Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Álláskeresés közben belefuthatunk gyanús vagy éppen kockázatos hirdetésekbe - és személyekbe is. Cikkünkben a 6 legtipikusabb dologra hívjuk fel olvasóink figyelmét, amelyből kiderül, mikor kell hátrébb lépnünk pár lépést, és körültekintően eljárni vagy éppen elutasítani az adott álláslehetőséget.

1.) Ne higgyük, hogy álmaink állása minden erőfeszítés nélkül az ölünkbe hull!

Ha valamire, akkor az álommunkára igazán jellemző: ha valami túl szép, hogy igaz legyen, többnyire nem is az. Tehát nyugodtan gyanakodjunk, ha a leendő munkavállaló szinte semmire sem kíváncsi, vagy éppen nincsenek munkakörhöz kötött elvárásai. Különösen legyünk óvatosak az igen magas jövedelem emlegetésekor, és egy esetleges külföldi állás betöltéséhez szükséges teljes körű ügyintézés ígérgetésekor. Mert ha valóban ennyire csábítóak a feltételek, hogyhogy nem találnak hirdetés nélkül is megfelelő munkatársat?

TIPP: Egyszerre pályázzunk több állást, és mi magunk is versenyeztessük a lehetőségeket! Így nem érezzük majd kiszolgáltatva magunkat, és jobb döntést fogunk hozni karrierünkkel kapcsolatban is.

2.) Nem mindegy, hogy hol keresünk!

Ha az apróhirdetések között, vagy éppen más hasonló színvonalú oldalakon keressük álmaink állását, ne csodálkozzunk, ha nem találjuk meg. Aki igazán jó szakembereket keres, nem ilyen felületeken hirdet. Az ellenőrizetlen álláshirdetések és reklámok helyett válasszuk a megbízható forrásokat!

TIPP: A profession.hu-n itt nézhetünk körbe!

  Megbízható álláshirdetések  

3.) Nézzünk utána, hogy ki hirdeti az állást!

Előfordul, hogy az illegálisan működő magán-munkaerőközvetítő cégek vagy nem hiteles személyek álnéven, hamis adatokkal próbálnak adatokat és esetenként pénzt is kicsalni a hiszékeny álláskeresőkből. Ezért minden esetben nézzünk utána az állásinterjúztatóknak, valóban működő szervezetről van-e szó.

TIPP: Amennyiben a profession.hu oldalon keresünk állást, ezt az ellenőrzést kihagyhatjuk, mivel ide csak ellenőrzött hirdetők kerülhetnek fel.

4. Figyeljünk a hirdetés stílusára, nyelvezetére, megjelenésére!

Árulkodó lehet, ha a hirdetőnek nincs saját céges e-mailcíme és honlapja, de az is gyanús, ha a cégadatok - például a cím, a székhely, az adószám - nem találhatók a megadott honlapon. Legyünk óvatosak akkor is, ha a hirdetésben bulváros vagy túlzó kifejezések szerepelnek, ha túl sok az ígéret, ha a szöveg helyesírási hibákkal, elütésekkel van tele, és ha pénzt kérnek tőlünk.

TIPP: Ne feledjük, a kevesebb több. Ebben az esetben is. Még eredményesebbek lehetünk, ha a magunk kezébe vesszük az irányítást. Keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján itt.

5. Az erőszakos sürgetés mindig gyanús!

A csaló magánközvetítők sokszor mielőbbi jelentkezésre - és kisebb-nagyobb összegek befizetésére - kényszerítik az álláskeresőket, hogy idejük se legyen alaposan végiggondolni az ajánlatot. Ne dőljünk be ennek!

TIPP: Mindig kérjünk egy nap gondolkodási időt, és aludjunk rá egyet - bármit is ígérnek, bármivel is sürgetnek. Ha ránk van szüksége a cégnek, ezt ki fogják várni.

6. Szűrjük ki az olyan hirdetéseket, amelyek régóta keringenek az interneten!

Gyakori, hogy újra és újra belefutunk bizonyos álláshirdetési szövegekbe, amelyek némi változtatással, kicsit más adatokkal vagy éppen információval időről időre felbukkannak az interneten.

TIPP: Ha olyan érzésünk van, hogy ezt a hirdetést már láttuk valahol, keressünk rá az interneten! Így elkerülhetünk egy olyan álláslehetőséget, amit eddig szinte mindenki visszautasított.

Érdemes végiggondolni a fentieket, és megfogadni a tippeket is, így nem érhet bennünket csalódás. Emellett tartsuk a szemünket az új álláslehetőségeken is, hiszen azt már megtapasztalhattuk: karrierünk során a jól informáltság az egyik legfontosabb. Szánjuk ezekre a beállításokra néhány percet, hogy utána mindig első kézből értesülhessünk: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt.

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, álláshirdetés, munka, fizetés, karrier, szakma