Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hihetetlenül felgyorsult világban élünk, amikor szinte Zárjuk jól az évet! - évvége, évzárás, tervezés - Fotó: Pakó Petraészrevétlenül szaladnak el mellettünk nem csak a napok, de gyakran a hónapok is. Pár hete még nyár volt, aztán valamikor ősz lett, mostanra pedig már csak pár óra maradt az évből. De mi történt velünk 2018-ban? Milyen sikereket értünk el? Mi volt számunkra a legnagyobb kihívás? És kik támogattak bennünket ebben az időszakban? Álljunk meg egy kicsit, és válaszoljuk meg magunknak ezeket a fontos kérdéseket, amihez Barta Nikolett és Szlafkai Éva, a Womenspiration megálmodói adnak iránymutatást.

Mégis miért?

A visszatekintés, és hogy pontot tegyünk az elmúlt év végére számtalan okból fontos lenne, bár kevesen teszik meg ezt a lépést. „Amikor hétfőtől péntekig csak sodrósunk a tennivalók, határidők, elvárások között, zsonglőrködve a megannyi szerepünkkel, szinte észre sem vesszük, hova tűnik egy-egy hónap. Már a karácsony is mögöttünk van, elkezdődött a visszaszámlálás, és ha nem vigyázunk, újra a mókuskerékben találjuk magunkat. Ha képesek vagyunk leülni, visszatekinteni, tudatosítani, mivel is töltöttük az elmúlt tizenkét hónapot, abból igazán sokat nyerhetünk, mind a magánéletünk, mind pedig a karrierünk tekintetében. Különösen nőként lényeges, hogy az összegzést pozitív fókusszal tegyük meg, mivel talán genetikailag is hajlamosabbak vagyunk az önbizalomhiányra, és ennek megfelelően alulértékelni magunkat. Természetesen a tisztánlátás a kulcs, amely által a sikereinket és kudarcainkat is megfelelő megvilágításba helyezhetjük” – vallja Barta Nikolett, aki karrier coach-ként gyakorta szembesül a fiatal nők jellemző problémájával.

Az év lezárásának élménye tehát nagyon sokat ad, Szlafkai Éva kreatív szakember szerint azonban nem csak év végén kellene a befejezettség érzését éreznünk, azt bele kellene csempésznünk a rohanó hétköznapokba is, ami meghatározó szemléletváltást hozhat az újévre. „Folyamatosan célokat tűzünk ki, hajtunk, pipálunk és ez a forgatókönyv pörög egész évben. Azért, hogy a haladást érezzük, ne pusztán a rohanást, érdemes alkalmat teremtenünk év közben is a megállásra egy-egy célunk, részcélunk elérésénél. Ha így cselekszünk, akkor megérkezve az év végére, már csak összegeznünk kell az év közben megünnepelt checkpontokat, és nyugtázni, hogy "Ez igen, remek év volt!", vagy éppen "Ez most nem úgy sikerült, jövőre ezen és ezen változtatok vagy irányt váltok." Nálam az is bevált módszer, hogy a két ünnep között a pihenés részeként megtervezem a következő évem vázát, és egy kicsit már előre tekintek, majd januárban részletesen is kidolgozom az egyes pontokat, vizuális formába is öntve a céljaimat, hogy azok mindig szem előtt legyenek, és elégedetten nyugtázhassam, amit már teljesítettem. Véleményem szerint ez a folyamatosság az elégedett évzárás titka.” 

Zárjuk jól az évet! - évvége, évzárás, tervezés

A jóleső énidő

Az összegzés nagy segítség az eligazodásban: hol tartunk most, merre szeretnénk haladni, mit viszünk magunkkal, és mi az, amit ideje elengednünk. Nincs egyetlen univerzális módszer sem, hogyan is ajánlott ránéznünk a mögöttünk álló időszakra, de érdemes egy kis rituálét építenünk köré. „Főzzünk egy forró italt, kuckózzunk be a kedvenc fotelunkba, tegyük gyertyával, halk zenével teljessé a hangulatot. Ha megtiszteljük önmagunkat egy-két nyugodt órával, az eleve is pozitív élmény, önmagunk tiszteletéről árulkodik, amit rendszeresen gyakorolnunk kellene. A ráhangolódáshoz nyissuk ki a naptárunkat és görgessük át a fényképeinket. Mi mindent jegyeztünk le és örökítettünk meg? Vannak bejegyzések a szabadidős programjainkról, spotról is, vagy csak a kötelességeink sorakoznak egymás után? Milyen emlékeket ébresztenek bennünk a képek? Kikkel fotózkodtunk? Inkább a magánéleti pillanatokat ragadtunk meg, vagy többségében vannak az agendák és meeting memók? Ezek a kérdések mind-mind teret nyitnak az önreflexióra” – osztja meg Niki.

Az interneten számos évzárást segítő technikát, letölthető anyagot találhatunk, bátran használjuk ezeket, ajánlott azonban az évértékelés idejére elszakadnunk a számítógéptől, és a telefonunkat is repülő üzemmódra kapcsolni, hogy az esetleges értesítések ne tereljék el a figyelmünket. „A visszatekintést megtehetjük egyedül, vagy párban, esetleg barátokkal vagy a családunkkal, de akár a facebookon is csatlakozhatunk egy támogató közösséghez. Törekedjünk az objektivitásra, és ha társasági programként zárjuk az évet, figyeljünk arra, hogy kellő idő jusson az egyéni átgondolásra és a főbb gondolatok megosztására. Vegyük sorra életünk főbb területeit, mintha egy torta egyes szeletei lennének. Nézzük rá, mekkorák is ezek a szeletek – ez sokat elárul arról , mennyire vagyunk képesek egyensúlyt tartani közöttük. Ezután vegyük sorra az egyes szegmenseket, és válaszoljuk meg magunknak, mire vagyunk a legbüszkébbek, mi volt az adott terület legnagyobb kihívása és hogyan oldottuk meg azt, illetve hogy kiknek vagyunk hálásak a segítségért, motivációért, bíztatásért” – sorolja a rendszerezés szempontjait a coach.

Fókuszáljunk a személyes fejlődésre, a lehetőségekre, tudatosítsunk mindent, amit elértünk. Ha azonban a kudarcaink vannak túlsúlyba, javasolt kicsit mélyebbre ásnunk, a miértek szintjére, mert csak így tudunk majd továbblépni a zavaró helyzeten: „Miért bánt minket ez a történés? Miért éljük meg kudarcként? Mindent megtettünk, hogy sikerüljön, vagy még van eszköz a kezünkbe? Mit tehetünk azért, hogy jobban legyünk ezzel a szituációval? Képesnek kell lennünk a felismerésre, ha az egyetlen járható út az elengedés, ami jellemzően nem könnyű, de egy szakértő, vagy egy mély baráti beszélgetés sokat segíthet – ezzel ki is jelöltük, mit is kezdünk a kényelmetlen kérdéssel 2019-ben” – fűzi hozzá a fentiekhez Niki.

Csak előre

Ha őszintén összegeztünk, szembe néztünk, és a nagyon is járó vállon veregetéseket is megadtuk magunknak, akkor egyben az az iránytű is a kezünkbe került, amely a jövő évi terveink átgondolásához szükséges. „Hogy miért elengedhetetlen ez? Azért, hogy nehogy évek, évtizedek múlva döbbenjünk rá, hogy elvesztegettük az értékes időnket, és nem is azzal foglalkoztunk, amivel igazán akartunk, vagy, hogy pont az maradt ki az életünkből, amire annyira vágytunk” – figyelmeztet Évi, aki szerint ahhoz, hogy az újévet valódi lendülettel, tiszta fejjel kezdjük elsősorban pihenésre van szükségünk.

A kreatív problémamegoldó folyamatok egyik legfontosabb szakasza az inkubáció, vagyis amikor belül érlelődnek a dolgok, amikor kikapcsolódunk, csak így tud bennünk dolgozni az ezt követő AHA-szakaszban érkező megoldás. Ez igaz ebben az esetben is: hagyjunk magunknak időt, teret, hogy kiszakadjunk a taposómalomból, és csak lazítsunk, ki-ki a maga módján. Persze ahhoz, hogy ezt nyugodtan megtehessünk, nagyon fontos hogy ki is írjuk magunkból a 2018-as évvel kapcsolatos gondolatainkat, és azok ne tudat alatt nyugtalanítsanak bennünket. Ha sikerült levonni a konklúziókat, majd pihenni egy kiadósat, utána újult energiával, innovatív ötletekre készen, kihívásokra kíváncsian, a megfelelő célokat a zászlónkra tűzve vághatunk neki a 2019-es évnek” – foglalja össze a kreatív szakember.

Niki még hozzáteszi: „A tervezésnél maradjunk a realitások talaján, és fektessünk kellő hangsúlyt a magánéletünkre is, ne csak a karriercéljainkat soroljuk fel. Adhatunk egy rövid mottót is 2019-nek, ami a saját magunkhoz, illetve a jövőnkhöz való viszonyulásunkat is tökéletesen visszatükrözi, és amolyan kapaszkodóként szolgálhat, ha épp elveszítettük a lendületet. A zárást és a kezdést egyaránt szimbolizálhatja, ha írunk egy néhány soros levelet jövő ilyenkori önmagunknak, amelyet majd egy év múlva olvasunk el: át fogjuk élni szavaink felelősségét, és céljainkat is közelebb kerülnek hozzánk. Ezután pedig már csak haladnunk kell a kijelölt utunkon.

Fogadjuk meg a tanácsokat, és használjuk ki az előttünk álló hétvégét, hogy elmerengjünk az eltelt közel 365 napon. Ki fog derülni számunkra, hogy erősebbek és kitartóbbak vagyunk, mint azt egyébként gondoltuk magunkról, és van okunk bizakodva tekinteni a következő évre. Ha épp állást keresünk, mérlegeljük, melyek a legfőbb preferenciáink, és ezek mentén válogassunk a lehetőségek között. Növeljük esélyeinket: frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel önéletrajzunkat ide. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: évvége, évértékelés, munka, magánélet, tervezés