Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az énképpel, megállapítottuk, hogy ez nagymértékben meghatározza önbizalmunkat és önbecsülésünket is. Mi tartozik ide pontosan? Az énkép a magunkról alkotott véleményeink összessége. Ez lehet pesszimista, optimista, vagy éppen a kettő közötti árnyalatú is. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen énképpel sétálunk be egy állásinterjúra.

Nézzük, hogyan tudunk énképünkön pozitív irányba változtatni Kerner Tibor szakértő tanácsainak köszönhetően!

1. Tárjuk fel a gyerekkori mintákat! Mi történt gyerekkorunkban, aminek közel lehet mai énképünkhöz? Milyen volt a szüleinkhez való viszonyunk? Történt-e konkrét esemény, ami törést okozott? Térképezzük fel a múltat ahhoz, hogy tudjuk, hol kell változtatni.

2. A sikertelen próbálkozásokat töröljük fejünkből, csak a sikeres alkalmakra emlékezzünk! Tegyünk úgy, mint az a humorista, aki kimegy a színpadra 100 viccel, és csak azt a néhányat tartja meg belőlük következő alkalomra, amelyen a közönség hahotázott. Legközelebb ezekhez tesz hozzá további vicceket, a sikerteleneket pedig örökre maga mögött hagyja.

3. "Tanuljunk ki" a rossz szokásainkból! Félelmünk a kudarctól és a visszautasítástól tanult szokás. Ez fantasztikus hír, hiszen ahogy felvettük, úgy el is tudunk állni tőle. Korlátainkat legtöbbször szüleink ültetik belénk még gyerekkorunkban. Ha ugyanazt csináljuk, mint ők, csak ellenkező előjellel, jó úton járunk.

15 tanács, hogyan turbózzuk fel az énképünket!

4. Ne elemezgessük és kritizáljuk folyton magunkat! Sokan hajlamosak arra, hogy folyton mérlegre tegyék magukat: mit csináltak jól és mit rosszul. Azonban az önelemzésre évente csak egyszer szánjunk időt. Aztán tűzzünk ki célokat és haladjunk azok irányába. Ilyen egyszerű.

5. Ne a múltbeli szerepeinknek akarjunk megfelelni! A berögzült szokások miatt hajlamosak vagyunk mindig ugyanúgy reagálni, ha ismert, régi szituációkba kerülünk. Vessük le régi szokásainkat, és vegyük fel helyettük újakat, amelyek illenek új énképünkhöz.

6. Éljünk a mában! Nem számít, mi történt tegnap. Az csak felkészülés, próbálkozás volt a mai sikereinkhez. Foglalkozzunk azzal, amiben éppen vagyunk, és ami még vár ránk. Végezzük el feladatainkat ennek megfelelően.

7. Változtassuk meg nézőpontunkat! Ezzel az egyszerű módszerrel a problémák nagy része elmúlik. Miért? Mert ha nem látjuk a problémát, akkor nem is az.

8. Ne foglalkozzunk mások véleményével, csak tegyük a dolgunkat! Honnan tudná egy másik ember, hogy mit kellene másképp csinálnunk? Ezt egyértelműen mi magunk döntjük el. Éppen ezért okosan válasszuk meg tanácsadóinkat, és csak annak a véleményét hallgassuk meg, aki építő hatással van ránk.

9. Nyugodtan hibázzunk! A hiba ugyanis a célunk elérésének teljesen természetes velejárója. Bárki bármit mond, csak menjünk tovább. Ne hallgassunk azokra, akik szerint az életnek állóvízhez kellene hasonlítania.

10. Amiben ma rosszak vagyunk, az csupán egy lehetőség a tanulásra. Ha valami nem sikerül, fogjuk fel úgy, hogy végre kiderült, miben kell fejlődnünk.

11. Lássuk magunkat magabiztos, optimista és szerethető emberként! Képzeljük el, milyen számunkra az, amikor rendben vagyunk önmagunkkal! Gyakran hívjuk elő ezt a képet fejünkből, és egy idő után már a tükörből is vissza fog ránk nézni.

12. Ne feledjük: erős énképet tisztán akaraterővel nem lehet kialakítani! Mindenkinél más megközelítésre van szükség, hogy felturbózza énképét, ám egy dolog biztos: verejtékkel, összeszorított fogakkal nem fogunk rajta javítani. Lazítsunk, és vegyük könnyebben az egészet, mintha egy játék lenne csupán! Ekkor ugyanis jóval több alkotó energia fog felszabadulni, mintha nagyon komolyan nekiveselkednénk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

13. Mondjuk magunknak: van megoldás! Újra meg kell tanulnunk a problémákra pozitívan reagálni. Addig gyakoroljuk, amíg ez lesz az első gondolatunk. Van megoldás! Ennek a megtalálására fókuszáljunk!

14. Ne reagáljuk túl a dolgokat! Ekkor ugyanis olyan érzelmi állapotba kerülünk, amelyben nem tudunk majd logikusan gondolkodni. Inkább nézzük magunkat kívülről: "Felhúztam magam, de most nem reagálok."

15. Előtte aggódjunk, közben már nincs rá idő! Amikor elkezdünk valamivel foglalkozni, ne agyaljunk azon többet, hogy jó-e vagy sem. Csak csináljuk! Ezzel esélyt adunk magunknak arra is, hogy jól sikerüljön, amibe vágtunk.

Ha a fenti 15 tanácsot betartjuk, sem a múlton, sem a jövőn nem fogunk rágódni, és elkerüljük a felesleges aggodalmat, szorongást is. Legjobb, amit saját érdekünkben tehetünk: ha arra nézünk, amerre tartani szeretnénk, teszünk érte, és nem hagyjuk el magunkat a lelki púposok, az energiavámpírok és az "építő" kritikusok megjegyzéseinek hatására sem.

Időnként vegyünk egy hosszabb levegőt, és vizsgáljuk meg, hogy az utunk merre vezet tovább. Lehet ez akár egy teljesen más profilú munkahely. Akár egy másik városban vagy országban. Miért ne lehetne? Próbáljuk ki!

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, munkahely, önbizalom, énkép, önismeret