Kommunikáció BA egy névtelen főiskolán, filozófia szakos diploma, esztétika szakos Phd és művelődésszervezői fakultáció. Az ilyen és ehhez hasonló "megfoghatatlannak" tűnő diplomákat sokan a biztos munkanélküliségbe való belépőnek tekintik, pedig számos világszintű nagyvállalat vezérigazgatójának eredeti végzettsége ilyen szakokon van.

A Time magazin összeállításában olyan, ma már világszinten elismert csúcsvezetőt kérdezett meg, akik sikereikkel bebizonyították, hogy nem kell a Harvard jogi karán doktorálni ahhoz, hogy valaki nagyszerű karrierre tegyen szert.

Íme, 4 csúcsvezető, akik "büfé szakon" végeztek

4 csúcsvezető, bölcsészdiplomávalHoward Schultz, Starbucks vezérigazgató

Végzettség: kommunikáció BA, Northern Michigan University, 1975

Schultz munkásosztálybeli családban nőtt fel és első generációs diplomásként igazi büszkeséget jelentett a szüleinek. "Az utolsó évben már felvettem pár üzleti jellegű tárgyat, mert komolyan aggódtam az elhelyezkedési esélyeim miatt. Lediplomáztam egy átlagos eredménnyel, csak a főbb vizsgák előtt tettem valódi erőfeszítést a tanulásban. A diploma kézhezvétele után semmilyen irányt nem láttam magam előtt, tanulmányaim során senki nem segített abban, hogy felismerjem az értékét az itt megszerzett tudásnak" - mondta.

"Nem tudtam, mihez kezdjek magammal, végül a Xerox sales gyakornoki programjához csatlakoztam New Yorkban. Itt többet tanultam az üzletről és a munkáról, mint az egyetemi évek alatt összesen." A Xeroxnál töltött három év után egy svéd kávékészítő manufaktúránál, a Starbucksnál helyezkedett el marketing igazgatóként 1982-ben, 2008 óta a cég igazgatója.

4 csúcsvezető, bölcsészdiplomával

"Évekbe telt, mire megtaláltam a szenvedélyem az életben, de az egyetemi diploma adta meg a bátorságot, hogy merjek álmodni akkor is, amikor nehéz idők jártak. A példám bizonyítja, hogy lehetséges a semmiből kezdeni és a legvadabb álmainkat megvalósítani."

4 csúcsvezető, bölcsészdiplomávalAndrea Jung, az AVON volt vezérigazgatója

Végzettség: angol irodalom BA, Princeton University, 1979

A Fortune 500 CEO így nyilatkozott arról, hogyan lett egy könyvmolyból egy 10 milliárd dolláros globális vállalat vezetője: "Dolgozataim főbb témái Virginia Woolf és Katherine Mansfeld írónők voltak, soha nem gondoltam volna, hogy valaha a világ legnagyobb kozmetikai cikkeket direkt értékesítő vállalatának vezető pozíciójában leszek. Nem tartottam elképzelhetőnek, de a dolgok egy csodálatos, váratlan fordulatot vettek.

"Az angol irodalom diplomámmal azt fontolgattam, hogy elvégzek egy újságíró iskolát, esetleg jogi irányba indulok el, de a barátaim javasolták, hogy mielőtt ismét a könyvekbe feledkeznék, adjak esélyt a Bloomingdale's által meghirdetett marketing és kereskedelem tréning programnak. Beleszerettem az üzletbe és a vásárlókba" - fogalmazott. A női megjelenés és kiegészítők világába vetette magát, a többi pedig már "történelem".

Az Avon ilyen munkákat kínál a Profession.hu-n!

4 csúcsvezető, bölcsészdiplomávalRichard Plepler, HBO vezérigazgató

Végzettség: közigazgatás, BA, Franklin & Marshall College, 1981

Plepler beszámolt róla, hogy a diploma megszerzése után minden erejét összeszedte, hogy bármilyen alacsony szinten is, de állást találjon a fővárosban. "Beültem az autómba és Washingtonba érve felkerestem egy fiatal szenátort és minden meggyőzőerőmet bevetettem, hogy ráerőltessem magam a csapatára és bekerüljek" - mondta.

Négy év után New Yorkba költözött és egy egyszemélyes tanácsadó céget alapított. Egy napon egy kínai étteremben vacsorázva az egyik asztalnál Benjamin Netanyahura lett figyelmes, aki akkor az ENSZ izraeli nagykövete volt. Odalépett hozzá és felajánlotta, hogy dokumentumfilmet készít az izraeli-palesztin konfliktusról. "Alig figyelt oda lelkes eszmefuttatásomra, majd egyszer csak azt mondta, hogy üljek le, figyelt és bólogatott, majd az elkövetkezendő hetek és hónapok sikeres véletlenjeinek és szerencsés összejátszásainak köszönhetően elkészítettem a dokumentumfilmet. A film megragadta az HBO akkori igazgatójának fantáziáját és meghívott a vállalathoz" - meséli karriertörténetét.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4 csúcsvezető, bölcsészdiplomávalCarly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója

Végzettség: középkori történelem és filozófia BA, Stanford University, 1976

Egy középkori történelem és filozófia diplomával felszerelkezve tökéletesen eladhatatlannak érezte magát a munkaerő-piacon, rövid ideig recepciósként, titkárnőként és angoltanárként tevékenykedett. 25 évesen végül az AT&T vállalatnál sales pozícióban helyezkedett el, itt oly mértékben felívelt karrierje az IT iparágban, hogy végül 1999 és 2005 között a HP vezérigazgatója lett.

"A történelem tanulmányozása nagy segítségemre volt a munkám során. A középkorból a reneszánszba való átmenet kutatása tökéletesen felkészített arra, milyen az, amikor egy technológiai forradalom zajlik. Ma is éppen ilyen időszaknak vagyunk a részesei és történelmi távlatból nézve valószínűleg még csak a hatalmas változások elején tartunk."

Carly Fiorina szerint a bölcsész diploma egyedi szemléletmódot adott neki, melynek alapja, hogy óriási mennyiségű információhalmazból hogyan kell kiszűrni a lényeget és meghatározni a dolgok esszenciáját. 

A Hewlett-Packard ilyen állásokat kínál!

A Time magazin által közölt teljes listát eredeti nyelven itt olvashatja.

Címkék: munkahely, karrier, bölcsész, diploma, egyetem, vezető, főnök

Készítette: Fogas Krisztina