Egy amerikai kutatás szerint megközelítőleg ötből egy dolgozó elégedetlen a napi szinten végzett munkájával. A Rasmussen College által végzett felmérés adatai alapján a megkérdezett 2000 felnőtt munkavállaló csaknem fele úgy vélte, hogy munkája nem nyúlt jelentős fejlődési lehetőséget.

A Recruiter.com által idézett kutatás arra is rámutatott, hogy emiatt a dolgozók majdnem kétharmada fontolgatta már, hogy otthagyja a munkahelyét. A kilépés mellett az alábbi érveket hozták fel:

- Alacsony fizetés (51%)

- Az előlépés lehetőségének hiánya (31%)

- A munka nem nyújt elégedettséget (26%)

- Munkahelyi stressz (24%)

- Nem a képesítésnek vagy a képességeknek megfelelő munka (21%)

4 tanács, ha már nem okoz örömet a munka

A kutatók szerint, ha a fentiek bármelyike jellemző munkahelyi életünkre és érzéseinkre, az könnyen az elkötelezettség hiányához és boldogtalansághoz vezethet.

Margaret H. Greenberg és Senia Maymin karrierszakértők szerint az alábbi 4 lépés segít felismerni, ha munkánk már nem pozitívumként van jelen az életünkben, és arra is megoldást nyújthat, hogyan találjunk ismét örömet benne.

1. Válaszoljuk meg: "Mi az, ami maradásra késztet?"

Ha ezt a kérdést feltesszük magunknak, valójában arra adunk választ, hogy mi az, ami miatt mégis ragaszkodunk a munkahelyhez, ahol boldogtalannak érezzük magunkat. Készítsünk listát arról, melyek azok a dolgok, amelyeket nem kedvelünk, és melyek azok, amelyeket szeretünk a munkánkban.

Gyakran kiderül, hogy valójában nem is a munka, hanem a kollégák, a főnök vagy a folyamatos stressz az, amivel problémánk van. Mérlegeljük a listán felsorolt dolgokat, és legyünk őszinték magunkhoz: valóban nyomós indokunk van arra, hogy az utált munkahelyen maradjunk, vagy arról van szó, hogy félünk az ismeretlentől és nem merünk lépni?

Annak érdekében, hogy könnyítsünk saját helyzetünkön, gondoljuk át, hogy mi lenne az az egyetlen apró dolog, aminek a megváltoztatásával a lehető legnagyobb pozitív változást érhetnénk el munkahelyi közérzetünkben.

2. Tárjuk fel, miben vagyunk erősek!

Amikor nem szívesen végezzük a munkát, vagy mérgező munkahelyi légkör vesz körül minket, nagy a valószínűsége, hogy nem az erősségeinknek megfelelően végezzük a feladatainkat. Azt, hogy mi az erősségünk, a legegyszerűbb módon úgy tudhatjuk meg, ha feltesszük magunknak a kérdést: "Milyen típusú munka tölt fel energiával?" Ha erre nem tudunk egyértelmű választ adni, fordítsuk meg a kérdést: "Milyen típusú munka szívja le az energiámat?"

Kollégáink véleményét szintén érdemes kikérni abban, hogy mi az, amiben a legjobbak vagyunk. Próbáljuk meg minél inkább az erősségeinket használni jelenlegi munkánk során. Ezáltal nemcsak boldogabbak leszünk, de az önéletrajzunkat is ezen erősségek köré építhetjük, így sikeresebben pályázhatunk új állásra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Kóstoljunk bele más területekbe!

Kutatások mutatják, hogy azok a munkavállalók, akik a szakmájuk mellett más, kiegészítő területekbe is belekóstolnak, könnyebben váltanak és alkalmazkodnak, ha új pozícióba kerülnek.

Ha vállalatnál olyan projekt indul, amelyet valami miért szívügyünknek érzünk, mint például az esélyegyenlőség, a környezetvédelem, a női vezetőképzés vagy a közösségi munka, jelentkezzünk, és vegyünk részt benne. Nemcsak elégedettséget fogunk érezni, mert olyan dolgot végezhetünk, amely fontos számunkra, de nagyszerűen bővíthetjük a kapcsolati hálónkat is, amely később előléptetéshez vagy új lehetőségekhez vezethet. 

4. Szabjuk a munkát magunkra!

Ha jó kapcsolatunk van a főnökkel, üljünk le vele, és kérdezzük meg, hogyan látja munkavégzésünket és mit tart az erősségünknek. Gondoljuk át, hogy az általa elmondottak megegyeznek-e azzal, ahogyan saját helyzetünket látjuk.

Mondjuk ki nyíltan, hogy melyek azok a területek, projektek vagy munkafolyamatok, amelyekben nagyobb részt szeretnénk vállalni. A lényeg, hogy vele együtt dolgozzunk azon, hogy a munkánk minél jobban illeszkedjen tudásunkhoz, szakmai céljainkhoz és képességeinkhez.

Címkék: karrier, munkahely, hatékonyság, munka-magánélet, főnök

Szemlézte: Fogas Krisztina