A Forbes magazin cikkében arra a szituációra készít fel, mely mindannyiunk álma: informális interjúlehetőség annak a cégnek az illetékesével, ahová már régóta szerettünk volna bekerülni. A formális, hivatalos interjútól eltérően itt nincs meg az a nyomás, hogy teljesítenünk kell, viszont ha jó benyomást keltünk, egyenes út vezethet az álomálláshoz. A kötetlenségnek azonban vannak buktatói. Elég egy nem megfelelő kérdés, és a kedélyes kávézás után örökre bezárulhatnak előttünk a cég kapui.

Íme 4 kérdés, amiket semmiképpen ne tegyünk fel, ha lehetőséget kapunk egy vállalatnál az informális bemutatkozásra:

1. Mesélne a karrierútjáról?

Ez a lehető legrosszabb kérdés, amit feltehetünk. Ha olyan dologról érdeklődünk, aminek könnyen utánanézhettünk volna, azt a benyomást keltjük, hogy valójában nem érdekel minket az illető, illetve csak azért tettük fel a kérdést, hogy kérdezzünk valamit.

4 dolog, amit ne kérdezzünk meg az interjún!

Helyette: tegyük világossá, hogy felkészültünk, és tegyünk fel apró részletekre vonatkozó kérdéseket, melyekből kitűnik, hogy tisztában vagyunk a nagyobb összefüggésekkel. Például: "Úgy láttam, hogy egy kisebb ügynökségtől egy nemzetközi céghez ment át, mennyire volt nehéz a váltás és milyen tapasztalatai voltak?", "Hat évet töltött el ugyanannál a cégnél különböző pozíciókban, mit tanácsol a hozzám hasonlóaknak, akiknek ugyanez a céljuk?"

4 dolog, amit ne kérdezzünk meg az interjún!

2. Mi a helyzet a vállalatot ért támadásokkal?

Ha ehhez hasonló kérdéseket teszünk fel, azzal magyarázkodásra és védekezésre kényszerítjük a beszélgetőpartnerünket, a találkozó pedig garantáltan katasztrófába fullad. A cikk felidéz egy esetet, amikor egy csoportos interjún az olajvállalat képviselőjét az egyik jelölt a környezetszennyezés mértékéről és az ennek kapcsán a vállalat által fizetendő bírság nagyságáról kérdezte. A cég HR-ese közölte, hogy nincs felhatalmazva arra, hogy ezt a megjegyzést kommentálja. Az egész beszélgetés dinamikája megváltozott, az illető pedig nem került be a következő körbe.

4 dolog, amit ne kérdezzünk meg az interjún!

Helyette: tegyünk fel nyitott kérdéseket, mint például: "Milyen kihívásokkal szembesül a vállalat a jelenlegi iparági környezetben?"  Az illető valószínűleg belső változásokról vagy versenytársakról fog beszélni, mely jó alkalom arra, hogy megemlítsük, készségeinkkel és tapasztalatainkkal hogyan segíthetnénk a folyamatokat. 

3. Mennyit keres?

Ez a privát szféra megsértésének minősül, és átlépi az illendőség határait.

4 dolog, amit ne kérdezzünk meg az interjún!

Természetes, hogy kíváncsiak vagyunk, de fogalmazzuk át kérdésünket az alábbi módon: "Szeretném szakértői véleményét kérni abban, hogy egy ilyen típusú pozíció nagyságrendileg milyen fizetési sávba tartozik? Rendkívül hasznos lenne számomra ez az információ, hiszen most kezdek interjúzni hasonló jellegű munkakörökbe."

4. Bejelölhetem a Facebookon?

Egy informális beszélgetés még nem ad feltétlenül okot arra, hogy baráti felkérést küldjünk az illetőnek. Nem biztos, hogy valakit, aki elsősorban a vállalatról szeretne beszélgetni, be akar minket engedni a privát szférájába. A személyes kapcsolattartást elérhetjük olyan módon is, hogy köszönőlevelet küldünk a beszélgetés során, majd később esetleg egy LinkedIn bejelöléssel folytatjuk.

4 dolog, amit ne kérdezzünk meg az interjún!

A legjobb, ha úgy érjük el, hogy az illető megnyíljon és barátibb kapcsolat alakuljon ki, hogy személyes, mégis szakmai jellegű kérdéseket teszünk fel neki, például: "Mi tetszett meg Önnek a vállalatban, ami miatt annak idején úgy döntött, hogy itt szeretne dolgozni?"

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4 kérdés, amit feltétlenül tegyünk fel:

1. Milyen típusú személyiség illik a legjobban a vállalati kultúrához?
2. Hogy néz ki egy tipikus nap a cégnél?
3. Kivel lenne még érdemes felvennem a kapcsolatot?
4. Tehetek Önért valamit? Miben segíthetnék?

 

Címkék: álláskeresés, interjú, kérdések

Szemlézte: Fogas Krisztina