Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy amerikai tanulmány szerint azok, akiknek a magassága meghaladja a 185 centimétert, 12%-kal többet keresnek, mint akiknek alacsonyabb a testmagassága. "A magas emberek nemcsak jobb állásokat, de nagyobb kezdő fizetést is kapnak az amerikai cégeknél” – osztja meg velünk a híres testbeszéd szakértő páros, Allan és Barbara Pease. Utánajártunk, hogyan tűnhetünk magasabbnak, ha mégsem vagyunk azok. Nézzük!

A testmagasság különbségei jelentős hatást gyakorolhatnak a karrierünk és az üzleti tárgyalásaink sikerére. Ám nem feltétlenül kell ehhez valóban magasnak lennünk. Ha alacsonyabb termettel rendelkezünk, többféle stratégiával is semlegesíthetjük azok hatalmát, akik fölénk akarnak kerekedni. Különösen fontos lehet ez a nőknél, akik alapvetően alacsonyabbak a férfiaknál.

5 bevált tipp, hogy magasabbnak tűnjünk az üzleti életben:

1. Eltérő székmagasságok

Szabályozzuk környezetünket úgy, hogy eltérő magasságú székeket állítunk be. A magasabb embereknek az alacsonyabb székeket ajánljuk fel, így a tárgyalás során nem érzékelhető látványos különbség.

2. Elhelyezkedésből adódó előnyök

Előadás esetén kérjünk pulpitust. Ha asztalnál ülünk a másik féllel, üljünk le vele szemközt, az asztal túlsó végére. Vagy álljunk fel és dőljünk az ajtófélfának. Ha az illető számítógép előtt ül, álljunk mellé, és beszéljünk így vele. Esetleg üljünk az asztal szélére, és így tovább. Ezekben az esetekben arra törekszünk, hogy kiegyenlítsük a magasságból származó különbségeket a saját javunkra.

3. A figyelem és a szemkontaktus megvonása

Ha túlságosan tolakodóan tornyosulnak fölénk a munkatársaink, alkalmazzuk a megsemlegesítő taktikát. Vagyis álljunk fel, sétáljunk pár lépést, és fordítsunk nekik hátat – mintha végiggondolnánk éppen valamit. Ezáltal a magasabb tárgyalópartnereink elveszítik a magasságukból adódó előnyeiket, és megszeppenve várják, hogy újra rájuk figyeljünk.

5 tipp, hogyan növeljük szakmai tekintélyünket

4. Viselkedjünk karizmatikusan!

Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat ülés és járás közben egyaránt. Így mindig magabiztos benyomást fogunk kelteni, és mi magunk is határozottabbak leszünk ezektől a gesztusoktól.

5. Megfelelő öltözködés

Magasabb testalkatúak benyomását keltjük üzleti partnereinkben és munkatársainkban, ha sötétebb ruházatot, hajszálcsíkos kosztümöt vagy öltönyt hordunk. Ne feledjük azt sem, hogy minél nagyobb precíziós órát hordunk, annál tekintélyesebbnek tűnünk. Hölgyeknek ezeken túl előnyösebb a kevesebb smink.

Próbáljuk ki a fentieket, és a tapasztalatok alapján meg tudjuk ítélni: hasznosak-e vagy sem. Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Allan és Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen, Park Könyvkiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, tárgyalás, üzlet, munkatárs, kolléga, testbeszéd