Az egyik legkellemetlenebb szituáció, ha nem emlékszünk annak a nevére, aki két másodperce bemutatkozott nekünk. Zavarunkat csak fokozhatja, ha még névjegykártyát sem kapunk tőle, így nincs miből puskázni. Azonban a név hiányában sok előnytől fosztjuk meg magunkat akár hivatalos, akár informális közegben beszélgetünk az illetővel. Ugyanis mindenki szereti, ha a keresztnevén szólítják. Jobban figyel, és ránk is más szemmel néz ezután. Tegyünk hát érte, fejlesszük képességünket Allan és Barbara Pease módszerével!

Három egyszerű lépés, amely segítségével emlékezni fogunk mások nevére!

1. lépés: ismételjük el hangosan a nevet!

Amikor bemutatkozik az addig ismeretlen személy, ismételjük el a keresztnevét hangosan, kétszer egymás után. Így legalább megbizonyosodunk arról is, hogy jól értettük, és egyúttal memorizáljuk is.

3 lépés, hogyan jegyezzük meg mások nevét!

Azonban ne gépiesen tegyük mindezt, hanem például így: "Éva... Örülök, hogy megismerhetem, Éva." Ha szokatlan a név, kérdezzük meg, hogyan kell leírni, így máris egy plusz alkalmat teremtettünk arra, hogy minél sikeresebben megjegyezzük. Egy másik jó módszer, ha keresztnevének jelentését, eredetét firtatjuk, ezzel máris elindulhat egy kellemes beszélgetés.

2. lépés: társítsunk a névhez egy tárgyat!

A nevekre azért nehéz emlékeznünk, mert általában nem jelentenek valamilyen kézzelfogható tárgyat, aminek a képe azonnal megjelenne a fejünkben. Ezt áthidalva társítsunk a névhez bármilyen dolgot, amire mondjuk a hangzása emlékeztet. Mire gondolunk? Ha az illető például János, gondoljunk a jancsiszögre, ha Zsombor, akkor egy csokor illatos csomborra, és így tovább.

Adunk pár tippet a nevekkel való minél emlékezetesebb társításra:

Ábel - kábel

Ferenc - kredenc

Ádám - ádámcsutka, Ádám-kosztüm

Flóra - fóka

Ágnes - mágnes

Gabriella - karamella

Ágota - járóka

Gábor - tábor

Ákos - mákos

Géza - gésa

Alíz - halíz

Júlia - múmia

Béla - tégla

László - zászló

Bence - kemence, kence

Mária - ária

Csaba - csapda

Mihály - sirály

Dániel - spániel

Réka - béka

Dénes - ménes

Tihamér - bikavér

Elek - (Ele)kecske

Zsófia - sópipa

Erika - karika

Zsuzsanna - zúzmara        

Erzsébet - kertészet

 

Minél szokatlanabb tárgyat társítunk a névhez, annál biztosabb, hogy nem felejtjük el. De nem árt megtartani magunknak, hogyan kereszteltük át az illetőt, hacsak nem akarjuk az ellenszenvét is kivívni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. lépés: képzeljük bele egy mulatságos képbe!

Ha megjelent képzeletünkben a névhez társított dolog, próbáljuk meg mulatságosan összehozni az illető valamilyen jellemző vonásával. Például, ha Zsombornak méretes orra van, képzeljünk el egy óriás krumpliorrt alatta egy csokor csomborral, amitől folyton tüsszent. Ha Ákos és vékony az illető, vetítsünk magunk elé egy képet róla, ahogy mákos metéltként próbáljuk őt villára tekerni. Talán furán hangzik így első olvasásra, de minél mulatságosabb és rendhagyóbb a kép, annál könnyebben fogunk emlékezni az illető nevére.

Tegyünk a fenti módszerrel egy próbát, teszteljük akár már ma! És ne lepődjünk meg, ha mindenki elcsodálkozik, milyen borotvaéles memóriával rendelkezünk, valamint - nem mellékesen - hatékonyabb megbeszéléseket és sikeresebb kapcsolatfelvételeket tudhatunk majd magunk mögött.

Forrás: Allan és Barbara Pease: Kommunikációs ABC mesterfokon.

Készítette: S. G.

Címkék: tárgyalás, névmemória, kommunikáció