Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója ma arról ír, hogy hogyan válhat valaki magabiztosabbá az interjún. Mini sorozatunk harmadik része következik. Az előző két cikkben átnéztük, hogy hogyan állíthatunk össze egy ütős önéletrajzot, illetve, hogy miért fontos jelen lennünk a közösségi médiában, amikor állást keresünk.

Ha valakit behívták interjúra, az első reakciója természetesen az öröm, és úgy érzi, hogy eséllyel indul csatába a régóta vágyott állásért. Aztán hirtelen elbizonytalanodik. Vajon engem keresnek? Elég jó leszek nekik? Nem vagyok túl tapasztalatlan? Esetleg éppen túlképzett?

Ilyenkor rengeteg kétség merül fel az emberben, és ha a szorongásainak teret enged, akkor az bizony az interjún nyújtott teljesítményére is hatással lehet. Bizonytalanabb lesz, ez visszaköszön a testbeszédében, a szavai erejében, és összességében nem tud jó benyomást kelteni - hívja fel a figyelmet a tanácsadó.

1. Az interjú egy fellépés

Az interjú olyan, mint egy fellépés vagy performance. A pályázónak olyan készségeit kell közben használnia, a melyeket a hétköznapjai során nem feltétlenül gyakorol. Például odafigyel arra, hogy szemkontaktust tartson a beszélgető partnerével, pontosan válaszol a feltett kérdésekre, fókuszál a figyelmével.

2. Miért én vagyok a megfelelő a munkára?

A szakértő azt javasolja, hogy tegyük magunk elé a hirdetést és olvassuk végig alaposan. Húzzuk alá azokat a kulcsfontosságú készségeket, tapasztalatokat, amelyek a munka elvégzéséhez szükségesek.

Utána gondoljuk végig a saját szakmai pályafutásunkat és írjuk le, hogy mi mindennel rendelkezünk: kezdjük a képzettséggel, folytassuk a megszerzett tapasztalatokkal, és gondoljuk végig a kompetenciáinkat: hogy hogyan kommunikálunk, tárgyalunk, mennyire vagyunk meggyőzőek, hogyan tudunk kapcsolatokat ápolni, konfliktusokat kezelni.

Kutassunk az emlékezetünkben példák után is: voltunk-e már olyan helyzetben, hogy egy munkahelyi konfliktusba csöppentünk, és azt hogyan oldottuk meg.

Amikor mindezzel végzünk, már egészen jól felkészültünk az interjúra, van a tarsolyban egy jó pár példa is, így máris magabiztosabban indulhatunk neki a beszélgetésnek.

3. Játsszuk el az interjút

Az interjúra készüljünk fel gyakorlással is. Kérjük meg egy barátunkat, családtagunkat, hogy szimuláljanak egy interjúhelyzetet, és tegyék fel azokat kérdéseket, melyek valószínűleg az interjún is előjönnek majd. Az álláskereső pedig igyekezzen legjobb tudása szerint válaszolni rájuk.

Figyeljünk oda, hogy a feltett kérdésekre válaszoljunk, és sok személyes tapasztalatot is vigyünk bele. A próbainterjú után kérjünk visszajelzést, hogy mennyire voltak gördülékenyek a válaszaink, mennyire tűntünk hitelesnek, összeszedettnek és magabiztosnak. Ha még van javítanivaló, akkor folytassuk a felkészülést.

A magabiztos testtartást és az ülést is gyakorolhatjuk. Az interjú minimum 45 percen keresztül tart, az álláskeresőnek a válaszaira kell koncentrálnia, és nem ér rá azzal foglalkozni, hogy hogyan ül. Ezért érdemes már korábban kipróbálni, hogy milyen benyomást kelt, ha egyenes derékkal ülünk, laza tartásban egy széken, vagy ha görnyedten előrehajolunk, és az asztalra könyökölünk. Vagy esetleg mi történik, ha egy kényelmes bőrfotelbe ültetnek minket, ott hogyan lehet kényelmesen, de nem félig fekvő helyzetben elhelyezkedni.

4. A helyes testbeszéd

Testbeszéd alatt a testtartás, a gesztusok, szemkontaktus, mimika, hangszín és hangerő összegségét, a non-verbális kommunikációt értjük. Mindent, amit nem szavakkal kommunikálunk a környezet felé. A testbeszédünk többet elárul rólunk, mint a kimondott szavaink. Az interjúztató számára is egyértelműen jelzik, hogy mennyire vagyunk magabiztosak, feszültek, mikor sikerül minket zavarba hozni egy kérdéssel.

A non-verbális kommunikációjára attól a pillanattól kezdve ügyeljünk, amikor belépünk az épületbe. Herczku Monika azt szokta javasolni, hogy amíg a jelölt az interjúztatóra várakozik (persze ha csak néhány percről van szó), akkor addig is maradjon állva, így határozottabbnak tűnik és nem hagy alább a lendülete sem. És amikor találkozik az interjúztatóval, akkor derűs tekintettel üdvözölje, és a szemkontaktust igyekezzen végig tartani.

A kezeinket is használjuk a beszélgetés közben, gesztikuláljunk, mert ezzel érdeklődést, lelkesedést mutatunk, energikusabbnak tűnünk.

Legyen a hangunkban erő, lendület. A válaszadásnál a hangszín változtatásával, a beszéd ütemének váltogatásával, vagy szünetek tartásával is fenntarthatjuk az érdeklődést, vagy hangsúlyozhatunk bizonyos dolgokat. A lényeg az, hogy ne monoton hangon beszéljünk, mert akkor az interjúztató is hamarabb elveszíti az érdeklődését.

Ne azt sugározzuk, hogy ez már a századik interjú és még sehol sincs egy állás, még ha ez így is van. Az interjúztató ott és akkor találkozik az álláskeresővel először, és számára az lesz a döntő benyomás róla.

5. Alaposan készüljünk fel a cégből

A felkészülés ne "csak" abból álljon, hogy az álláskereső megnézi a cég honlapját, hanem olvasson utána a cégnek a sajtóban, és ismerősöktől is érdeklődjön, hogy mit kell és érdemes róluk tudni.

6. Viselkedjünk partnerként az interjúztatóval

Az igazán magabiztos (és nem önelégült!) jelölt az interjún nem a hagyományos kérdezz-felelek szituációt játssza, hanem partnerként viselkedik az interjúztatóval, nem merev válaszokat ad, hanem 1-2 szakmai sikert, eseményt is felelevenít az életéből, elmondja, hogy mikor voltak az ügyfelei a legelégedettebbek vagy hogyan jött ki jól egy csúnya konfliktusból.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégek szívesebben választanak olyan jelölteket, akiknek a szociális kompetenciái erősebbek, tehát hamarabb teremtenek kapcsolatot, könnyedebben elbeszélgetnek bárkivel.

7. Nem minden a magabiztosság

A szakértő nem szeretné azt a látszatot kelteni, hogy mindenkinek nagyon magabiztosnak kell lennie. Sokfélék vagyunk, és nem minden munkakörnél követelmény, hogy egy lehengerlően magabiztos szakember töltse be, mert így a sok "dudás" gyorsan egymásnak esne egy irodában.

Herczku Monika inkább arra gondol, hogy az álláskereső képviselje önmagát, legyen tisztában azzal, hogy mennyit ér, milyen eredményei voltak, mit tett már le az asztalra. Azt javasolja, hogy a pályázó mindig legyen annak tudatában, hogy kicsoda és mit szeretne. És higgye el, hogy ez az állás az övé is lehet, hiszen megvannak a képességei, hogy megszerezze.

A karrier-tanácsadó Oscar Wilde mondását idézte, mely az álláskeresésre is igaz: "Légy önmagad, mert mindenki más már foglalt."

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, állásinterjú