Ariane de Bonvoisin, karrier-tanácsadó és író a Reader's Digest-nek írt cikkében arról a 10 alapvető dologról ír, amelyet a munkahely elvesztése utáni 30 napon belül ajánlatos megtennünk, ha nem akarjuk, hogy a munkanélküliség és az álláskeresés teljesen felemésszen lelkileg.

1. Adjunk időt magunknak a "gyászra"

A szakértő szerint a munkahely elvesztése lelkileg hasonló folyamat, mint bármely más veszteség elszenvedése. A sokkhatás feldolgozásához idő kell, ez pedig hetekben, nem pedig órákban mérhető. Azt tanácsolja, ne is törekedjünk arra, hogy azonnal visszakerüljünk a munkaerőpiacra. Ha úgy érezzük, hogy eljött az idő, legyünk nyitottak az új lehetőségekre és fontoljuk meg egy régóta vágyott terület kipróbálását, vagy üljünk vissza az iskolapadba.

2. Készüljünk fel egy átmeneti munka elvállalására

Az átmeneti munkák előnye, hogy biztosítják a megélhetéshez szükséges anyagi forrásokat egészen addig, ameddig meg nem találjuk a vágyott új pozíciót. Ne ijedünk meg, ha részmunkaidős beosztást kínálnak, lehet, hogy egy-egy ilyen lehetőség során jövünk rá, hogy nincs szükségünk heti 40 órás pozícióra ahhoz, hogy szakmailag és anyagilag is sikeresnek érezzük magunkat. 

3. Céget keressünk, ne meghirdetett állást

Találjunk olyan céget, amelynek az értékeivel azonosulni tudunk. A vállalatok sokkal jobban érdeklődnek az olyan jelöltek iránt, akiken látszik, hogy kifejezetten az adott cégnél szeretnének dolgozni, mint azok iránt, akik csak a fizetés miatt adják be jelentkezésüket. 

  10 dolog, amely segít, ha elveszítettük a munkánkat  

4. Ünnepeljünk vagy menjünk nyaralni

Nagy valószínűséggel nem volt lehetőségünk lazítani előző munkahelyünkön. Ha elbocsátottak, használjuk ki az alkalmat arra, hogy a hétköznapoktól elszakadva feltöltődjünk egy-egy utazás vagy szórakozás alkalmával. Vegyük észre, hogy mi mindennel töltenénk az időnket, ha korlátlanul rendelkezésünkre állna. Ebből az új szemszögből nézve egészen más megvilágításba helyezhetjük karrierünket.

5. Tegyük rendbe az egészségünket

Éljünk az alkalommal, hogy nem kell szabadnapot kivennünk ahhoz, hogy orvoshoz menjünk. Iktassuk be azokat a régóta halogatott vizsgálatokat, amelyekre a munkahelyi és családi teendők miatt nem jutott időnk. Az új munkahely megtalálása erősen igénybe veszi a szervezetet mind fizikai, mind mentális és lelki téren. Keressünk stresszoldó módszereket, meditáció vagy edzés formájában. A megnövekedett energiát és önbizalmat a leendő munkaadóink is észre fogják venni.

6. Készüljünk fel egy jobb állásra

Vegyük észre, hogy a tragédiaként átélt leépítés egy jobb, teljesebb szakmai élet kezdete lehet. Írjuk le egy papírra azt a 3 pozitív dolgot, melyet a megváltozott szituáció hozhat. Lehet, hogy még nem látjuk tisztán, de pár év múlva valószínűleg úgy fogunk visszatekinteni a munkahelyünk mostani elvesztésére, mint egy fontos és előremutató karrierlépésre.

7. Ne elemezzük az elbocsátást

Ne essünk abba a hibába, hogy a munkahelyünk elvesztésének történetét újra és újra előadjuk barátainknak és volt kollégáinknak. Könnyen azon vehetjük észre ugyanis magunkat, hogy saját történetünk mögé bújva az áldozat szerepét vettük fel. Negatív spirálba kerülhetünk és már csak azok társaságában érezzük jól magunkat, akik egyetértenek velünk abban, hogy mennyire szerencsétlenül jártunk. Ne elemezzük az elbocsátás okát és ne keressünk bűnbakokat. Tekintsünk a jövő felé és vegyük körül magunkat olyanokkal, akik nem a panaszkodásban, hanem a megoldáskeresésben segítenek.

8. Beszéljünk pozitívan a történtekről

Amikor munkánk elvesztéséről beszélünk, kerüljük az olyan kifejezéseket, mint"leépítés áldozata lettem" vagy "nemrég rúgtak ki a munkahelyemről". Helyette fogalmazzunk úgy, hogy "izgalmas, hogy újra visszatértem az álláskereséshez, ez lehetőséget ad arra, hogy szakmailag olyan irányba induljak, amerre mindig is szerettem volna".

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Ne próbáljuk tagadni az állásunk elvesztését

Ha azon vesszük észre magunkat, hogy időről-időre visszagondolunk az elbocsátás napjára és azon elmélkedünk, hogy vajon mit kellett volna mondani vagy hogyan kellett volna cselekedni, rossz úton járunk. Az okokat, melyek a jelenlegi helyzethez vezettek, lehet, hogy jól tudjuk, ha pedig nem, akkor ne pazaroljunk időt a felderítésre. Csendesedjünk el és koncentráljunk saját magunkra. Egy negyed óra csönd sokszor nagyobb nyugalmat és kreatívabb ötleteket hoz, mint gondolnánk. 

10. Tekintsük a munkakeresést főállásnak

Készüljünk fel rá, hogy az új munka megtalálása hosszabb időt vehet igénybe, mint gondolnánk. Lehet, hogy be kell érnünk egy alacsonyabb pozícióval vagy fizetéssel, mint amelyhez hozzá voltunk szokva. Ne keseredjünk el, tekintsük az álláskeresést a legfőbb tevékenységünknek és az eredmény nem marad el.

 

Címkék: álláskeresés, elbocsátás, leépítés, karrier

Szemlézte: Fogas Krisztina