Már egy ideje állást keresünk? Eddig semmi biztató? Elárulunk egy titkot: az álláskeresést is érdemes tanulni, rutint és tapasztalatot kell hozzá szerezni. Ha eddig spontán, a megérzéseinkre vagy éppen a korábbi tapasztalatainkra hagyatkozva álltunk hozzá, ideje valami mást is kipróbálni.

Kapcsoljunk egy magasabb szintű hullámhosszra! Adunk hozzá 5 jól bevált tippet is:

1. Változtassunk a hozzáállásunkon!

Néha az foghat vissza bennünket, hogy nem a megfelelő módon közelítünk egy helyzethez. Ezért nem árt időről időre tükröt tartani magunk elé, és megnézni, miben lenne érdemes változtatni. Arra is fel kell készülnünk, hogy amilyen utat eddig bejártunk, és ami eljuttatott bennünket idáig, az nem feltétlenül segíti a továbblépésünket. Tehát mérjünk kilépni a komfortzónából! Ezen felül kizárólag arra összpontosítsunk, amire valóban képesek vagyunk hatást gyakorolni. Ami tőlünk független tényező, arra ne pazaroljuk az energiáinkat.

5 bátor lépés, ha jó állást szeretnénkKÖZEL 9000 ÚJ ÁLLÁS ITT!

2. Sajátítsuk el az álláskeresés haladó szemléletét!

Lehetnek olyan nekünk való állások, amelyekről csak azért nem szerzünk tudomást, mert nem vetettünk be mindent. Mindig vannak betöltetlen munkahelyek, amelyek érdekesek lehetnek, ám ha nem tudunk róluk, megpályázni sem tudjuk. Lehet, hogy nem éppen a lakóhelyünk közelében adódik egy ígéretes új állás, vagy éppen a fizetési igények kialkudása hosszabb időt vehet igénybe - na, és? Mindent mozgassunk meg, mindennek járjunk a végére! A szakmai karrierünk jövője a tét, ne ragadjunk bele sablonokra és előre elképzelt merev szabályokba.

5 bátor lépés, ha jó állást szeretnénk

3. Ne zárjuk ki a munkahelyteremtés és a pályamódosítás lehetőségeit!

Mihez kezdjünk, ha nem találunk végzettségünknek megfelelő munkát? Alkalmazkodjunk! Itt nem csak arra gondolunk, hogy saját vállalkozást kell indítanunk, hanem mérlegeljük azt is, hogy milyen pályamódosítást hajthatnánk végre. Gondoljuk végig, hogy mit szeretünk, mit nem a jelenlegi munkánkban, és szerezzünk minél több információt arról, hogy mire van igény és kereslet a munkaerőpiacon - az sem baj, ha mindez a jelenlegi szakmánkhoz is közel áll.

4. Végezzünk önvizsgálatot!

Néha nem is vagyunk tudatában annak, hogy mennyi mindenre képesek lehetünk. Úgyhogy vegyük sorra, milyen tudással rendelkezünk, mit tanultunk eddig, miben szereztünk jártasságot, és milyen érdeklődési körrel bírunk. Más szóval: gondoljuk végig az erősségeinket! Mindenkinek van mire büszkének lenni, merjük ezeket elismerni. Csak így fejleszthetjük tovább képességeinket és szakmai tapasztalatainkat. Még az is lehet, hogy egy új szakma tanulásába fognánk - amihez sosem késő. Sokkal nagyobb szabadságunk és mozgásterünk van, mint azt a legtöbb esetben érzékeljük.

5. Osszuk meg tudásunkat másokkal!

A haladó álláskereséshez az is hozzátartozik, hogy mi magunk is mentorrá lépünk elő. Biztosan akad a környezetünkben olyan személy, akinek már az eddigi tapasztalatainkkal is sokat tudunk segíteni. Rajta, tanítsuk meg őt arra, amin már túl vagyunk! Ez bennünket is egy magasabb szintre emelhet, és a saját továbblépésünket katalizálhatja.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végül ne feledjük: ha egy jó állást keresünk, kutassuk fel hozzá a támogató közeget is. Ez lehet például a Profession Facebook-oldala vagy valamelyik online szakmai csoport, szakmai konferenciák, üzleti reggelik, de akár egy baráti grillezés vagy közös sportolás. A lényeg, hogy minden helyzetet tekintsünk lehetőségnek, nyissunk mások felé és következetesen építsük szakmai jó hírünket is. Az eredmény nem marad el!

5 bátor lépés, ha jó állást szeretnénkKarriertervezéshez még több segítség: letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, munka