Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre több vállalat vezeti be a (BYOD), vagyis "hozd a saját géped” gyakorlatát, melynek keretében a munkavállalók a saját eszközeiket használhatják munkavégzéshez, és ezáltal olyan berendezéseken dolgozhatnak, amelyeket szeretnek, és amelyek kezelésével tisztában vannak. Akár egy ilyen kezdeményezés keretében, akár más okból, de ha saját számítógépet használunk a munkavégzéshez, jobb, ha tisztában vagyunk az alábbiakkal.

1. Nem minden gép alkalmas arra, hogy legjobb formánkat hozzuk vele

Amikor az a cél, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, arra van szükségünk, hogy a munkához a lehető legjobban illeszkedő technológia legyen a segítségünkre. Lehet, hogy kellemes az otthoni, jól bevált laptopot behozni az irodába és azon pötyögni egész nap, de biztosak vagyunk benne, hogy akkor is ez a legjobb megoldás, amikor egyszerre több pdf-et kell összehasonlítanunk és közben egy konferenciahívást menedzselnünk? Valószínűleg nem akarunk olyan eszközön dolgozni, amelynek 10 percre van szüksége egy 2 perces feladat elvégzéséhez. 

Nem sokszor gondolunk bele, de sokszor a munkaeszközök közti nagyfokú eltérés állhat a csapattagok közti nézeteltérések és frusztráció mögött, a termelékenység drasztikus csökkenéséről nem is beszélve.

Mérjük fel, hogy az adott munkához milyen számítógép a legalkalmasabb és ne kössünk kompromisszumot a minőségben. Különösen az olyan pozícióknál kell erre odafigyelnünk, melyek a csapattagok közti folyamatos kommunikáción és adatmegosztáson alapulnak. Egy jó munkaeszköz fénysebességre kapcsolja majd a munkavégzésünket.

Veszélyes lehet, ha saját laptopon dolgozunk

2. Használjunk külön gépet a munkára és a magánéletre

Csak mert a saját gépünkről van szó, még nem kell a munkahelyi és a magánéleti dolgokat kevernünk. Tegyünk meg mindent, hogy a munkahelyi és magánéleti információt külön tudjuk választani és elkerüljük azt a kellemetlen szituációt, hogy egy privát üzenet vagy fotó kiszivárogjon, vagy illetéktelenek kezébe kerüljön. A gépen, amit munkára és magáncélra egyaránt használnak, könnyen elvesznek az adatok és kaotikussá válik a rendszer, ami további adatvesztéssel, bosszúsággal és időveszteséggel jár.

Ha csak tehetjük, válasszuk szét a munkahelyi és a privát telefonunkat is, így nem kell aggódnunk egy-egy félrecsúszott chat-üzenet vagy sms miatt, arról nem is beszélve, hogy jóval tovább marad jó állapotban mindkét eszköz.

Válasszunk kifejezetten az adott munkavégzéshez megfelelő gépet, ne pedig egy általánosan jónak tartott, vagy mások által ajánlott, vagy éppen divatos eszközt. Ezzel nemcsak költséghatékonyak lehetünk, de azt is elkerülhetjük, hogy olyan funkciókkal legyen tele a gép, amire a munkánkhoz egyáltalán nincs szükség.

3. Vegyük figyelembe a munkahelyi előírásokat

Bizonyos cégeknél speciális programok használatát írják elő. Tájékozódjunk a rendszerkövetelményekről és arról, hogy az ott dolgozók milyen gépet, programot használnak.

A cybersecurity egy másik sarkalatos téma, amit még a munkavégzés megkezdése előtt nem árt, ha tisztázunk a menedzserünkkel.

Lehetséges, hogy a gépet sokszor kell külső helyszínen használnunk, esetleg utazáshoz magunkkal vinni, ahol nemcsak elveszíthetjük, ellophatják, de akár egy hackertámadásnak is ki lehetünk téve. Ha el akarjuk kerülni, hogy vállalati adatok szivárogjanak ki a mi hibánkból, telepíttessünk rá megfelelő programokat.

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, számítógép, laptop, telefon, eszköz, magánélet