Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindenkinek megvan a pontos szerepe, éppen úgy, mint egy munkahelyi kollektívában, csak ott nem a dal, hanem az aktuális feladat megoldása a cél. Ezen az allegórián haladva jutott el egy hangszergyártó cég arra a felismerésre, hogy az együttzenélés hatékonyan segítheti ki a klasszikus humánerőforrás menedzselési technikákat és eredményeket.

Zenéljünk az irodában

Főleg Japánban, de Európa, vagy az Egyesült Államok egyes részein mindennapos jelenség, hogy a munkát csoportos testgyakorlással kezdik. A tréner vezényszavára együtt mozdulnak a munkatársak, ami megadja a további tevékenységük ritmusát, a mellett, hogy a mozgás segít az egészségi állapotuk megóvásában és a stressz megelőzésében is. Ugyanezt a célt szolgálja az együtt zenélés is, azzal a kevésbé sem csekély különbséggel, hogy itt még egy emelkedett lelkiállapotot is nyernek azok, akik közösen értelmeznek újjá egy zenedarabot - mondja Horváth Ildikó, zeneoktatási tanácsadó, aki szerint a zenélés a csapatépítés legősibb technikája.
Már az emberiség hajnalán is hagyománya volt annak, hogy a varázsló dobütemét követve a csoport tagjai is felvették a ritmust és különféle hangképző eszközökkel kapcsolódtak rá az alaptémára. Ennek a csoportos tevékenységnek köszönhetően érezték meg azt a kohéziós erőt, aminek segítségével városokat, kultúrákat tudtak teremteni.

Bizonyított tény, hogy az aktív zenélés mentális, fizikai, pszichikai és szociális előnyöket nyújt az emberek számára - hangsúlyozza Horváth Ildikó, aki szerint kevesen vannak tisztában azzal, hogy zenélni bármikor el lehet kezdeni. Igaz, virtuóz csak ritkán lehet olyan, aki felnőtt korában kezd zenét tanulni, de az élmény értékéből ez semmit sem von le. Amikor egy munkahelyi, műkedvelő kollektíva kezd zenekarrá verbuválódni, a fülük hallatára kristályosodik ki, hogy pontosan mire képesek.

Zenés csapatépítés

A zene haszna

A zenélés hatására csiszolódnak a tagok szociális készségei, javulnak a kapcsolatépítési és fenntartási képességük, ami által nő a hatékonyságuk, emelkedik a termelőképességük - állapítja meg a zeneoktatási tanácsadó. Ezek mellett és nem utolsósorban az aktív zenekarok tagjainál memóriaműködési javulást mértek a szakemberek, sőt még a vérnyomásuk is csökkent. Az eufória, ami a zene természetes hozadéka jótékonyan befolyásolja a depressziós panaszokat, enyhíti a magányérzet fojtogatását is.

Ezek mellett a hangszeres zenélés molekuláris szinten is ellenállóvá tesz minket a stresszel szemben - jelenti ki Horváth Ildikó, a Loma Linda University School of Medicine and Applied Biosystems adekvát kutatási eredményeire hivatkozva. Ezek együtt még hatékonyabbak is lehetnek egy termelékenységi mutatóiban megrekedt, vagy abban stagnáló kollektíva számára, mint egy egzotikus helyen vezényelt méregdrága extrém tréning.