Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy megnyomtuk az "elküld" gombot, majd egyetlen másodperc múlva hirtelen átfutott rajtunk a kétségbeejtő érzés, hogy szörnyű hibát követtünk el. Ha ez egy állásra benyújtott pályázatnál történik, a következmények katasztrofálisak lehetnek. 

A Total Jobs összegyűjtötte azokat az eseteket, amikor a jelölt gondolkozás nélkül küldte el a önéletrajzot a HR-menedzsernek. Az alábbi valós esetek a legidétlenebb önéletrajz hibák közé tartoznak:

Meghökkentő célok és szellemesnek szánt megjegyzések

Mindannyian szeretnénk kifejezni az életrajzban, illetve a kísérőlevélben, hogy miért is lennénk megfelelőek az adott állásra, és el akarjuk magyarázni, milyen ambíciók hajtanak. Néha azonban a jelöltek átlépnek egy határt. Hihetetlen, de az alábbi mondatokat a pályázók jónak tartották a munkaadó meggyőzésére:

1. "Rámenős, motivált és ambiciózus vagyok, olyan, aki szívét-lelkét beleadja abba, amit csinál. Ez nagy valószínűséggel jóval több annál, mint ami az Önöknek dolgozó drónok többségére jellemző."

Az illető a fenti eszmefuttatással nemcsak óriási arroganciáról adott tanúbizonyságot, de mindenkit vérig sértett, aki a cégnél dolgozik. A vállalat alkalmazottait kritizálni egyenes út a visszautasításhoz, ha álláskeresésről van szó.

5+1 idétlen hiba az önéletrajzban

2. "Észrevettem egy elírást a céges honlapon, amely egyértelmű, hogy NEM történhetett volna meg, ha ott dolgozom. Ha behívnak interjúra, hajlandó vagyok elárulni, miről is van szó".

Ha két stratégiát kellene említeni, amely biztos, hogy megakadályozza, hogy behívjanak állásinterjúra, az a fenyegetőzés és a sértegetés lenne. A fenti mondat mindkettőt tartalmazza.

3. "Szeretnék jelentős szerepet játszani a vállalat fejlődésének figyelemmel követésében."

Az állításból egyértelműen kiderül, hogy a jelölt nem kíván aktív szerepet játszani az említett fejlődés elősegítésében. A szemtanú szerepében viszont szívesen tetszelegne.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Őszinteségi roham, önsajnálat és nagyképűség

Az önéletrajzban elkövetett hibák legnagyobbika, amikor gyengeségeinket ecseteljük féligazságokba burkolva. Az alábbi mondatok szerzői nem voltak tisztában vele, hogy a munkaadó előtt soha nem szabad leértékelni tudásunkat és képességeinket. A nevetségesség határáig felértékelni magunkat szintén egyenes út a bukáshoz, mint ahogyan azt a lenti példák is bizonyítják.

4. "Nagyon rossz az időérzékem és ezt nem szégyellem bevallani. Nem látom értelmét annak, hogy bizonyos időpontra kötelezően meg kelljen érkeznem valahová. Aminek értelmét látom, az az, hogy a rám bízott munkát megfelelően elvégezzem."

Elméletben jól hangzik, a valóságban azonban nem tehetjük meg, hogy kedvünkre sétálunk ki és be a munkahelyünkön.

5. "Ma diák, holnap alelnök."

Semmi rossz nincs abban, ha valakinek ambíciói vannak, de különbség van ambíció és egyszerű hülyeség között. Ez a példa az utóbbi kategóriába tartozik.

+1. "Célom, hogy a galaxis legfőbb ura legyek!"

A fenti mondatot látva a HR-esnek egyetlen gondolata lesz: "Nem!"

5+1 idétlen hiba az önéletrajzban

Címkék: CV, önéletrajz, kísérőlevél, HR, elírás, visszautasítás

Szemlézte: Fogas Krisztina