Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Cikkeinkben már több praktikus tippet és tanácsot osztottunk meg olvasóinkkal, hogyan alakítsuk át önéletrajzunkat, mit emeljünk ki, és azt sem hallgattuk el, hogy a népszerűbb állásokra jelentkezők anyagjára alig tíz másodperc jut az előszűrés során. Érdemes odafigyelni pár dologra – a HR-esek szemével! Mai cikkünkben azokat a „ne tedd” dolgokat listáztuk fel, amelyeket a saját érdekünkben vegyünk ki az önéletrajzunkból, illetve 3 praktikus segédeszközt is közreadunk.

EZEKET NEM ÉRDEMES BELEÍRNI AZ ÖNÉLETRAJZUNKBA:

 

1. Személyes információk

Ide tartozik a családi állapot, a vallási illetve politikai hovatartozás, és akár még a lakcím is.

2. Életkor

Ezt megadhatjuk, de dönthetünk úgy is, hogy nem. Rajtunk múlik, mérlegeljük az adott helyzetben.

3. Nem kapcsolódó munkatapasztalatok

Lehet, hogy diákmunkásként mi készítettük a legfinomabb epres turmixot a suli büféjében, de ha nem ehhez kapcsolódó állásra pályázunk, felesleges időrablás ilyenekre kitérni a pályázati anyagunkban.

4. Referenciák

Egy újabb és talán meglepő tény: magunktól ne említsük meg a referenciát adó személyeket. Ha szükség van ilyen jellegű háttérinformációra, azt a HR-es kérni fogja tőlünk.

5. Személyeskedés

Vagyis ne fogalmazzunk egyes szám első (pl. én, enyém, stb.) vagy harmadik személyben. Egyértelmű, hogy az önéletrajzunk minden pontja rólunk szól. Maradhatunk a tárgyilagos megfogalmazásnál és a lényeg kiemelésénél.

     12 dolog, amit kerüljünk el az önéletrajzban     

6. Nem megfelelő e-mailcím

Ha olyan e-mailcímünk van, ami nem méltó a megpályázott munkakörhöz, itt az idő egy újat készíteni. Pár perc regisztrációval hozzunk létre egy új fiókot, és ezt a címet tüntessük fel az önéletrajzunkban.

7. Evidenciák

A telefonszámunk elé ne írjuk oda, hogy „telefon” vagy más, erre utaló rövidítést, és ugyanígy felesleges az e-mailcímünk elé tenni az „e-mail” szócskát.

8. Jelenlegi munkahelyi elérhetőség

Tartsuk titokban a munkahelyünkön, hogy éppen állást keresünk. Éppen ezért ne adjunk meg olyan elérhetőséget, amelyen ha munka közben felhív a HR-es, akkor lebukhatunk a munkatársaink, vagy éppen a főnökünk előtt.

9. Fizetési igény

Ha nem kérik az állásra való jelentkezéshez, akkor magunktól ne írjuk bele. Az önéletrajzunk elsősorban a szakmai tapasztalatainkat és a képességeinket, tudásunkat foglalja össze. A fizetésről általában az állásinterjún esik szó.

10. Régimódi betűtípus és formázás

Ne használjuk a Time New Roman és a serif (talpas) betűtípusokat, mert eljárt felettük az idő. Ugyanakkor a betűméret megválasztása is fontos szempont: a cél az, hogy jól olvasható legyen a szöveg, de ne méretezzük túl. A folyó szövegre biztos befutó az Ariel 11-es betűméret, emellett az egyes kiemelésekre – például „Szakmai tapasztalat” – használjunk 14-es betűméretet.

11. Iskolai eredmények

Az álláspályázathoz ez nem szükséges, hagyjuk ki. Sokkal fontosabb a releváns munkatapasztalat.

12. Elcsépelt kifejezések

Kerüljük a sablonos szóhasználatot, hiszen az önéletrajzunk az egyetlen lehetőség, hogy kiemelkedjünk a tömegből. Reklámról van szó, ne akarjunk szürkék maradni! De tudjuk, hol a határ.

Ha ezek után kissé elbizonytalanodtunk, érthető, de semmi okunk a csüggedésre. Segítünk, hogyan szerkesszük át önéletrajzunkat, hogy biztosan elérje a célját.

ÍME, A 3 LEGHASZNOSABB SEGÍTŐTÁRS:

Ezzel a rövid kérdőívvel pillanatok alatt le tudjuk ellenőrizni, szükséges-e módosítanunk rajta.

* Ha igen, akkor ezen az oldalon szakmák szerint összeállított önéletrajz mintákat tanulmányozhatunk át.

* Emellett még egy önéletrajz-készítő alkalmazást is igénybe vehetünk.

Jó tudni, hogy állítólag egy gyakorlott HR-es átlag 8 másodpercet szán egy önéletrajz áttanulmányozására. Gondoljuk csak bele! Tehát ne dőljünk hátra azután, hogy elküldtük önéletrajzunkat az egyik álláshirdetésre, azonnal keressünk további lehetőségeket, és azokat is pályázzuk meg. A nagy számok törvénye itt is működik: minél több helyre adjuk be pályázatunkat, annál rövidebb idő alatt találjuk meg az áhított új állást.

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, fizetés, karrier, önéletrajz, önéletrajzvarázsló