Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor bekerülünk egy új munkahelyre, minden és mindenki ismeretlen számunkra: nem ismerjük a kollégákat, a céges szokásokat, nem tudjuk, kivel hogyan találhatjuk meg a közös hangot, ki érti a viccet, és ki nem. Ez nem könnyű helyzet, különösen akkor, ha hosszú időt töltöttünk el a korábbi állásunkban, és most mindent elölről kell kezdenünk. Ahhoz, hogy minél hamarabb leküzdjük a kellemetlen bizonytalanság-érzést, a legfontosabb, hogy nyitottak és érdeklődőek legyünk. És a következő tanácsok is segítségünkre lehetnek!

1. Aktív figyelem

Egyre több munkahelyen találkozhatunk igazán befogadó közösséggel, és gyakran a vezető is sokat tesz azért, hogy gyorsan megtaláljuk a helyünket. Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor sincs veszve semmi, térképezzük fel mi a terepet! Figyeljük meg a viszonyrendszert, ki kivel van jóban, kik azok, akik nem kedvelik egymást, ki a „főnök” az irodában, hová járnak a kollégák ebédelni, van-e rituális kávézás, és mindez klikkesedve zajlik-e. Érdemes a szokásokat is fokozatosan a magunkévá tenni, mert lehetséges, hogy korábbi munkahelyünkön egy megbeszélés közben fogyasztottuk el a reggelinket, az új keretek azonban ennél szigorúbbak. Kövessük a jellemző öltözködést is: ha a lazább öltözék preferált, ne tűnjünk ki öltönnyel, kosztümmel, és természetesen ez fordítva is igaz.

3+1 tipp az első munkanaphoz - álláskeresés, munka, beilleszkedés

2. A nevek hatalma

Bár az első napokon igazi kihívást jelent a számtalan új név elsajátítása, sokat nyerhetünk vele, ha már a kezdetektől a nevükön szólítjuk kollégáinkat, pusztán azért, mert mindenkit jó érzéssel tölt el, amikor a nevét hallja, és ez a gesztus a tiszteletünkről is tanúskodik. A jó memóriával rendelkezők előnyben vannak, a többieknek pedig ajánlott feljegyezni, ki ül a szomszéd asztalnál, vagy épp a folyosó legtávolabbi pontján. Az aktív megfigyelés ebben is segítségünkre lesz, de bátran vessük be a humorunkat is. Ha a gyakorlást néhány vicces mondattal kísérjük, az együtt nevetés garantáltan közelebb is hoz minket munkatársainkhoz, még akkor is, ha esetleg hibáztunk. 

3. A csapattag

Nem ritka, hogy a cégek egyszerre több új kollégát is felvesznek, nem jó stratégia azonban, ha csak a hozzánk hasonlóan az ismeretlenben tapogatózó sorstársakkal ismerkedünk meg. Ezzel nagyban lelassítjuk saját integrációnkat a munkahelyi közösségbe, ami nemcsak személyes kapcsolatainkra lehet káros, de szakmai előrelépésünket is meggátolhatja a későbbiekben. Válasszuk tehát az arany középutat: ne húzódjunk a háttérbe, de ne is váljunk tolakodóvá. Miután feltérképeztük az uralkodó viszonyrendszert, kérdezzük meg, csatlakozhatunk-e a közös ebédhez, vagy mi is akkor induljunk kávézni, amikor néhány másik kollégánk. Az informális beszélgetések során sokat megtudhatunk a munka jellemző menetéről, a futó projektekről, a legfontosabb partnerekről, ezért érdemes kihasználnunk ezeket az alkalmakat.  

+1 Összehasonlítás nélkül

Az első hetekben jó taktika, ha inkább kérdezünk, ahelyett, hogy mi mondanánk meg, mit, hogyan kell csinálni – még akkor is, ha tapasztaltak vagyunk a saját területünkön. Minden cég más, ezért elképzelhető, hogy ami a korábbi munkánk során jól működött, az az új helyen kerülendő. Ennek tükrében tartózkodjunk attól, hogy összehasonlítsuk a két munkahelyet, és negatív megjegyzésekkel illessük az érvényben lévő folyamatokat, az uralkodó stratégiát. Ugyanez igaz fordítva is, vagyis ne panaszkodjunk korábbi főnökünkre, az unalmas feladatokra, vagy a pletykálkodó kollégákra, ez ugyanis rossz fényt vethet ránk, különösen akkor, ha véleményünk visszajut a címzetthez. Ha váltásunk okáról érdeklődnek új munkatársaink, maradjunk tárgyilagosak, és sokkal inkább a jövőbeni terveinkről beszéljünk, mint a múltbéli sérelmeinket emlegessük.

Próbáljuk ki a fentieket, és illeszkedjünk be a leghatékonyabban az új munkahelyi közösségbe. Ha még keressük a hozzánk illő állást, nézzünk szét még ma a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így garantáltan naprakészek leszünk. 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahely, kollégák, beilleszkedés