Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha elkezdünk aggódni a múlton, az több szempontból hátráltat bennünket. Elképzelhető, hogy nem tudunk ellene tenni, mert, mondjuk ilyen típusok vagyunk – ahogy ezt korábbi cikkünkben már részleteztük is -, ám ha felismerjük a jelenséget, lerövidíthetjük az ezzel töltött időt. És mindez a saját javunkra válik. Miért ilyen fontos, hogy ne foglalkozzunk annyit a már megtörtént dolgokkal? Amy Morin pszichoterapeuta segítségével most összefoglaljuk olvasóinknak a legfontosabbakat.

Íme, 7 ok, hogy miért ne rágódjunk a múlton!

1.) Lemaradunk a jelenről

Nem tudjuk átélni a jelent, ha gondolataink állandóan a már megtörtént eseményeken járnak. Lemaradunk az új történésekről, kimaradunk a lehetőségekből, amelyek itt és most nyílnak meg számunkra. Nem kell ecsetelni, mekkora hátrányt jelenthet mindez a karrierünkre nézve.

Károkat okoz a múlton való rágódás

2.) Nem tudunk megfelelően felkészülni a jövőre

Ahhoz, hogy fejlődjünk és biztonságban tudhassuk magunkat a jövőre nézve is, előre kell tekintenünk, terveznünk kell a jövőt és érdemes minél előbb kitűzni a céljainkat, mérföldköveinket is. Amennyiben figyelmünk hátrafelé tekintget, ezeket a lépéseket nem tudjuk megtenni. Mindebből érdemi és anyagi veszteségünk egyaránt keletkezhet.

Ha elégedetlenek vagyunk a munkakörülményeinkkel, itt mindenképpen nézzünk szét!

3.) Megakadályozza a döntéshozatalunkat

Ha megoldatlan ügyeket cipelünk magunkkal, a konfliktusok elhomályosíthatják a gondolkodásunkat. Főleg, ha személyes jellegű sérelmek is társulnak mindehhez. Nem leszünk képesek megfelelő, előremutató döntéseket hozni, márpedig ez mindennapos része lehet a munkánknak.

4.) Ezzel nem oldunk meg semmit

Sehová sem vezet, ha a fejünkben folyton ugyanazokat a forgatókönyveket játsszuk le, és olyan dolgokra koncentrálunk, amelyekre már nincs befolyásunk.

5.) Depresszióhoz vezethet

Amikor negatív események foglalkoztatnak minket, negatív érzelmekkel vesszük körbe magunkat. Ne feledjük el ezt!  Ez az ördögi kör ugyanis szorongáshoz, pánikbetegséghez vagy éppen depresszióhoz is vezethet, és ilyenkor jellemzően már nem is tudunk egykönnyen kilépni a negatív érzelmi állapotunkból.

6.) Nem segít, ha csak a szépre emlékezünk

Előfordul, hogy az idő múlásával könnyen meggyőzzük magunkat, korábban boldogabbak, sikeresebbek voltunk. Valójában azonban ezek többnyire túlzások, nem helytállóak. Ne essünk ebbe a csapdába!

7.) Árt az egészségünknek

A 2013-ban az Ohiói Egyetem kutatói által végzett felmérés konkrétan kimutatta, hogy ha állandóan a negatív történéseken rágódunk, több gyulladás keletkezik a szervezetünkben, és fokozódhat a szívproblémák, a rák és a demencia kockázata is.

Egyértelműen látszik a fentiekből, hogy feleslegesen pazaroljuk figyelmünket és energiáinkat a múltra azok után. Törekedjünk arra, hogy ha levontuk a megfelelő tanulságokat, kezeltük a helyzetet, lépjünk tovább és ne nézzünk hátrafelé, mindig csak előre.

 

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma