A lehetőségek országa, a szabadság népe, a filmsorozatok hazája. Sok sztereotípia övezi Amerikát és lakosságát egyaránt. Nézzük, mi az a 8 tényező a munka világában, amiben nagyon másképp működnek, mint mi, magyarok.

1. A választás lehetősége

Az amerikaiak rendkívül tisztelik az egyén szabadságát, az önálló kezdeményezést, és éppen emiatt nagyfokú toleranciával kezelik a különböző életstílusokat. Már a gyerekeket is arra nevelik, hogy maguk döntsenek, problémáikat önállóan oldják meg.

2. Fókuszban az egyén

Számukra nem sokat jelentenek a rangok, titulusok, ám annál jobban csodálják az egyéni teljesítményt, tehetséget. Különösen értékelik, ha valaki alacsony sorból küzdötte fel magát a társadalmi ranglétrán. Az önállóság és az önerőből történő felemelkedés minden amerikai ember ideálja.

8 érv, miért beszéljünk másképp egy amerikaival!

3. Hatékonyan, lényegre törően

Az amerikai ember őszinte, egyenes, nyílt, nem szereti a kertelést. Gyakran mondják is: "Get to the point", vagyis "Térjünk a tárgyra". Ez egy európai üzleti partner számára sokszor nyersnek, udvariatlannak tűnhet, pedig itt csupán arról van szó, hogy mit tartanak fontosabbnak. Számukra első az őszinteség, aztán következik csak az udvariasság.

4. Munka vagy szórakozás?

A kettő egyszerre nem fér össze. Szigorúan elhatárolják egymástól a hivatalos és a személyes problémáikat, illetve a munkát és a szórakozást. A társadalmon belül is határozottan különválnak bizonyos szerepkörök. Akkor érzik jól magukat, ha pontosan tisztában vannak a szerepkörrel járó feladatokkal, elvárásokkal.

5. Az idő a legdrágább kincs

Egy amerikai ember - a németekhez, svájciakhoz hasonlóan - nagy fontosságot tulajdonít a megfelelő időbeosztásnak. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozik, de akkor teljes erőbedobással és koncentrálással. A pontosságot tiszteli és másoktól is elvárja. Ez egyaránt vonatkozik egy megbeszélt időpontra, vagy egy határidő betartására. Erre vezethető vissza az is, hogy sokkal jobban preferálják az azonnali kommunikációt, mint például a telefonbeszélgetést, illetve a videokonferenciát, mint a személyes találkozókat - ahová ráadásul még utazni is kell.

6. Teret!

Amerikában minden másképp van berendezve, mint például nálunk. Igaz ez a munkahelyekre is. Az emberek nem szeretik bezárva érezni magukat, többre értékelik a levegős, nem lezárt tereket. Az irodákban az ajtók nyitva állnak, a munkatársak kopogás nélkül járnak be egymás szobájába. Vonatkozik ez a személyes beszélgetésre is: ilyenkor legalább egy karnyújtásnyi távolságot tartsunk amerikai beszélgetőpartnerünkkel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Humorral minden könnyebben megy!

A jó humorérzék az amerikai ember egyik legfontosabb jellemzője. Szeretnek önmagukon is nevetni, azt viszont nem díjazzák, ha egy külföldi teszi ugyanezt velük. Nevetni magunkon és másokat megnevettetni - ezt vallják. A nem angol anyanyelvű partnereiknek azonban jó tanács: inkább ne kísérletezzenek ezzel, mert egy rosszul előadott viccel több kárt okoznak, mint hasznot.

8. Korrekt árat kérjünk!

Mivel az amerikai partner a kérdéseire tényszerű, egyenes választ vár és ugyanezt nyújtja cserébe, az alkudozásnál is olyan első ajánlatot értékel, ami közel van a végső elképzeléshez. Állásinterjún a fizetési igény megadásánál, illetve egy üzlet megkötésénél erre különösen készüljünk fel! Ugyanis komolytalan partnernek tekintik azt, aki ésszerűtlen ajánlatot tesz, bízva egy nagyobb alkudozási folyamatban. Erre nekik nincs idejük.

Lehet, hogy nem minden ponton tudunk azonosulni az amerikai mentalitással, ám kétségtelen, hogy érdemes megpróbálni. Ki tudja? Még az is lehet, hogy a munka világában az előnyünkre is válik néhány tipikus amerikai tulajdonság!

Itt olvashatunk arról, hogyan beszéljünk egy angollal, itt pedig a német partnerekhez kapunk "használati utasítást"!

Forrás: Kultúra, viselkedés, kommunikáció, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: tárgyalás, amerikai, kommunikáció