Közzétette a kanadai kormány az úgynevezett biztonságos országok listáját, vagyis azon országok lajstromát, amelyek az ottawai kabinet feltevése szerint ,,normális esetben nem termelnek menekülteket", hiszen általában betartják a jogállamiság szabályait és más jogi garanciákat - jelentette a Huffington Post kanadai hírportál.

Az érintett országok állampolgárainak menedékkérelmét a jövőben nagy valószínűséggel gyorsan vissza fogják utasítani.

25 ország az EU tagja

A listán 27 ország szerepel, ebből 25 - köztük Magyarország - az Európai Unió tagállama, a fennmaradó kettő pedig a leendő EU-tag Horvátország és az Egyesült Államok. Az EU-tagok közül csak Bulgária és Románia nem minősül biztonságosnak az említett, kanadai szempontok szerint.

A lista összeállításával a kanadai kormánynak az a célja, hogy a kérelmeket a mostanihoz képest jóval rövidebb idő alatt, igazságosabban bírálják el. A ,,biztonságos országokból" érkezett kérelmeket első fokon várhatón 30-45 napon belül elbírálják, és kevesebb lesz a fellebbezési lehetőség is. A fellebbezés idején nem lehet munkát vállalni, és nem áll meg a kiutasítás folyamata sem.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A témáról kiadott kormányközlemény megjegyezte: ,,figyelemre méltó, hogy a Kanadában benyújtott menedékkérelmek első számú forrásrégiója az Európai Unió volt, a szabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a független igazságszolgáltatás terén őrzött demokratikus hagyományaival együtt". Hozzátette azt is, hogy az eddigi tapasztalat szerint gyakorlatilag valamennyi EU-s menedékkérelmet elutasítanak vagy visszavonnak.

A magyarok voltak a legtöbben

Tavaly a közlemény szerint az EU-állampolgárok által világszerte beadott menedékkérelmek 80 százaléka Ottawához érkezett, és Kanadában az uniós kérelmek 91 százalékát elutasították.

Megemlítette a cikk azt is, hogy idén januártól szeptemberig hivatalos adatok szerint Magyarországról, érkezett a legtöbb, összesen 1511 menekültügyi kérelem Kanadába. Az említett időszakban elbírált magyar kérelmeknek azonban mindössze a hét százalékát fogadták el.

Az első tíz között volt az említett periódusban Szlovákia és Horvátország is, amelyek szintén rákerültek a biztonságos országok most kiadott listájára.

A lista közzétételének alkalmából - még azt megelőzően - a CBC kanadai közszolgálati televízió a magyar romák kanadai bevándorlásának okait vizsgáló dokumentumfilmet mutatott be. A film több megszólalója azt állította, hogy a romák szempontjából Magyarország aligha tekinthető biztonságos országnak. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere viszont azt mondta, meggyőződése szerint a romák nem azért mennek Kanadába, hogy az üldöztetés elől elmeneküljenek.

A Profession.hu kanadai munkavállalásról, bérekről szóló cikkét itt olvashatja!

Készítette: Durbák Ildikó