Karrierünk megrekedéséhez több tényező is hozzájárulhat, melyeket ha beazonosítunk, eredményesen tudunk rajtuk változtatni. Talán meglepően hangzik, ám ettől még tény, hogy munkahelyi problémáink 80%-a általában egy adott személyhez kötődik, és valamilyen kommunikációs félreértéssel kezdődik  - ami aztán a kapcsolat megromlását okozza.

Azonban nem kell ezekkel a negatívumokkal és kudarcokkal nap, mint nap szembesülnünk, hiszen ha nyitottan állunk hozzájuk, és teszünk érte, megoldódnak. Cikkünkben most azokat a jellemzőket vesszük sorra, amelyekkel lehet, hogy mi magunk sem szívesen szembesülünk - ám attól még így viselkedünk, és mindez negatívan hat karrierünkre.

6 karriergátló tényező, amin változtatni tudunk

1. BÜSZKESÉG

Jellemzői, hogy túl nagy az önbizalmunk, hajlamosak vagyunk a túlzásokra, dicsekszünk képességeinkkel, elért eredményeinkkel, mindent magunknak akarunk, arrogánsan viselkedünk, mások véleményét, érzéseit, igényeit nem tartjuk figyelemre érdemesnek, folyton ítélkezünk, cinikusak vagyunk, stb.

2. A MEGBOCSÁTÁS HIÁNYA

Elképzelhető, hogy korábban megbántott valaki bennünket, és azt a tüskét még mindig magunkban őrizzük. Sőt, ha nem sikerült tisztázni az illetővel a dolgot, ha valamiért magunkba zártuk a mérgünket, és nem tudtuk megbeszélni vele; akkor még nehezebbé válhat számunkra a megbocsátás. És egyébként is, ő bántott meg minket, miért nekünk kéne lépni - szólhat a belső (és passzivitásra sarkalló) hangunk ilyenkor.

3. KISEBBRENDŰSÉGI ÉRZÉS

Negatív érzéssel tekintünk önmagunkra, mivel nem vagyunk tisztában képességeinkkel és adottságainkkal. Ez pedig teljes mértékben befolyásolja céljaink elérését és karrierünk fejlődését is. Bármi is áll az érzéseink hátterében, törjünk ki ebből! Általában ehhez mások -barátok, ismerősök, vagy akár szakértő tanácsadók, coach-ok - segítségét érdemes igénybe venni.

6 dolog, ami a karrierünk útjában áll

4. EGYET NEM ÉRTÉS

Alapvetően az még nem lenne visszahúzó tényező, ha nem fojtjuk magunkba a véleményünket, és érveléssel ütköztetjük azokat a munkahelyünkön. De ha lenyeljük, és úgy cselekszünk, ahogy elvárják - közben pedig magunkban dühöngünk és lázadunk, hogy ez mennyire ellenkezik meggyőződésünkkel, tudásunkkal, stb. -, akkor az a környezetünk számára is nyilvánvalóvá válik. Arról nem is beszélve, hogy a szakmai fejlődésünket is visszafogja, mert nem olyan munkát végzünk, ami előbbre vinne bennünket.

KÖZEL NYOLCEZER SZAKMAI FEJLŐDÉST ÍGÉRŐ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

5. FÉLTÉKENYSÉG

A nálunk sikeresebb kollégákra féltékenyen tekintünk, és nem értjük, miért ők kerültek előtérbe, miért tartják őket többre - nálunk. Neheztelünk ezekre az emberekre, és érzékeny radarokkal figyeljük, ha még több kiváltságot szereznek a munkahelyünkön. A figyelmünket ez gyakran a saját munkánkról is eltereli, és másokkal is kibeszéljük az illetőt a háta mögött.

6. IRIGYSÉG

Másokhoz viszonyítjuk magunkat, és nem vesszük észre, hogy egészen más dolgok számítanak nekünk. Az irigység azonban megmérgezi a munkatársi kapcsolatainkat, és az előző ponthoz hasonlóan rontja munkateljesítményünket is. Amivel azonban nekünk kell elszámolni vezetőnk előtt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogyan tudunk ezeken változtatni? Tegyük fel magunknak a következő 4 kérdést, és válaszoljunk rá őszintén:

- Származik abból rám nézve negatívum, hogy semmit nem tettem a probléma tisztázásáért?

- Van-e olyan kollégám/üzleti partnerem, akinek nem bocsátottam meg a nekem okozott sérelmet?

- Van-e olyan kollégám/üzleti partnerem, akit megbántottam, és még nem kértem tőle bocsánatot?

- Van-e olyan kollégám/üzleti partnerem, akivel szemben büszkén viselkedtem, és ezen változtatnom kéne a kapcsolatunk helyreállítása érdekében?

A válaszaink tükrében lépjünk tovább, előre, nyitottan és kompromisszumra készen. Ha változást szeretnénk, saját magunkkal kell kezdeni a változást. Vegyünk egy nagy levegőt, és emellett a kitartásra is felhívjuk a figyelmet. Merthogy elképzelhető, hogy a konfliktusaink tisztázása nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni. Lehet, hogy az érintett kollégánk a közeledésünkre is még negatívan, bizalmatlanul fog reagálni. Legyünk türelmesek, és az eredmény jönni fog.

Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkezünk? Ezek az állások ránk várnak!

Nincs főiskolai végzettségünk? Itt nézzünk körbe!

Pályakezdőnek számítunk? Klikkeljünk ide!

Jók vagyunk angolból? Máris frissíthetjük a CV-nket!

Részmunkaidős állást szeretnénk? Böngésszük át a lehetőségeket!

Nem okoz gondot a PHP fejlesztés? Csapjunk le egy új pályázatra!

Szakmunkás állásra vadászunk? Több, mint ezer hirdetés itt!

Külföldre mennénk? A legfrissebb ajánlatokat itt találjuk!

Többet akarunk keresni? Több, mint száz nyitott pozíció!

Nem akarunk kimaradni a legfrissebb ajánlatokból? Nem is érdemes!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, karrier, viselkedés, hozzáállás