Ennyivel nőtt a foglalkoztatottak száma

Mint arról már írtunk, a bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt 3 százalékkal haladták meg az idén január-júliusban az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Az év első hat hónapjában 2 millió 839 ezer ember állt alkalmazásban Magyarországon, ami 4,2 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Közfoglalkoztatottak nélkül 2 millió 660 ezer embert alkalmaztak, ami 3,2 százalékkal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban mért adatot.

Bizakodnak az elemzők

Alapvetően kedvező kereseti és foglalkoztatási folyamatok rajzolódnak ki, ezek alátámasztják a magyar gazdaságban tapasztalható számottevő növekedést. Nőnek a beruházások, bővül az építőipar és a feldolgozóiparban is szép növekedés volt. Jelentős mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban, e mögött döntően a közmunkaprogramok állnak, amelyek "hullámszerű lökéseket adnak a magyar bérstatisztikának" - fogalmazott Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

A közfoglalkoztatottak nélkül is kedvező folyamatok zajlanak, kissé gyorsult a bérdinamika, májusban 4, júniusban 4,1, júliusban pedig 4,3 százalékos volt a reálkereset-növekedés a közfoglalkoztatás nélkül. A foglalkoztatottak létszáma 6 ezer fővel, 3,2 százalékkal nőtt júliusban az előző évhez képest, a bővülést leginkább a magánszektorban, a vállalkozások körében regisztrálták - emelte ki a Raiffeisen elemzője. A második fél évben a foglalkoztatási adatok továbbra is javulni fognak, és bár a nyári hónapok szezonális hatása főleg az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban erős, a bővülés 2,5-3 százalék közötti lehet.

Török Zoltán a béradatokban ugyanakkor a jelenleginél nagyobb növekedést nem tart reálisnak, így 4-4,5 százalék közötti reálbér-növekedés lehet az év hátralévő részében.

Ennyivel nőtt a foglalkoztatottak száma

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kifejtette: pozitívum, hogy a foglalkoztatottak száma júliusban 113 ezer fővel bővült az egy évvel korábbihoz képest, a 2,839 milliós létszám csak hajszállal marad el az áprilisi 2 millió 844 ezres csúcstól. Megjegyezte: a közfoglalkoztatottak száma 179 ezer fő volt, ami mintegy 25 ezres emelkedés az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 31 ezres bővülés. A versenyszférában 54 ezerrel, míg a közszférában a közfoglalkoztatottak nélkül 28 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A versenyszférában a növekedés nagyjából megegyezett az előző havival - ismertette.

A Buda-Cash Brókerház elemzője szerint az adatok további fokozatos javulást jeleznek a munkaerő-piaci helyzetben, a bérek lassuló ütemben, de tovább emelkedtek, mindezek együtt pedig elősegítik azt, hogy középtávon tovább élénküljön a hazai lakossági fogyasztás.

Réczey Zoltán kiemelte: a fogyasztás élénküléséhez jelentősen hozzájárulhat rövid távon a folytatódó rezsicsökkentés, valamint a folyamatban lévő devizahiteles elszámolás.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy a reálbérek 3 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban az év első hét hónapjában. Mint írták, az egyre emelkedő reálbérek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a háztartások anyagi helyzete megerősödjön, az élénkülő belső kereslet segíti a magyar gazdaság további növekedését. A kiváló makrogazdasági adatok további reálbér-emelkedést vetítenek előre Magyarországon.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: fizetés, bér, kereset, foglalkoztatottság, munka, statisztika