Az About.com szakértői szerint egyes felmérések világosan kimutatják, hogy a HR-menedzser egyetlen önéletrajz áttekintésével nem tölt többet, mint 10 másodperc. Ez alatt dönti el, hogy az illetőt érdemes-e behívni állásinterjúra, vagy az önéletrajza a szemetesben landol. 

A rendkívül rövid időt, amely a jelölteknek rendelkezésre áll arra, hogy felkeltsék a felvételiztető figyelmét, már az önéletrajz elkészítésekor szem előtt kell tartani. Alapvetően 3 felépítési alapelvnek kell érvényesülnie, ha valóban sikerrel szeretnénk járni:

1. Tömörség
2. Áttekinthetőség
3. Személyre szabott tartalom

Ezt kell tennünk, hogy a 10 másodpercet hatékonyan kihasználhassuk:

1. Legyünk interaktívak

Az önéletrajz olvasása során a munkaadó különböző, korábbi munkahelyeinket felsoroló listákat lát, ám egyáltalán nem vehetjük biztosra, hogy a felsorolt vállalatok ismerősen csengenek a felvételiztető számára. Ha tehetjük, minden egyes cégnév említésekor adjunk hozzá linket is, amely az adott vállalat honlapjára mutat.

Ne gondoljuk, hogy a HR-es időt fog tölteni azzal, hogy az interneten próbál felkutatni egy számára ismeretlen céget, amelyet megemlítettünk. Ha az adott munkatapasztalat valóban fontos a megpályázott pozíció szempontjából, meg kell könnyítenünk a HR-es dolgát, hogy ezt egy kattintással megtudhassa.

  Versenyfutás az idővel: 10 másodperc jut egy önéletrajzra  

A személyes elérhetőségek rovatban ne elégedjünk meg egy e-mail cím és egy telefonszám megadásával. A felvételiztető valószínűleg utána fog nézni az adatainknak a közösségi oldalakon is, ne bízzuk ezt a véletlenre és linkeljük be szakmai közösségi oldalunkat vagy szakmai honlapunkat, blogunkat. 

2. Használjuk a kulcsszavakat alcímként

A legtöbb jelölt az álláshirdetés szövegében használt kulcsszavakkal tűzdeli teli az önéletrajzát. Ez a megoldás jó lehet arra, hogy az önéletrajz ne vesszen el az automatikus elektronikus szűrőrendszerben. Amikor azonban emberi szem elé kerül az életrajz, az azonos kifejezések miatt érdektelenné és a többiekéhez hasonlóvá válhat a pályázat.

Szakértők szerint ennek elkerülésére a kulcsszavakat használjuk alcímekként, amely alatt konkrétan kifejthetjük egyedi munkatapasztalatunkat. Például: "Projekt menedzsment: nemzeti kereskedelmi programok kidolgozása és alkalmazása a kiskereskedelemben".

3. Egyeztessük az önéletrajzot a közösségi oldalakkal

Gondoskodjunk róla, hogy életrajzunk fent legyen az interneten. Ha ezt megtettük, egyeztessük az ott megadott információkat a közösségi oldalakon szereplő adatokkal, ne legyenek ellentmondások a különböző felületeken.

Készítsünk magunknak blogot, vagy honlapot és töltsük fel ugyanezt az önéletrajzot, valamint a meghirdetett pozícióhoz kapcsolódó cikkeket, híreket. A munkaadó nagy valószínűséggel ránk fog keresni a világhálón, és hitelessé válhatunk, felfigyelhet ránk, ha az interneten is ugyanazt az információt találja, mint amelyet az önéletrajzunkban olvasott. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Karrierváltás esetén önkéntességgel bizonyíthatjuk a rátermettségünket

Azok a pályázok, akik karrierváltást terveznek, általában karrier-tanácsadóhoz vagy coachhoz fordulnak, hogy a korábbi tapasztalatokat az új pozíciónak megfelelően bemutathassák az önéletrajzban. Mielőtt azonban szakértői segítséget kérnénk, csatlakozzunk a vágyott új karrierhez kapcsolódó szakmai szervezetekhez és végezzünk önkéntes munkát.

Tartsuk szem előtt, hogy a HR-menedzsernek világosan látnia kell a pályázati anyaguk alapján, hogy érdeklődünk a szakterület iránt. Az új karrierhez kapcsolódó képzés vagy önkéntes munka meggyőzőbb lehet, mint az, ha a korábbi munkahelyeken végzett feladatokat próbáljuk erőltetett módon új megvilágításba helyezni.

Címkék: önéletrajzírás, álláskeresés, HR, karrierváltás, CV

Szemlézte: Fogas Krisztina