3 helyzet, amikor az önéletrajz nem elég

Tény, hogy egy jó önéletrajz szinte a legtöbb pozícióban szükséges az álláskereséshez - legalább is, ha azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek bennünket és behívjanak egy személyes találkozóra. Azonban nem elég csak abban bízni, hogyha egyszer összeállítjuk a tuti anyagot, onnantól kezdve elég a küldés gombra rányomni, a többi pedig megy magától. Ez korántsem így van. Sőt!

Szakértők szerint nagyon fontos a jó önéletrajz, de nem elég csupán ebben bízni, hogy behívnak-e bennünket az állásinterjúra, vagy sem. Nézzük, mire érdemes még odafigyelni!

1. Az önéletrajztól való függés szorongást okozhat, és nagymértékben csökkentheti önbecsülésünket

Ez a legnagyobb veszélye annak, ha álláskereséskor csakis az önéletrajzunkban bízunk. Ez ugyanis nem elég. Tekintsük egyfajta eszköznek, amely ha egy adott helyzetben nem hoz sikert, akkor se magunkban keressük a hibát. Az viszont elképzelhető, hogy érdemes időnként átírni az anyagot, de ezen könnyen tudunk változtatni.

3 helyzet, amikor az önéletrajz nem elég

Ezzel a rövid kérdőívvel pillanatok alatt le tudjuk ellenőrizni, szükséges-e módosítanunk rajta. És ha igen, akkor ezen az oldalon szakmák szerint összeállított önéletrajz mintákat tanulmányozhatunk át, illetve még egy önéletrajz-készítő alkalmazást is igénybe vehetünk.

2. Az önéletrajz megírása és elküldése azt az érzetet keltheti, mintha mindent megtettünk volna

De elképzelhető, hogy a címzett végig sem olvassa. Ugyanis ha túlságosan sablonos, unalmas, középszerű, amit írunk benne; ha nem jön át az egyéniségünk, az a bizonyos "ezért vagyok én a megfelelő ember a pozícióra", akkor a kiválasztási szakember továbblapoz a következő jelöltre.

Állítólag egy gyakorlott HR-es átlag 8 másodpercet szán egy önéletrajz áttanulmányozására. Gondoljuk csak bele! Tehát ne dőljünk hátra azután, hogy elküldtük önéletrajzunkat az egyik álláshirdetésre, azonnal keressünk további lehetőségeket, és azokat is pályázzuk meg. A nagy számok törvénye itt is működik: minél több helyre adjuk be pályázatunkat, annál rövidebb idő alatt találjuk meg az áhított új állást.

3. Az önéletrajz csak az egyik eszköz a sok közül!

Fel kell hívnunk a figyelmet egy újabb csapdára: lehet, hogy elküldjük számtalan címre az önéletrajzunkat, de elképzelhető, hogy sehonnan sem kapunk visszajelzést. Még annyit se, hogy köszönjük, megérkezett. Ne feledjük: az önéletrajzzal való pályázat csupán egyike a széles eszköztárnak, amit ilyenkor bevethetünk. Mellette ne hanyagoljuk a többit sem, mint például a barátok, közös ismerősök, volt kollégák ajánlásai, az ütős motivációs levél, a közösségi oldalakon való jelenlétünk tudatos és folyamatos ápolása.

3 helyzet, amikor az önéletrajz nem elégKÖZEL 9000 PÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végezetül ne feledjünk két aranyszabályt: az önéletrajz elsődleges célja, hogy az alapján behívjanak bennünket az állásinterjúra. Az interjú elsődleges célja pedig, hogy egy második körre is visszahívjanak. Ha ezt a két szempontot tartjuk szem előtt, akkor önbecsülésünk sem sérül az esetleg hosszadalmasabb álláskeresési fázis alatt, és minden egyes álláshirdetésnél egy újabb és újabb lehetőséget látunk magunk előtt. Nézzünk körbe ITT és ITT is!

Illetve segítségül közreadunk egy teljes és részletes listát is, amelyről igényeink szerint könnyedén kiválaszthatjuk: milyen álláslehetőségek érdekelnek. Jó tanács:válasszunk ki minél több oldalt, és kérjünk értesítést a legfrissebb álláslehetőségekről, mert ezzel a saját esélyeinket jelentős mértékben növelhetjük. Ne maradjunk ki belőle!

3 helyzet, amikor az önéletrajz nem elégÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

3 helyzet, amikor az önéletrajz nem elégRUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, önéletrajzírás, tippek