csak a Google vagy a Facebook irodáiról szóló cikkekre vagy fotókra gondolunk. Ezekkel összehasonlítva hamar kialakulhat egyfajta elégedetlenség érzet, melynek sok esetben van valóság alapja.

Profession-tipp: alapszabály, hogy az irodában egyensúlyban legyenek a közösségi terek és a privát terek. Ha open office jellegű a tér, a kollégáknak akkor is biztosítsunk lehetőséget arra, hogy egyéniségüknek megfelelően alakíthassák legalább azt a kis sarkot, ami az övék. Kerüljük az állandó költözést is, mert ez bizonytalanságérzethez vezethet!

 

2.      Az ötletek elvetése

Elég, ha csak néhány alkalommal utasítják el egy kolléga újító ötleteit, vagy veszik figyelmen kívül hozzászólását, az illető önbizalma, és motivációja jelentősen le fog csökkenni.

Profession-tipp: Alakítsunk ki olyan légkört, amelyben mindenki úgy érezheti, hogy szabadon elmondhatja véleményét. Sokszor már az is elég, ha az illetőt meghallgatják és bevonják a döntési folyamatokba. Főnökként időről időre engedjünk betekintést a kollégáknak a céget érintő nagyobb dilemmákba, víziókba is, ezáltal saját munkájukat is nagyobb összefüggésekben fogják látni!

 

3.      A fejlődési lehetőségek hiánya

Itt nem elsősorban fizetésemelésre vagy látványos előléptetésekre kell gondolni, hanem a lehetőségre, hogy a kollégák bizonyos időközönként részt vehessenek képzéseken, új dolgokat tanulhassanak, és úgy érezhessék, hogy együtt fejlődnek a céggel!

Profession-tipp: hívjunk meg előadókat a vállalathoz, legyen az akár egy volt kolléga, aki mondjuk ma már ügyfél oldalról látja a folyamatokat. Ha rendszeres továbbképzésekre nincs is lehetőség, az interneten számos cikk és videó található, amelyek megosztásával folyamatosan követhetjük a trendeket! Nézzünk körül akár a TED Talk videói között!

     8 ok, amiért a kollégák motiválatlanok     

4.      Értelmetlen meetingek

Az értelmetlen és időrabló megbeszéléseknél nincs rosszabb, és egy-egy ilyen fárasztó ülés után a kollégák motivációja látványosan csökken.

Profession-tipp: Sokszor elég az e-mail, de ha elkerülhetetlen a meeting, akkor próbáljuk ki, hogy nem ülve, hanem állva tartjuk őket! Kutatások bizonyítják, hogy ilyenkor hamarabb döntésre jutnak a felek és hatékonyabb a problémamegoldás.

 

5.      Micro menedzselés

Különbség van az ellenőrzés és számonkérés teljes hiánya, és a folyamatos kontrollálás között. Ha már annyi időt és energiát fektettünk a jó munkaerő megtalálásába, akkor engedjük kibontakozni a kollégákat. Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy a kisebb feladatok elvégzése közben ellenőrzik a munkáját, motiválatlanná válik még akkor is, ha szereti a munkáját.

Profession-tipp: Határozzuk meg, mikor és milyen formában van helye a visszajelzésnek. Egy-egy projekt lezárása után, havonta, vagy akár a hét elején tartott értekezleten. A köztes időben engedjük, hogy végezzék a munkát.

 

6.      Kollégák hibáztatása

Elég néhány félreérhető mondat, és a kollégákban kialakul a félelem érzése, amely természetesen a motiváció csökkenéséhez vezet. A legrosszabb főnök vagy munkatárs arról ismerszik meg, hogy a sikereket saját érdemének, a hibákat másokénak tudja be. Kerüljük az ilyen fajta viselkedést!

Profession-tipp: A kollégák hibáit mindig a konkrét eset után rögtön, négyszemközt beszéljük meg. Így elkerülhetjük, hogy az az általános érzet alakuljon ki, hogy „semmi sem jó”, amit csinálnak.

 

7.      A vízió hiánya

Ha magának a cégnek nincsenek tisztán meghatározott céljai és víziója a jövőre nézve, hogy várhatnánk el, hogy a munkavállalónak legyen? A márka értékeit, elképzeléseit, piaci pozícióját mindig szőjük bele a kommunikációba, mert ezek a dolgok óriási motivációt adhatnak a csapatnak!

Profession-tipp: Különítsünk el erőforrást rendszeres belső céges hírlevél létrehozására, ahol olyan dolgokat oszthatunk meg a vállalatról, melyek a mindennapi munkavégzés során egyébként elsikkadnának.

 

8.      A négyszemközti beszélgetések hiánya

A kollégák eltávolodása a cégtől ott kezdődik, amikor már nincs igény a négyszemközti beszélgetésekre a felettesekkel, mert nem bíznak benne, hogy ez bármilyen eredményt hozhatna. Aktuális eseményektől függetlenül kerítsünk sort rá, hogy mindenkivel beszélgessünk legalább havonta egyszer. Munkavállalóként pedig legyünk proaktívak! Megdicsért az ügyfél? Menjünk be és osszuk meg a jó hírt főnökünkkel!

Profession-tipp: A legjobb, ha főnökként olyan bizalmi viszonyt alakítunk, ki, hogy először hozzánk fordulnak a kollégák ötleteikkel vagy panaszaikkal. Ebben segíthet, ha mi magunk is nyitottak vagyunk és őszintén beszélünk azokról a kihívásokról, amelyekkel szembesülünk!

 

Gondoljuk át a fentieket és ültessük át a gyakorlatba a számunkra hasznos ötleteket. Merítsünk önbizalmat abból, hogy több tízezer álláshirdetés vár ránk, és nagy eséllyel az álomállást is megtalálhatjuk, ha kitartóan keressük! Nézzünk szét bátran a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint!  Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Ha pedig önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát.

 


Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala