2010-ben 80 ezer főt foglalkoztattak idényjellegű munkában, illetve egyszerűsített foglalkoztatással, 2011-ben 140 ezer, 2012-ben 170 ezer, 2013 júniusában már közel 200 ezer főt.

Az idényjellegű munkák közé elsősorban a mezőgazdasági és idegenforgalmi tevékenységek tartoznak, továbbá jelentős alkalmi foglalkoztató az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem.

A Profession.hu-n ilyen alkalmi munkákat találhatunk!

Milyen feltételekkel dolgozhatunk így?

A korábbi "kék könyves" munkavégzés, az alkalmi munkavállalás vált egyszerűsített foglalkoztatássá.

enlightened Az ügyfélkapun és telefonon keresztül lehet az egyszerűsített foglakoztatást bejelenteni a munkaügyi központokhoz. Az egyszerűsített foglalkoztatást egy Android és iOS platformokon elérhető mobilalkalmazással is be lehet jelenteni. 

enlightened Szerződést csak akkor kell írásban kötni, ha a munka időtartama eléri az egybefüggő 5 napot, ha ennél kevesebb időre alkalmaznak valakit, akkor elég a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve a jelenléti ív kitöltése, amit a dolgozó a munkavégzés kezdetekor és befejezésekor is aláír. Ha egy magánszemély háztartási alkalmazottat foglalkoztat így - például kertészt, bébiszittert, bejárónőt -, akkor pedig még jelenléti ívet sem kell vezetni.

Veszélyes is lehet az alkalmi munka!

enlightened Egyszerűsített foglalkoztatás a háztartási munka, az idénymunka (mezőgazdaság és idegenforgalom), valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett és az alkalmi munka is.

enlightened Érvénytelen az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaszerződés, ha annak megkötésekor a felek között munkaviszony áll fenn - írja a Munka törvénykönyve.

enlightened Egyszerűsített foglalkoztatásra akkor van lehetőség, ha a munka alkalmi jellegű - azaz legfeljebb 5 egymást követő napig, egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 napig, és egy naptári éven belül legfeljebb 90 napig tart. A szabály csak a munkaadót korlátozza, a munkavállaló akár több különböző helyen is végezhet valamilyen munkát ezen az időszakon túl is.

enlightened Az egyszerűsített foglalkoztatással dolgozó személynek nincs társadalombiztosítása, de nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra jogosult lesz.

enlightened Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény kimondja, hogy az így létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként - a meghatározott feltételeknek megfelelően - legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka, garantált bérminimum esetén 87 százaléka jár.

Az alkalmi munkák veszélyei

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) egy kisokost tett közzé, amelyben a legtipikusabb veszélyforrásokra figyelmezteti az alkalmi munkát vállalókat, emellett felhívja a figyelmet az alapvető munkavédelmi követelményekre is.

Íme 3 jellemző alkalmi munka:

1. Gépi fűnyírás

Fűnyíróval történő munkavégzéskor feltétlenül be kell tartani bizonyos munkavédelmi előírásokat, hogy baleset és egészségkárosodás ne következzék be. A legfontosabb dolog az, hogy a dolgozó ismerje a gépek működését, és csakis rendeltetésszerűen használja azokat. A tevékenységhez biztosítani kell munka- és védőruházatot is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az ilyen munkák jelentős részét nyáron végzik, ezért számolni kell az erős napsütés, a meleg és a fizikai munka miatti fokozott folyadékvesztéssel. A forgó alkatrészek miatt fennáll a láb, kéz sérülésének veszélye, a vágószerszám alól kövek, vagy más tárgyak repülhetnek szét, ezért a fűnyírást végző feje, illetve szeme is fokozott baleseti veszélynek van kitéve. Emellett a zajkibocsátás is magas, amely a hallás károsodását okozhatja, illetve a motoros készülékek egészségkárosító kipufogógázokat termelnek.

2. Vendéglátás

Veszélyforrás lehet a melegkonyhákban folytatott tevékenység (alapanyag-előkészítés, étel előállítás, főzés, kézi anyagmozgatási és tárolási tevékenység, mosogatás, takarítás), valamint a szálláshelyek üzemeltetése (takarítási tevékenység) is. Minden esetben munkaruhát, illetve védőfelszerelést kell biztosítani a dolgozóknak.

A melegkonyhában a tűzhelyek hője, illetve az alapanyagok kézi vágása a legnagyobb balesetforrás, de például nemcsak a szakács, hanem a pincér is leforrázhatja magát, elcsúszhat. A mosogatás esetén veszélyhelyzetet jelenthet a forró mosogatóvíz, a törött tányérok, poharak, az éles kések és egyéb szerszámok, de az is, ha a mosogatószereket és a takarítás sorén a tisztítószereket nem rendeltetésszerűen használják.

A szálláshely szolgáltatás területen a leggyakoribb baleset az elcsúszás, de a villannyal működő készülékekre is fokozottan ügyelni kell. A tisztítószerek veszélyei itt sem elhanyagolhatók.

3. Építőipar

Az építőipari munkahelyek veszélyességét nagymértékben meghatározza az ilyen munkaterületek ideiglenes jellege. Az, hogy mindig új helyszínen kell munkát végezni, és berendezéseket telepíteni, megnöveli a veszélyforrások számát és súlyosságát.

Az egyik legveszélyesebb a magasban végzett munka, de sok veszélyt rejt magában az építmények bontása és a földmunka vagy mélyépítés is. A bekövetkező balesetek túlnyomó része a munkálatok nem megfelelő előkészítése, illetve a szabálytalan végzése miatt következik be.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, alkalmi munka, idénymunka, nyári munka