Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Valójában a felvételi beszélgetés és az önéletrajz átnézése is arra szolgál, hogy a munkaadó felmérje: a jelöltben megvannak-e azok a tulajdonságok, amiket keres.

Hogy pontosan melyek is ezek? Íme a 7 legfontosabb tulajdonság:

1. Intelligencia

Több felmérésben is arra a következtetésre jutottak, hogy végső soron egy munkavállaló termelékenysége és a vállalati célokhoz való hozzájárulása 76 százalékban attól függ, hogy az illető mennyire intelligens. Az intelligencia ebben az esetben annak a képességét jelenti, hogy az illető tud tervezni, szervezni, fontossági sorrendet felállítani, problémát megoldani és feladatokat elvégezni.

Hogyan mutathatnánk be az állásinterjún, hogy intelligensek vagyunk? Az intelligens ember egyik legfontosabb ismertetőjele az érdeklődés és a kíváncsiság. Minél több jó kérdést teszünk fel és hallgatjuk a válaszokat, és minél értőbb módon reagálunk az elhangzottakra, annál intelligensebbnek fogunk tűnni.

2. Vezetői képesség

Nem arra lesz kíváncsi a munkaadó, hogy menedzsert nevelhet-e belőlünk évek múlva. A vezetői képesség azt jelenti, hogy felelősséget szeretnénk és fogunk vállalni az elért eredményekért. Azt szeretnék látni, hogy ránk lehet-e bízni feladatokat, és utána számon lehet-e majd kérni az elért eredményeket. A jó vezető egyik ismertetőjele, hogy nem keresi a kifogásokat. Szívesen vállal feladatokat, majd azok végrehajtásáért vállalja is a felelősséget.

3. Önazonosság

Ezt a tulajdonságot integritásként is emlegetik, és arra utal, hogy gondolatainkban és cselekedeteinkben mennyire vagyunk őszinték önmagunkkal és másokkal. Ez a tulajdonság az, amely hosszú távon a leginkább befolyásolja, hogy sikerünket mind a munkában, mind a magánéletben. Ismerjük el erősségeinket és gyengeségeinket. Legyünk lojálisak. Ne mondjunk semmi rosszat volt kollégáinkról vagy munkaadóinkról, ne hárítsuk a felelősséget.

4. Szerethetőség

A munkaadók szeretnek olyanokat felvenni a csapatba, akik barátságosak, közvetlenek és együttműködőek. Úgy gondolkodnak, hogy a munkahely, egy családhoz hasonlóan szerethető emberekből kell, hogy álljon, akik kellemesen érzik magukat egymás társaságában. Egy jó személyiséggel rendelkező munkatárs népszerűbb lesz, bármit is csinál. Hangsúlyozzuk tapasztalatainkat, amelyek azt mutatják, hogy csapatban gondolkodunk és a csapatjátékosok vagyunk. 

7 tulajdonság, amit a munkaadók keresnek

5. Hozzáértés

Egyszerűen fogalmazva a hozzáértés nem más, mint a képesség, hogy el tudjuk végezni a ránk bízott feladatokat. Ez jelenti az alapját annak, hogy milyen karrier utat futunk be. A hozzáértésen értjük azt is, hogy meg tudjuk különböztetni szakmailag a fontosat a lényegtelentől, illetve képesek vagyunk a feladatra koncentrálni addig, ameddig azt magas színvonalon el nem látjuk.

6. Bátorság

Az, hogy hajlandóak vagyunk kockázatot vállalni, pozitív színben tüntet fel minket. A bátorság munkahelyi környezetben egyet jelent azzal, hogy vállaljuk a kihívásokat, hajlandóak vagyunk elfogadni egy nagyobb munkát, vagy egy olyan, új területen kipróbálni magunkat, ahol nagy a bizonytalanság és a bukás veszélye.

A bátorság azt is jelenti, hogy nyíltan és őszintén felvállaljuk véleményünket egy-egy nehéz helyzetben. Állásinterjún kérdezzünk a vállalatról, ne habozzunk a pozíció jellegét és a felelősségi köröket feszegetni őszinte és nyílt kérdésekkel. 

7. Belső erő

A belső erő a munkaadó szempontjából azért fontos, mert a jelöltnek meg kell őriznie belső nyugalmát nehéz szituációkban is. Árasszunk nyugalmat és legyünk összeszedettek az állásinterjún. Minden HR-es tudja, hogy a felvételi egy stresszes szituáció a jelölt számára, így az ott mutatott viselkedéséből következtetni lehet arra, hogyan reagálna krízishelyzetekben.

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, tippek, HR