Az álláskeresés mindig és mindenkinek időszerű, akár pályakezdőként, akár állásnélküliként, akár egy meg nem kapott fizetésemelés utáni sértettségből, vagy akár tudatosan karriertervezőként böngésszük napról napra az aktuális hirdetéseket. Mert valóban, ez egy folyamatos munka, hiszen még a legtutibb állás betöltése közben is érdemes nyitva tartanunk a szemünket és megalapozni a következő lépést.

Cikksorozatunk első részében nézzük át együtt Richard N. Bolles karrierszakértő iránymutatásával, melyek azok az alapelvek, amelyeket szem előtt tartva sok üresjáratot, felesleges csalódást és kudarcélményt spórolhatunk magunknak - különösen ha még nem vagyunk elég járatosak a sikeres álláskeresésben!

Az eredményes álláskeresés 12 alapelve - ilyen hozzáállást érdemes követni!

1. Az álláspiac folyamatosan változik.

2. Kedvező gazdasági helyzetben is előfordul, hogy emberek sokasága válik munkanélkülivé, ahogy az is, hogy a legválságosabb időkben több ezer új állásra vesznek fel munkatársakat.

3. Saját felelősségünk és érdekünk, hogy munkát találjunk magunknak. Ezt nem várhatjuk másoktól, nekünk kell minden tőlünk telhetőt megtenni érte.

4. Az álláskeresést időről időre elölről kell kezdenünk, ebben is gyakorlott profivá kell válnunk. Ezért olyan szemléletet és módszereket alkalmazzunk, amelyek hosszabb távra szólnak, nem adhoc jellegűek. Olvassunk, érdeklődjünk folyamatosan a téma iránt, és iratkozzunk fel hírlevelekre is!

12 tipp, hogy megtaláljuk álmaink állásátMÉG MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁSOK ITT!

5. Az eredményes álláskeresés során a túlélési képességünket is próbára tesszük. Tehát ne könnyed sétagaloppként tekintsünk rá, vállaljuk a nehézségeket is.

12 tipp, hogy megtaláljuk álmaink állását

6. Minden állás csupán egy adott időszakra szól, nem tovább. Tartsuk nyitva a szemünket egy munkaszerződés aláírása után is.

7. Alapvetően mindenki úgy keres munkát, ahogy az életét is éli. Ez lehet egy lépésről lépésre felépített terv, vagy éppen ösztönösen a vakszerencsére hagyatkozó mentalitás. Azt válasszuk, ami hozzánk áll közelebb, de az irányítást soha ne engedjük kicsúszni a kezünk közül! Vagyis a célunk lebegjen mindig előttünk.

8. Ha adott helyzetben mégis tehetetlennek érezzük magunkat, keressük meg azt a kis részt ebből, amire mégis hatást tudunk gyakorolni. Mindig van egy ilyen terület!

9. Mérjük fel, melyik álláskeresési módszer éri meg a ráfordított időnket, és arra álljunk rá!

10. Ha még kezdők vagyunk az álláskeresés és interjúk folyamatában, legyünk minél nyitottabbak és befogadóbbak. Valahogy úgy, mintha egy külföldi embert ismernénk meg, aki teljesen más nyelven beszél, eltérő szokásokkal, gondolkodásmóddal, kultúrával rendelkezik. Vagyis törekedjünk arra, hogy a másik ember fejével is lássuk a világot.

12 tipp, hogy megtaláljuk álmaink állásátTÖBB MINT 500 MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS PÁLYAKEZDŐKNEK, GYAKORNOKOKNAK!

11. Készüljünk fel arra, hogy akár több hónapig - de akár egy évig - is eltarthat az álláskeresésünk.

12. Az is elképzelhető, hogy több részletben tudjuk megvalósítani terveinket, és ezért elvállalunk egy olyan állást is, ami még nem az ideális. Kezdetnek ez rendben van, ha nem tévesszük továbbra sem szem elöl, hová tartunk, és folytatjuk az álláskeresést.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ne feledjük, érdemes lehet új állásokat akkor is megpályáznunk, ha nem felelünk meg maximálisan az álláshirdetés minden paraméterének - vagy éppen a fenti szempontrendszer egyéni jellemzőinek.

12 tipp, hogy megtaláljuk álmaink állásátSok olyan összetett tényező lehet, ami alapján elbírálják jelentkezésünket. Ám az minden esetben biztos, hogy a sikeres pályázáshoz egy igazán jó önéletrajz is kell! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT. Nézzünk körbe ITT és ITT is!

Illetve segítségül közreadunk egy teljes és részletes listát is, amelyről igényeink szerint könnyedén kiválaszthatjuk: milyen álláslehetőségek érdekelnek. Jó tanács:válasszunk ki minél több oldalt, és kérjünk értesítést a legfrissebb álláslehetőségekről, mert ezzel a saját esélyeinket jelentős mértékben növelhetjük. Ne maradjunk ki belőle!

12 tipp, hogy megtaláljuk álmaink állásátÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

12 tipp, hogy megtaláljuk álmaink állásátRUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, álláskeresés, tippek, pályakezdő