A legtöbb esetben az álláskeresésre úgy tekintenek a jelöltek, mint egy folyamatra, melynek a végén a munkaadó kiválasztja a legjobbnak talált jelentkezőt, és ezzel le is zárult a dolog. Pedig az álláskeresés kétoldalú: a jelölt ugyanúgy választás előtt áll, amikor felajánlják neki a lehetőséget. Át kell gondolnia, hogy vajon az adott pozíció megfelelő-e a számára.

Mielőtt még úgy gondolnánk, hogy a munkaadó kegyet gyakorolt, nekünk pedig kötelességünk rábólintani az állásra (és a kínált feltételekre), álljunk meg egy pillanatra és nézzük át, hogy nincs-e "gyenge láncszem" az ajánlatban.

6 kérdés, mielőtt elfogadnánk egy állást

Az alábbi dolgokat mérlegeljük:

1. Mennyi lesz a fizetés?

Az, hogy a képzettségünknek és végzettségünknek, szakmai tapasztalatunknak megfelelő fizetést kapjuk az új pozícióban, rendkívül fontos szempont, ugyanakkor legyenek reálisak a fizetési elvárásaink. Alap esetben törekedjünk arra, hogy az új munkahelyen valamivel többet keressünk, mint az előző cégnél, de ez alól lehetnek kivételek. Például ha az új pozíció más, életmódbeli vagy szakmai fejlődési előnyökkel is jár, vagy ha a vállalati kultúra fejlettsége kimagasló, érdemes kompromisszumot kötni és megfontolni, hogy akár egy kicsit kevesebb pénzért is megéri náluk dolgozni.

2. Milyen juttatásokat kapok?

A legtöbb vállalat valamilyen juttatásokat nyújt munkatársainak, de ez rendkívül széles skálán mozog. A döntés meghozatala előtt nem árt tisztában lennünk vele, hogy a cég támogatja-e mondjuk a munkába járás költségeit, van-e lehetőség kedvezményesen edzőterembe járni, a munkaidő alatt esetleg megoldott-e a kisgyermekek óvodai elhelyezése a cég szervezésében. A rugalmas munkaidő lehetősége szintén olyan "juttatás", amely sokat nyomhat a latba, ha egy pozíció elfogadását mérlegeljük. 

3. Milyen karrierlehetőségek vannak?

Mielőtt automatikusan aláírnánk a munkaszerződést, járjunk utána, hogy van-e lehetőség előléptetésre a vállalatnál, vagy szakmailag milyen előnyökkel kecsegtet a pozíció. Ha az a hosszú távú célunk, hogy a vállalati ranglétra tetejére kerüljünk, mérlegelnünk kell, hogy az adott beosztás jól mutat-e majd az önéletrajzunkban, és milyen nagyobb lehetőségeket nyithat meg előttünk a jövőben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Hol fogok dolgozni? 

A munkahely földrajzi elhelyezkedése rendkívül fontos. Mennyi idő alatt érünk be a céghez? Hajlandóak vagyunk órákon át utazni minden reggel és este? A beígért havi fizetésünket olyan szempontból is nézzük meg, hogy mennyi pénzt és időt vesz el tőlünk maga a munkába járás. A legjobb ajánlatot is kétszer gondoljuk meg, ha ez azzal jár, hogy nem lesz magánéletünk, vagy tetemes összegre rúg a bejárás költsége.

5. Milyen lesz a munkakörnyezet?

Az állásinterjún jó esetben már vethettünk egy pillantást leendő munkakörnyezetünkre. Van, aki a nyitott, közösségi irodákat szereti, mások a zárt, egyéni irodákban tudnak jobban dolgozni, csak a közvetlen munkatársaikkal körülvéve. Mivel a munkahelyen több mint 8 órát fogunk tölteni napi szinten, egyáltalán nem mindegy, hogy olyan környezetben leszünk-e, ahol maximális teljesítményt tudunk nyújtani, vagy folyamatosan zavaró körülményekkel kell-e küszködnünk.

+1 

A közvetlen felettes

Habár közvetlen felettesünkkel nem feltétlenül találkozunk az állásinterjú alkalmával, ha kellemetlen a főnök, az megkeserítheti életünket és pokollá teheti a mindennapi munkavégzést. Ha van rá lehetőség, a pozíció felajánlásakor kérjük meg az interjúztatót, hogy mutasson be a csapatnak, vagy közvetlen főnökünknek. Semmiképpen ne tegyük ki magunkat annak, hogy úgy indulunk neki az első munkanapnak, hogy senkivel nem találkoztunk még azok közül, akikkel napi szinten együtt kell működnünk.

Címkék: munkahely, álláskeresés, fizetés, juttatás, munkakörnyezet

Szemlézte: Fogas Krisztina