Az önbecsülés személyiségünk egyik legfontosabb dimenziója, ám titokzatos, megfoghatatlan és összetett jelenség. Nem is mindig vagyunk tudatában. Az önbecsülés leegyszerűsítve az, ahogy önmagunkat látjuk, és ez mennyire tetszik nekünk. Ez egy nagyon fontos ismérv, nélkülözhetetlen a lelki egyensúlyunk megteremtéséhez. Ha az ítéletünk pozitív, eredményesen működünk, jól érezzük magunkat a bőrünkben, és szembe tudunk nézni az élet nehézségeivel. A negatív ítélet azonban számos, mindennapjainkat megkeserítő szenvedéshez és kínos incidenshez vezet.

Éppen ezért az önmagunkról alkotott képet vegyük szemügyre alaposan, és elemezzük ki: mit is gondolunk magunkról valójában?

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, és válaszoljunk rájuk őszintén!

1. Ki vagyok én? Melyek a jó és a rossz tulajdonságaim? Mire vagyok képes? Milyen sikereim és kudarcaim voltak? Mihez értek, mihez nem? Mennyit érek a saját szememben, és a környezetem, az engem ismerők szemében?

2. Olyan embernek látom-e magam, aki rászolgál a többiek rokonszenvére, vonzalmára, szeretetére, vagy éppen ellenkezőleg: kételkedem abban, hogy a többiek becsülhetnek és szerethetnek? Úgy irányítom az életemet, ahogyan szeretném? Tetteim összhangban vannak vágyaimmal és meggyőződéseimmel, vagy épp fordítva: attól szenvedek, hogy ami lenni szeretnék, az nagyon távol áll attól, ami vagyok? Békében élek-e, vagy gyakran vagyok elégedetlen önmagammal?

3. Mikor voltam utoljára csalódott, elégedetlen, szomorú saját magam miatt? Mikor voltam utoljára elégedett, boldog, büszke magamra?

3 kérdés, hogy kiderítsük: becsüljük-e saját magunkat!

Önbizalom, magabiztosság, elégedettség. Valójában mindegyik kifejezés az önbecsülés egyik aspektusára utal. A legfontosabb három pillér a stabil önbecsüléshez vezető úton mégsem kizárólag ezektől függ, a hangsúly ezeken van:

1. Önmagunk szeretete: vagyis hogy adjunk magunkra, bármi is történjék velünk, hallgassunk szükségleteinkre és vágyainkra;

2. az előző tulajdonság megkönnyíti a pozitív önkép kialakulását: azaz bízunk képességeinkben, elképzeljük saját jövőnket;

3. így mindezek jótékony hatással bírnak az önbizalmunkra, ami azt jelenti, hogy nem tartunk túlságosan a kudarctól és mások ítéletétől.

Gyakran előfordul azonban, hogy ez a három összetevő elkülönül. Vegyük például a meglehetősen bizonytalan önképpel rendelkező ember esetét: nem igazán bízik magában, és ha komolyan vagy tartósan fennálló akadályba ütközik, önbecsülése szertefoszlik.

Másvalakiből hiányzik önmaga szeretete: az illető kivételesen sikeres pályát tud maga mögött, amennyiben rendkívül pozitív önképpel rendelkezik, de egy érzelmi kudarc folytán olyan kétségek és komplexusok törnek rá, amelyekről azt hitte, réges-rég megszabadult tőlük.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

De olyanok is akadnak, akik komoly önbizalomhiánnyal küzdenek: kitűnő iskolákba jártak, de szüleik túl sok oltalommal, szeretettel, kényeztetéssel vették körül őket, hogy ne szenvedjenek, és ne szembesüljenek túl korán a valósággal. Így aztán ők valójában mindig attól rettegnek, hogy valamiben kudarcot fognak vallani és fájdalmas tapasztalatokat szereznek.

Mert valójában mi táplálja az önbecsülésünket? Ha érezzük, hogy szeretnek, és mellette abban is biztosak vagyunk, hogy értünk valamihez. Ha csak az egyik teljesül, az kevés. Ne elégedjünk meg azzal, ha nem tapasztaljuk meg mindkettőt. Ha szükséges, módosítsunk pályát, és próbáljuk ki magunkat akár más szakmában, beosztásban vagy éppen országban!

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

enlightened15 tanács, hogyan turbózzuk fel az énképünket!

enlightenedÁlláskeresés: mélyebb önismerettel több esélyünk lesz!

enlightenedÍgy erősítsük az önbizalmunkat!

enlightenedA pozitív gondolkodás 10 alaptörvénye

enlightened18 túlélési tipp álláskeresőknek!

Forrás: Christophe André és Francois Lelord: Önbecsülés, Park könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: önismeret, önbecsülés, önbizalom, karrier