Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy működik mindegyikünknél: ha bizonyos előjeleket tapasztalunk az állásinterjúk során, érdemes alaposan megfontolni a felkínált állás elfogadását.

Íme, 7 helyzet, amikor ne fogadjuk el az állást!

1. Nem világos feladatkör

Amennyiben a többedik állásinterjún is azt tapasztaljuk, hogy a feladatkörünk nem egyértelmű, minden okunk megvan a bizalmatlanságra. Emögött gyakran az áll, hogy meghirdetnek egy pozíciót, de abba akár több önálló feladatkört próbálnak beletuszkolni - leginkább gazdaságossági megfontolásokból. Akár egy munkaköri leírást is kérhetünk előre - ha egy meglévő pozíciót vennénk át, akkor ez különösen nem teljesíthetetlen feladat.

2. Ködösítés a fizetésről, juttatásokról

Mindenkinek számít, hogy mennyit keres, és mit kap még ezen felül a munkájáért. Ez a téma sokszor túlságosan szemérmesen van kezelve az állásinterjú szereplői között is. Ám ez veszélyes, mert később sok csalódáshoz vezethet. Amennyiben úgy érezzük, hogy nem tiszták ezek a feltételek, nyíltan kérdezzünk rá, és jegyzeteljük le részletesen, hogy később át tudjuk gondolni, mérlegelni - valóban többet keresnénk, ha váltanánk. Nem mindig alakul így, még a kezdeti kecsegtető bértárgyalás ellenére sem. Legyünk figyelmesek!

KÖZEL TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

3. Eltérő munkamorál

Péntek este 8 órakor állásinterjú időpontot egyeztetni nem mindenkinek jelenti azt a vállalati közeget, ahová szívesen tartozna. A munka-magánélet egyensúlya kiemelt helyen szerepel sok munkaadó elvei között, ám a gyakorlatban egészen másképp állhatnak hozzánk. Ne kerülje el a figyelmünket egy ilyen árulkodó jel sem.

7x1 gondolat az álláskereséshez: amikor ne fogadjuk el az állást!

4. Hiányzik a kémia

Lehet, hogy az előző pontok mindegyike óriási pipa, de mondjuk a leendő vezetőnkkel és kollégáinkkal nem érezzük az összhangot. Persze lehet magyarázatokat gyártani ezekre az esetekre is, sőt, el is hessegethetjük a tényt, de attól még nehezen változhat az összhang. Főleg az intenzív és negatív stresszel is terhelt időszakokban.

5. Előnytelen közlekedési feltételek

Gondoljuk végig azt is, mielőtt elfogadnánk egy új állást, hogy mennyi szabadidőnket veszi majd igénybe a munkába járás. Ne becsüljük le ezt a tényezőt se, mivel a mindennapok során elég sok bosszúságot és kimerültséget okozhat, ha a pihenőidőnk egy jelentős részét a forgalomban való araszolgatás vagy éppen a hosszú távú koncentrálás teszi ki az autópályán. Akkor vállaljuk csak be, ha valóban beilleszthető az életvitelünkbe - káros hatások nélkül.

6. Erkölcsi ütközések

Egyáltalán nem biztos, hogy szívesen dolgoznánk olyan cégeknek, amelyek tevékenységi köre vagy mentalitása az életmódbeli illetve erkölcsi meggyőződésünkkel szöges ellentétben áll. Persze ettől még megpróbálhatjuk, de nem valószínű a hosszú távú karrier például a dohánytermékek népszerűsítése terén, ha egy közeli hozzátartozónk egészségügyi leromlását a dohányzás okozta.

7. Ne mindenáron

Fontos az új állás megszerzése, nem véletlenül pályázunk és járunk állásinterjúkra. De ne adjuk át magunkat feltételek nélkül az árral való sodródásnak, mert ez a döntésünk is akkor jó, ha megalapozott. Gondoljunk át minden szempontot, hagyjunk rá megfelelő időt, és ez alapján hozzuk meg döntésünket.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És még valami: ha még nem találtuk meg az új, kihívásokkal teli munkakört, azt se feledjük, megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, nemet mond, munkaadó, szimpátia, fizetés