Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy közeledünk az év vége felé, szinte láthatatlanul gyorsulnak fel a hónapok. A november még ugyan alig pörgősebb a kora őszi időszaknál, de mire decemberhez érünk, hirtelen mintha rövidülni kezdenének a napok. Egyre több teendő zúdul ránk a munkában, amit még év végéig ki kell pipálnunk, miközben a karácsonyi készülődés sem várhat. Ünnepre hangolódás helyett stresszesek, kimerültek vagyunk, és alig várjuk, hogy túl legyünk a megannyi feladaton. Vajon van megoldás?

A napok mindenképp eltelnek

A rossz hír, hogy nem sokat tehetünk az ügyfélkérések, vagy épp a felettesünk sokasodó elvárásaival szemben, egyszerűen el kell fogadnunk, hogy az év utolsó hetei ilyenek. Ha szerencsések vagyunk, és maradt még szabadságunk, néhány nappal hamarabb inthetünk búcsút a kötelességnek, ellenkező esetben azonban ki kell tartanunk. Ahogy a sokak által ismert gondolat tartja: sok mindent nem tudunk megváltoztatni, egy valamit viszont igen, mégpedig a hozzáállásunkat! A munkanapok szorosan következnek egymás után, és a karácsonyi tülekedésből sem maradhatunk ki, de nem mindegy, milyen hangulatban, hozzáállással tesszük a dolgunk. Mosolyogva nemcsak nekünk lesz könnyebb, hanem a környezetünknek is. Nagy kihívás ugyan, de érdemes megpróbálnunk.

11 nap karácsonyig: stressz a négyzeten - munka, stressz, időbeosztás

A valódi prioritások

A priorizálás művészetét feltehetően egész évben gyakoroljuk, ilyenkor pedig mesteri szinte kell emelnünk ezt a tudományunkat. Írjuk össze valamennyi feladatunkat, amelyek akár a munkában, akár azon kívül várnak ránk. Fontos, hogy mindent lejegyezzünk, ami csak eszünkbe jut, így ugyanis azonnal tehermentesítjük az agyunkat, és nem kell tovább azon aggódnunk, hogy valamit el fogunk felejteni, másrészt pedig az is egyértelmű lesz számunkra, hogy túl sokat akarunk, és ha nem adunk ebből lejjebb, akkor még a fa alatt is a laptopunkat fogjuk nyomkodni, már ha egyáltalán odaérünk az utolsó nyitva tartó fenyőárushoz. Nézzük át a listánkat, és jelöljük pirossal a ténylegesen halaszthatatlan teendőinket mindkét fronton. Ezután jöhetnek a szintén fontos, de nem olyan sürgős elintézendők kékkel, majd pedig a kevésbé fontosak, amelyeket azért jó lenne magunk mögött hagyni zölddel. Ami maradt, azokat bátran kihúzhatjuk, vagy másra delegálhatjuk. Karácsony előtt néhány nappal ismételjük meg mindezt, és egészen jó érzéssel hagyjuk el, amiről menet közben kiderült, hogy lényegtelen.

Csak azért is!

Mivel leginkább személyes felelősségünk, hogyan érezzük magunkat, és átéljük-e az adventi időszak meghittségét, vegyük kezünkbe az irányítást, akár annak dacára, hogy főnökünk vagy kollégáink komoran és robotpilóta üzemmódban igyekeznek átvészelni ezt az időszakot. Bár a nyitott iroda, vagy a céges policy nem feltétlenül engedi meg, hogy kidekoráljuk az asztalunkat, egy apró, számunkra kedves karácsonyi dísz talán senkinek nem fog szemet szúrni, ahogy az sem, ha a számítógépünk hátterét valami télire cseréljük. Lehet, hogy a karácsonyi zenék már a könyökünkön jönnek ki, de ha mégsem, csupán egy fülhallgatóra lesz szükségünk, és jöhetnek a számunkra kedves dallamok. A hangolódást nagyban segítheti, ha a visszaszámlálás idején minden nap valamilyen kis kedvességgel lepjük meg egy barátunkat, családtagunkat, hozzánk közel álló munkatársat, vagy saját magunkat. Mindezek egészen csekélységnek tűnnek, ha azonban minden nap képesek vagyunk néhány percre megállni, és az ünnep lényegére koncentrálni, máris máként tekintünk majd az előttünk álló másfél hétre!

Fogadjuk meg a fentieket, és ne hagyjuk, hogy csak úgy elmenjen mellettünk az idő. Legyünk tudatosan jelen, és törekedjünk az egyensúlyra. Ha szükséges, mondjuk nemet a sokadik, felettesünktől érkező kérésre, vagy vonjuk be párunkat, gyermekünket is az ünnepi menü elkészítésébe, sőt akár azt is megengedhetjük magunknak, hogy a szokásosnál eggyel kevesebb fogás kerüljön az asztalra. Amennyiben aktuális munkahelyünkön nem tartják tiszteletben a munkaidőnket, és gyakorta kerülünk nyomás alá a szűk határidők, a túl sok feladat miatt, érdemes elgondolkodnunk a váltáson.  Számtalan friss lehetőség vár ránk, amelyek közül személyes preferenciáink szerint válogathatunk. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, stressz, karácsony, időbeosztás, hangolódás