Teljesen természetes, hogy egyre magasabb beosztásra, fajsúlyosabb feladatokra és több fizetésre vágyunk. Ez is azt mutatja, hogy tudatosan éljük az életünket, tervezzük a jövőnket, szeretnénk egyről a kettőre jutni, és minden bizonnyal hajlandók vagyunk tenni is ezért. Cikkünkben megosztjuk azt a 10 alapszabályt, amelyet alkalmazva sokkal gyorsabban elérhetjük célunkat.

Ehhez a legfontosabb felismerés az, ha minél jobban megismerjük a feladatainkat, és mindenki másnál jobbak leszünk benne. Mindezt tegyük úgy, hogy közben nyugodtnak és hatékonynak lássanak a kollégáink és a főnökünk. Így a mi kezünkben marad az irányítás.

Nézzük, milyen alapszabályokat érdemes ennek érdekében alkalmazni!

1. Váltsunk szemléletet!

Vagyis próbáljunk meg felülről ránézni a munkamegosztásra, a rutinra, a folyamatokra. Ha eddig jellemző volt ránk, akkor szakítsunk a végrehajtó munkavégéssel, ne hagyjuk, hogy bedaráljanak a feladatok. Dőljünk hátra, és gondoljunk végig egy fontos momentumot: hogyan lehetne az egész csapat hatékonyságát növelni? Ehhez jól jöhet egy aktuális probléma, amelyre megoldásokat tudunk felvázolni. Mindezt foglaljuk össze egy rövid, lényegre törő feljegyzésben, melyet átküldünk a főnökünknek. És már el is indítottunk valamit.

2. Ne féljünk a munkától!

Sokan a napi munkájukat tessék-lássék módon végzik, vagyis alig várják, hogy elérkezzen a hazamenetel ideje, közben pedig csökkentett üzemmódban foglalkoznak a feladataikkal. Mi ezt sose tegyük! Még a legfáradtabb vagy kevésbé motivált időszakunkban is gondoljunk arra, hogy a kemény munka csupán egy eszköz a végső célunk eléréséhez. Ráadásul, ha nagyobb sebességre kapcsolunk, és délig végzünk a napi feladatainkkal, a többi időt a fejlődésünkre, a tanulásra, a plusz feladatok elvégzésére tudjuk fordítani. Márpedig az előléptetéshez szükségünk van minderre. Mindig maradjunk mozgásban, így a karrierünk sem kerül állóvízbe!

3. Pluszfeladat - de ésszel!

Az előző pontot folytatva azonban a ló másik oldalára se essünk át. Vagyis ne kerüljünk a balek kategóriába, akire a főnök és a kollégák minden feladatot rá tudnak sózni. Mindig gondoljuk át, hogy valóban előrevisz-e bennünket az adott pluszfeladat.  Csak akkor vállaljuk be ezt, ha a hasznunkra válik vagy segítünk vele valakinek, amit majd később visszakaphatunk.

10 alapszabály az előléptetéshez

4. Specializálódjunk!

Vagyis rendelkezzünk valami olyan tudással, hozzáállással, stílussal, információval, ami csak ránk jellemző a szűkebb környezetünkben. Lehet, hogy ez csupán egy olyan egyszerű dolog, mint például az, hogy minden kollégánkat és üzleti partnerünket a keresztnevén szólítunk. Vagy emlékezünk és visszakérdezünk egy következő alkalommal arra, amit megosztottak velünk a magánéletükkel kapcsolatban. A munkaterületünkön belül kereshetünk egy szűkebb részt, és tanuljunk, fejlődjünk benne. Álljunk elő önálló kezdeményezésekkel, ötletekkel a továbblépést, a nagyobb hatékonyságot szem előtt tartva. Ha így teszünk, mindez nemcsak a főnökünkhöz, hanem a felette lévő vezetéshez is eljut majd.

5. Ígérjünk kevesebbet, teljesítsünk többet!

Ez egy kincset érő tipp, próbáljuk ki a gyakorlatban is. Például ha tudjuk, hogy szerdára elkészülünk egy feladattal, mondjunk pénteket. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy elvállalják az első határidőt, azonban így teljesíteni igazából nem nagy kunszt. Aki előléptetésre vár, annak többet kell nyújtani ilyen téren is - ám figyeljünk arra, hogy ne használjuk túl gyakran ezt a módszert.

6. Legyen saját kompetenciánk!

Vagyis értsünk valamihez, ami a többiek számára hasznos, időszerű és érdekes is egyben. Lehet, hogy ez a hobbinkkal függ össze. Vagy az iskolai végzettségünkkel. Vagy valamelyik készségünket, erősségünket csillogtatjuk meg. Törekedjünk egy saját jellemző következetes nyomatékosítására, még ha eleinte jelentéktelennek is tűnhet.

7. Legyünk elkötelezettek!

Ahhoz, hogy előrébb juthassunk, maximálisan elkötelezettnek kell lennünk. És közben sose feledkezzünk meg a hosszú távú céljainkról! Ha pedig döntenünk kell egy helyzetben, csak tegyük fel az alapvető kérdést: ,,Előbbre viszi ez a tervemet vagy sem?"

8. Élvezzük a munkánkat!

Ha örömtelenül járunk be dolgozni, ha kelletlenül végzünk a feladatainkkal, ha folyton mártírként éljük meg a helyzeteket, a főnökünk számára pont nem azt fogjuk sugározni: itt az ideje az előléptetésnek. Legyünk résen, és ne álljunk be a kesergők táborába, mert csak visszahúz.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Hangolódjunk rá a vezetőség szemléletére!

A módszer nagyon egyszerű: álljunk a vezetés oldalára, és nézzük az ő szemszögükből a kritikusabb döntéseket is. Itt főleg azokra a helyzetekre gondolunk, amelyek panaszkodást, felháborodást válthatnak ki a beosztottakból. Emellett azt se feledjük, hogy számukra mi a fontos. Tegyünk meg mindent még a legnehezebb időszakokban is, és sose adjuk fel. Ne panaszkodjunk, legyünk mindig pozitívak, vidámak, és fókuszáljunk a történtek előnyös oldalára. Lehet, hogy ennek során arra jövünk rá, hogy az adott cégen belül nincs értelme az előléptetésért küzdeni - akkor pályázzunk más cégek álláslehetőségeire! Mindig van megoldás és előrelépés, csak rajtunk áll.

10. Munkánk ne legyen izzadságszagú!

Ettől még a háttérben kemény munkáról, akár erőnkön felüli teljesítésről lehet szó, de mindezt ne teregessük ki mások elé. A cél továbbra is az legyen, hogy kiegyensúlyozottnak, határozottnak és terhelhetőnek tűnjünk.

Az előléptetésünk érdekében és a fentiekkel összhangban tartsuk be a következőket is:

- ne kérjünk határidő hosszabbítást;
- ne kérjünk "segítséget", helyette kérjünk tanácsot, iránymutatást, véleményt;
- soha ne mártírkodjunk, hogy mennyi munkánk van;
- ne terheljük túl magunkat;
- találjuk meg a módját annak, hogyan tudunk hatékonyabbak lenni.

Talán a listán szereplő szabályok közül jelenleg többet is alkalmazunk. Mostantól érdemes tudatosan használni a bennük rejlő lehetőségeket. Mit nyerhetünk ezzel? Amellett, hogy előléptetésre számíthatunk, jobban kijövünk majd a kollégáinkkal, szívesebben végezzük a feladatainkat, megértjük a vezetőink álláspontját, és elégedettséggel tölt el bennünket a munkára fordított erőfeszítésünk.

Gondoljuk át a fentieket, és teszteljük, hogyan működik a saját életünkre, döntéseinkre nézve. Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a jelenlegi helyzetet, azt se feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITTés ITTis, ha egy jó állásra vágyunk! A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyetmost ITT könnyedén összeállíthatunka Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Forrás: Richard Templar: A karrierépítés 100 szabálya, Scolar kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: állás, munka, karrier, előléptetés, vezető, képesség