Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tiltott munkavégzés elsősorban az építőiparban, a mezőgazdaságban, valamint a szálloda- és vendéglátóiparban harapózott el, ahol a 25 és 45 év közötti férfiak számítanak tipikus feketemunkásoknak.

Ellentámadás

2007 karácsonyán hirdették meg első alkalommal az érintett hatóságok a feketegazdaság visszaszorítását célzó, "Csillagszóró hadművelet" névre keresztelt összevont ellenőrzési akciót. Ennek sikere folytán 2009. februárjában nyolcra emelkedett azoknak a hatóságoknak a száma, amelyek együttműködési megállapodásban rögzítették, hogy az ellenőrzéseket egész évben folytatni fogják.

A hatóságok tavaly is kiemelt figyelmet fordítottak a vásárok, piacok ellenőrzésére, de célponttá váltak a tömegrendezvények (pl. Sziget, Forma 1, Művészetek Völgye) is. Azóta is folyamatosan ellenőrizik a mezőgazdasági, az építőipari cégeket, a vendéglátó-ipari és a kereskedelmi egységeket. 

A recesszióban robban a feketebomba

A munkaügyi ellenőrzések megállapították, hogy valósak azok a statisztikai adatok, amelyek szerint minden ötödik munkavállalót feketén foglalkoztatnak az országban. A kiemelten ellenőrzött építőipari ágazatban - a gyakori ellenőrzéseknek köszönhetően - a korábbiakhoz képest gyakoribbá vált a jogszerű foglalkoztatás. Ám a válság kirobbanása óta a pozitív eredmény visszaszorulni látszik.

A recesszióban robban a feketebomba

Csökkennek a megrendelések, apad a bevétel, a járulékok viszont konstans állapotot tükröznek. A vállalkozó mit tegyen, mit tehet - teszi fel a kérdést Z. János építési vállalkozó, aki húsz éve, töretlenül építi a családi házakat, nyaralókat ország szerte a harmincfős állandó brigádjával. Eddig ki tudtam termelni a dolgozóim járulékait, de ma erre már nem vagyok képes - mondja lemondóan és arról számol be, hogy eddig tizenkét munkásától kellett megválnia. A többiek minimálbérre vannak bejelentve, ami ugyanolyan feketemunka, mint az, akik után egyáltalán nem fizetnek, mert a fizetésük java része így is papír nélkül csusszan zsebbe. Nem vagyok rá büszke, de nincs mit tenni, ha életben akarok maradni. - szögezi le és azzal a konklúzióval folytatja - A kényszer feketén foglalkoztatót csinált belőlem is ez a recesszió, pedig eddig arra voltam a legbüszkébb, hogy aki hozzám szegődik, az tisztán lehet biztonságban.

AM könyv panama

Már az év első hónapjaiban is sok olyan, egy napos, alkalmi munkavállalói könyvvel (AM könyv) történő foglalkoztatást tártak fel a felügyelők, amelyek "véletlenül" éppen az ellenőrzés napján kezdődtek. Továbbra is dívik az a gyakorlat, hogy az AM könyvet és egy tollat a ruhája zsebében tárol a dolgozó, hogy egy esetleges ellenőrzéskor a munkavégzés napját a revizort kicselezve bejegyezhesse a napját. Tavaly az év vége felé kapott nagyobb nyilvánosságot az eltüntethető tinta alkalmazása. Könnyedén beszerezhető ugyanis olyan speciális toll, amellyel a beírt bejegyzések hő hatására nyom nélkül kitörölhetőek. Az egyik legfőbb probléma, hogy a nagy munkanélküliséggel sújtott területeken az emberek kiszolgáltatottak, így beleegyeznek a feketefoglalkoztatásba, sőt gyakran maguk kérik a bejelentés nélküli alkalmazást a közterhek megspórolása miatt. 

Ezt az elkerülési verziót alkalmazza T. Péter is, aki a vendéglátó-iparban érdekelt nagy vállalkozó. A válság begyűrűzéséig nem is halottam az AM könyvről - mondja közömbösen. Fizettem a járulékokat, éltem és hagytam élni a dolgozóimat. Akár mennyi ellenőrzést is kaptam, emelt fővel, magabiztosan fogadtam a revizorokat. Ma a túlélésre játszom. Pedig a bűnöm csak annyi, hogy nem akarom utcára tenni a kollégáimat.

Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu