Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A gyakornoki munka az értékes tapasztalatok és fontos kapcsolatok mellett akár karrierünk gyújtópontja is lehet. Persze nem könnyű kitűnni a kezdők csapatából, de nem is lehetetlen: alkalmazzuk a következő tanácsokat, hogy a néhány hónapos gyakorlatot valódi szakmai tőkévé válthassuk, olyanná, ami épülő pályánkon ténylegesen magas hozammal kamatozik majd.

1. Használjuk ki az ebédidőt

Az a fél óra-óra, amit kötetlenül, finom falatok mellett tölthetünk el kollégáinkkal, aranyat ér! Ha nem is tartjuk magunkat igazán társasági embernek, érdemes élnünk ezzel a lehetőséggel: az étkezőasztalnál jobban megismerhetjük munkatársainkat, értesülhetünk a legújabb projektekről, céges tervekről, és a közösségi programokról is. A jóízű beszélgetések arra is alkalmat teremtenek számunkra, hogy bemutatkozzunk a csapatnak, beszéljünk tanulmányainkról, érdeklődési területeinkről, karriercéljainkról – a jó helyen, jókor elejtett információk akár előre nem látott utakat is kikövezhetnek nekünk.

5 bevált tipp gyakornokoknak - munka, gyakornok, lehetőség

2. Kérdezzünk jól

Ahogy a mondás tartja: ha nem kérdezünk, a válasz biztosan nemleges lesz. Lebegjen ez a szemünk előtt, amikor elbizonytalanodunk, segítségre, információra vagy épp visszajelzésre lenne szükségünk egy adott témában. A kérdésekkel szakmai érdeklődésünknek, elköteleződésünknek is hangot adhatunk, ahogy arról is megbizonyosodhatunk általuk, jó nyomon járunk-e egy-egy feladat megoldása során. Amennyiben bevetjük a kérdőjeleinket, számoljunk az építő jellegű kritikákkal, hiszen ezekből tanulhatunk. Persze nem árt megfontoltan bánnunk a kérdésekkel: ha túlzásokba esünk, bizonytalannak, önállótlannak tűnhetünk, arról nem is beszélve, hogy kollégáinkat is megakaszthatjuk a munkában. Maradjunk tehát az arany középúton!

3. Kerüljük a pletykát

Bármilyen cégnél is töltünk be gyakornoki pozíciót, előbb vagy utóbb, de értesülni fogunk a mindennapok vélt vagy valós híreivel, amelyek futótűzként terjednek a folyosókon, irodákban, közösségi tereken. Ugyan kecsegtetőnek tűnhet, mégse szálljunk be a pletykálkodók közé, mivel igencsak rossz fényt vethet ránk, ha egy téves információ, esetleg egy rosszindulatú vélemény éppen általunk nyer nagyobb nyilvánosságot. A hallgatni arany elvét akkor is érdemes követnünk, ha munkatársaink a fülünk hallatára szidják a közös felettest, vagy beszélnek ki egy jelen nem lévő harmadikat, mivel soha nem tudhatjuk, milyen következményekkel járhat egy ilyen csacsogás, arról nem is beszélve, hogy az ilyen viselkedés semmilyen körülmények között sem helyénvaló.

4. Maradjunk lelkesek

Előfordulhat, hogy gyakornoki munkánk kezdetén olyan feladatokat is ránk bíznak majd, amelyek kevésbé jelentenek kihívást és örömet számunkra. Ahelyett, hogy ellenvetésünket fejeznénk ki ezekkel szemben, igyekezzünk a lehető legprecízebben, a határidőket mindig betartva teljesíteni aktuális teendőinket. Tekintsünk ezekre apró próbatételekként, amelyek aztán a profilunkhoz illő, sőt akár nagyobb felelősséggel járó feladatokhoz vezetnek el. Persze legyünk résen, és álljunk ki magunkért, ha úgy érezzük, hónapok óta csak kiszolgáló személyzetként kezelnek bennünket, különben nem fogunk profitálni a gyakornokság teremtette lehetőségből.

Pályamódosítás

5. Kezdeményezzünk

A munka világában a proaktivitás a legfontosabb képesség, ezért tegyünk róla tanúbizonyságot mihamarabb. Hatáskörünkön belül jegyezzük fel észrevételeinket, ötleteinket, majd a megfelelő alkalmat kihasználva osszuk azt meg vezetőnkkel: legyen szó egy social médiát érintő új koncepcióról, vagy egy takarékosságot célzó változtatásról, ha megalapozott a gondolatunk, esetleg tervünk is van a kivitelezésére, garantáltan jó pontokat szerzünk, meg persze néhány egészen új kihívást is. Hasonlóan ajánlott akkor is eljárnunk, ha a ránk bízott feladatok nem töltik ki a munkaidőnket. Látványos unatkozás helyett töltsük fel a nyomtatót, locsoljuk meg a virágokat, mosogassunk le, vagy ugorjunk a kettes pontra, és tegyük fel a bűvös kérdést: miben segíthetünk?

Fogadjuk meg a fentieket, és váljunk nélkülözhetetlen munkaerővé! Amennyiben még keressük a számunkra megfelelő gyakornoki helyet, itt érdemes szétnéznünk, diákmunkákat itt találunk, pályakezdők jelentkezését pedig ide várják. Figyeljünk a legfrissebb állásokrais, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírleveletés Facebook értesítést, így bármikor értesülhetünk a nekünk való lehetőségekről!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, gyakornok, lehetőség, fejlődés