Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy működik mindegyikünknél: vannak helyzetek, amelyeket mindenkinek érdemes elkerülni.

Ezeket a hibákat ne kövessük el az álláskeresés során!

1. Ne legyünk passzívak!

Ne várjuk meg, amíg egy cég kiválaszt bennünket, viselkedjünk egyenrangú partnerként. Lépjünk a tettek mezejére, és válasszuk ki azt a munkahelyet, ahol el tudjuk képzelni szakmai fejlődésünk következő időszakát. Vegyük kézbe a karrierünk irányítását, ez ugyanis senki másnak nem lehet fontosabb, mint nekünk.

2. Ne viselkedjünk félénken és alázatosan!

Az előző pontot is folytatva: álljunk ki magunkért, és tárgyaljunk egészséges szemlélettel a bennünket érintő feltételekről. Gondoljunk csak bele: a munkaköri leírásunk, a fizetésünk, az elvárások, a lehetőségek - valóban mindegy számunkra, hogyan alakulnak? És tényleg meg sem próbálnánk alakítani rajta? Ugye, hogy nem így képzeljük az egészet.

7x1 gondolat az álláskereséshez: amit sose tegyünk!

3. Nem a cég tesz nekünk szívességet!

Ha munkát ajánlanak nekünk, ne feledjük azt sem: ezzel nem válunk az adott cég lekötelezettjévé, hiszen két oldala van mindennek. A munkaszerződésünkben szereplő csomagért a tudásunkat, a tapasztalatainkat, a személyiségjegyeinket, és az egyéni értékeinket adjuk. És emögött ott van a teljes múltunk: a sok éves tanulással töltött időszak, az összes erőfeszítésünk, a stresszes időszakok, és így tovább.

4. Ne adjuk olcsón a képességeinket!

Erre a legtöbben hajlamosak vagyunk, ha nagyon kell egy új állás. Ám ne essünk bele abba a csapdába, hogy mások képességeit túlbecsüljük, a miénket pedig alulértékeljük.

5. Ne fogadjuk el, amit elsőre ajánlanak!

Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, érdemes átgondolni a lehetőségeket és a hallottakat. Tehát nem érdemes azonnal elfogadni egyetlen ajánlatot sem, amit elsőre felajánlanak nekünk. A jó szakemberekért a cégek is megküzdenek. Ebbe a csoportba tartozunk? Akkor viselkedjünk is úgy.

6. Sose hagyjuk abba az álláskeresést!

Gondoljuk csak végig: mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de valamilyen oknál fogva nem jött össze? Csupán egyetlen igazán nekünk való munkahelyre van szükségünk. És ha már dolgozunk valahol, akkor sem dőlhetünk hátra száz százalékosan. Mindig tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken!

7. Higgyünk a sikerünkben!

Ha mi nem bízunk eléggé önmagunkban és a képességeinkben, mást sem fogunk ennek az ellenkezőjéről meggyőzni. Márpedig akkor miért éppen mi rúgnánk labdába a meghirdetett pozíciónál, ugye? Éppen ezért gondoljuk végig, hogy valóban a nekünk való álláslehetőségeket pályázzuk-e meg, vagy van-e valamilyen keresési szempont, amin változtatnunk kellene.

KÖZEL KILENCEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És ez még nem minden! Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást,hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, álláskeresés, tippek