Munkakereséskor nagyon fontos az álláskereső megfelelő hozzáállása. A kiváló önéletrajz mellett jó pszichológiai készségekkel is rendelkezie kell annak, aki munkát keres.

1. Reális célok

Az álláskeresés kezdetén fontos a reálisan elérhető célok kitűzése. Olyan állásokra pályázzon, amelyek betöltéséhez rendelkezik a megfelelő készségekkel vagy tapasztalattal.

2. Őszinteség és nyitottság

Legyen nyílt és őszinte az álláskeresés során, potenciális munkaadójával és önmagával szemben is! Azok az álláskeresők sikeresebbek, akik értékeikkel komolyan tisztában vannak és az álláskínálatot is megfelelően felmérték. Három fő szempontot kell figyelembe venni az álláskeresés során: mire vagyok képes, milyen munkát szeretek végezni és mit nyer azzal a munkaadó, ha engem választ - hívta fel a figyelmet André Atalaia Samouco, portugáliai EURES tanácsadó az EU foglalkoztatási szolgálatának honlapján. Az álláskeresőnek mindig mérlegelnie kell, hogy a kinézett állás megfelel-e neki, és valóban ilyen karrierre vágyik.

3. Az álláskeresés is munka

Magát az álláskeresést is lehet "állásként" kezelni. Érdemes kezdeményezőnek lennünk, új készségeket szereznünk.

4. Pozitív szemlélet

Az életben fel kell készülni a kudarcokra is, de az álláskereső próbáljon meg a sikeres eredményre koncentrálni a kezdetektől. A szakértő azt tanácsolja, hogy tartsuk is fenn ezt a pozitív lendületet. A személyes interjúra behívás már azt jelzi, hogy jó úton haladunk.

Ha azonban nem jól sikerült az interjú, ne keseredjen el, emlékezzen arra, hogy ebbe a fordulóba sikerült bekerülnie, és ezzel a tapasztalattal javíthat a személyes elbeszélgetés során alkalmazott technikáin a jövőben. Kérjünk visszajelzést a munkaadótól, és gondoljuk át, hogy milyen tanulságokat lehet levonni az interjúból.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Véleményem szerint az új életszakasz és karrier elkezdéséhez optimista hozzáállás szükséges. Az önbizalom és optimizmus azonban a saját készségeink és képességeink kiegyensúlyozott értékelésén alapuljon" - tette hozzá André Atalaia Samouco.

5. Kulcsfontosságú a következetesség

Lendületet adhat, ha egyszerre több állást is megpályázunk, így ha véletlenül elutasító válasz érkezik az egyik munkaadótól, attól a többi pályázaton még eséllyel indulhatunk.

6. Egészséges önbizalom

Hinni kell abban, megkaphatjuk az állást. Ha valaki nem hisz benne, hogy megkaphatja az adott pozíciót, miért alkalmazná pont őt a munkaadó? - tette fel a kérdést a portugál tanácsadó.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség