Valószínűleg a hírlevelek és a közösségi oldalak révén akkor is rendszeresen eljutnak hozzánk a legfrissebb álláshirdetések, ha éppen van munkánk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azonnal a törlés gombra kattintani, ez azonban az egyik legnagyobb karrier hiba és később súlyos árat fizethetünk érte. 

A The Muse szakértői cikkének szerzője szerint bármilyen biztosnak érezzük is jelenlegi helyzetünket, nem ajánlatos figyelmen kívül hagyni a kínálkozó pozíciókat. "Annak ellenére, hogy nem szándékozom a közeljövőben otthagyni a céget, ahol szeretek dolgozni, az engem érdeklő álláshirdetéseket kivétel nélkül mindig elolvasom, a pozíció elnyeréséhez szükséges követelményeket és a munkaköri leírást pedig gyakran ki is jegyzetelem" - vallja be Erin Greenawald.

"Ha olyan cégről hallok, ahol szívesen dolgoznék, vagy valaki egy számomra inspiráló pozícióban dolgozik, mindig utánanézek a részleteknek" - tette hozzá a cikk írója. A karrierépítés egyetlen módja, ha folyamatosan napirenden tartjuk annak elemzését, hogy milyen irányba és hogyan fejlődhetnénk tovább.

A szerző szerint 3 alapvető előnyünk származhat abból, ha stabil állás mellett is aktív munkakereső üzemmódban maradunk:

1. Célt ad

Nincs rosszabb annál, mint amikor munkanélküliként az álláshirdetéseket böngésszük, és lassan rájövünk, hogy az álommunkához nincs meg a megfelelő képesítésünk, bizonyítványunk, vagy nem végeztünk el bizonyos tanfolyamokat. Az esetek többségében akkor is megéri pályázni, ha nem felelünk meg 100 százalékosan a kiírt elvárásoknak, de a tény, hogy alulképzettek vagyunk, erősen megtépázhatja az önbizalmunkat. 

3 ok, miért keressünk állást akkor is, ha van munkánk

Ha előre gondolkodunk és már most rendszeresen olvassuk a minket érdeklő állásokhoz szükséges követelményeket, van időnk rá, hogy felkészüljünk, olyan tapasztalatokat és készségeket sorakoztassunk fel, amellyel lenyűgözhetjük jövendő (és jelenlegi) munkaadónkat. Gondoljuk át, hogy milyen irányba szeretnénk továbbhaladni 5-10 év múlva és mit tehetünk már ma azért, hogy ez valósággá váljon. A jelenleg nyitott pozíciók természetesen már nem lesznek elérhetőek akkor, amikor készen állunk a váltásra, de azzal, hogy rendszeresen tájékozódunk, felfigyelhetünk bizonyos trendekre vagy változó követelményeke.

"Az engem érdeklő pozíciók esetén világosan látszik, hogy átlagosan minimum 5 év szerkesztői és újságírói tapasztalatot várnak el, de sok helyen már a szerkesztői menedzsment ismeretek, vagy a design terén szerzett jártasság is követelmény" - írja Greenawald.

enlightenedTIPP! Készítsünk jegyzeteket a legjobban tetsző álláshirdetésekről, emeljük ki a szükséges elvárásokat és dolgozzunk ki tervet arra, hogyan és mikor sajátítjuk el őket!

2. Segít meghatározni, mivé szeretnénk válni

Általánosságban véve ma már nem lehet lineáris, egyenes vonalú karrierútról beszélni - emeli ki a szerző. "A tény, hogy jelenleg szerkesztő vagyok egy lapnál, nem jelenti azt, hogy főszerkesztő leszek egy nap, vagy azt, hogy egyáltalán főszerkesztői ambícióim vannak" - írja. Ha nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy karrierünk milyen irányba halad, különösen fontos listát írni azokról az álláshirdetésekről, amelyek valami miatt felkeltették az érdeklődésünket. Ez segít meghatározni, hogy mi az, amit szeretünk jelenlegi munkánkban és mi az, amiből a jövőben többet szeretnénk csinálni.

Elképzelhető, hogy az összegyűjtött álláshirdetések nem azonos pozícióra szólnak, de észreveszünk egy olyan irányvonalat, amely mindegyikben közös. " Rájöttem, hogy az engem érdeklő nyitott pozíciók mindegyike valamilyen módon kapcsolódik a digitális médiához, és a hagyományos író-szerkesztői készségeket kombinálja a technológiai újításokkal" - írja a szerző.

enlightenedTIPP! Különösen előnyös lehet jelenlegi munkánk során is annak a felismerése, hogy mik azok a területek, amelyek érdekelnek minket, ám most nem tartozik jelenlegi munkakörünkbe. Gondoljuk át, van-e lehetőség arra, hogy ilyen irányba bővítsük napi tevékenységünket?

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Felkészít a legrosszabb forgatókönyvre

Ha valamilyen oknál fogva jövő héttől elveszítenénk a munkánkat, hogyan fognánk neki az álláskeresésnek? A legtöbb munkavállaló az alapokról indul és kulcsszavakat ír be az állásportálok keresőjébe, ahol akár több száz találattal is szembesül. Ezek szelektálása, elolvasása rengeteg energiát emészt fel, ráadásul mindig ott a kérdés, hogy vajon hány nyitott pozícióról nem szerzünk tudomást. 

Ha az utóbbi években rendszeresen gyűjtögettük a számunkra érdekes álláshirdetéseket, felbecsülhetetlenül értékes adatbázis áll rendelkezésünkre azokról a vállalatokról és kapcsolattartó személyekről, akik segítségünkre lehetnek.

enlightenedTIPP! Keressük fel a minket érdeklő cégek honlapját és nézzük meg, hirdetnek-e az általunk elmentett pozíciókhoz hasonlóakat. Ha nem, akkor is elküldhetjük önéletrajzunkat a HR osztálynak. Nyugodtan használjuk a korábban általuk meghirdetett álláshirdetések szövegében talált kifejezéseket!

Címkék: álláskeresés, munkalehetőség, munkaköri leírás, karrierépítés, képzettség

Szemlézte: Fogas Krisztina