Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tavaszi, kétnapos Műegyetemi Állásbörzén a látogatók, érdeklődők többsége nyilatkozta azt, hogy nem szívesen enged a bérigényéből, ám egy betonbiztos munkaszerződésért a többségük hajlandó lenne akár 10-20%-ot is engedni - mondta el Szabó Mária, a Műegyetemi Ifjúsági Szolgáltató KHT kommunikációs és értékesítési tanácsadója. A tapasztalatok azt mutatják, hogy legnagyobb a többdiplomás, mérnöki vagy informatikai munkakörben dolgozó munkavállalók bérigénye (nettó 300 ezer forint); legkevesebbet pedig (nettó 120 ezer forint alatt) a középfokú végzettségű látogatók és a doktori vagy másoddiplomás képzésben résztvevő bölcsészek kérnek a munkájukért.

A gazdasági szakemberek igényei

A középfokú végzettségű vagy felsőfokú szakképesítéssel rendelkező, gazdasági területen elhelyezkedni kívánó álláskeresők többsége 120 ezer és 180 ezer forint közötti nettó fizetést szeretne kapni. Vagyis, a felsőoktatási intézményekben tanuló leendő közgazdász és pénzügyes hallgatók elvárásai már végzett társaik bérigényénél is magasabb. Ezzel a hozzáállással a munkaerőpiacra történő kilépést követően biztos, hogy csalódással veszik a munkaadók ajánlatait, mert gazdasági szakemberből akut túltermelésben van a felsőoktatás. A többdiplomás, gazdasági végzettségűek fizetési igényében ezért korrekció figyelhető meg: a többségük nettó 200 ezer forint körüli bérrel már nagyon elégedett lenne.

A mérnökök elképzelései

A műszaki területen dolgozó, egyetemi vagy főiskolai diplomával nem rendelkező szakemberek a hasonló szintű képesítéssel bíró gazdasági végzettségű álláskeresőknél magasabb fizetési igényeket támasztanak, jellemzően havi nettó 180 ezer és 200 ezer forint közötti bért képzelnek el. Általános a nettó 300 ezer forint fölötti fizetési igény is. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ezen a területen drasztikus hiány alakult ki a gyakorlattal rendelkező műszaki szakemberekből és a munkaadók elkényeztetik a mérnököket.
Ám ennek ellenére az első alapképzésben részt vevő mérnökhallgatók igényei lényegesen alacsonyabbak a gazdasági oklevelet szerzőkénél. A diploma megszerzése után az elvárások változnak és havi nettó 300 ezer forintnál is magasabbra emelkednek. De a többdiplomás, harcedzett mérnökök bérigénye nem ugrik kiemelkedően magasra. Még mindig 180 ezer és 210 ezer forint közötti nettó bérrel lennének elégedettek.

A mérnökök magasabb bérgiényt támasztanak.

Az informatikusok bérigénye

A középfokú végzettségű, informatikai területen állást keresők bérigénye kis szórással havi nettó 120 ezer és 150 ezer forint között alakul, de a felsőfokú szakképesítés már jelentősen megnöveli az igényeket. Ebben a kategóriában már 250 ezer és 280 ezer forint közötti nettó fizetést várnak el a szakemberek. A felsőoktatási intézmények informatikus hallgatóinak hasonlóan alakul a fizetési igénye, mint a gazdasági területen tanuló diákoknak. Fizetési elvárásaik viszont a munkaerőpiacra való kilépés után ugranak meg és 180 ezer, illetve 240 ezer forint közötti nettó bért várnak el. A másoddiplomás vagy doktori képzésben résztvevőknél megfigyelhető a piaci felértékelődés, náluk már havi nettó 300 ezer forintnál is magasabban van a léc.

A bölcsészek fizetési igényei

A még aktív bölcsészhallgatók fizetési igénye többé-kevésbé megegyezik az egyéb diplomásokéval. Mindkét kategóriában jellemzően 150 ezer és 180 ezer forintot szeretnének kapni a munkájukért. Többdiplomás bölcsészként a bérigény növekszik, viszont lényegesen kisebb mértékben, mint a másik három szakterületen végzett álláskeresők esetében. Jellemzően 150 ezer és 210 ezer forintos nettófizetésre számítanak. A képesítések halmozásával a munkavállalók egyre többre értékelik magukat, ez pedig természetes módon a bérigényükben is megnyilvánul.

Rideg valóság

Ám, miután kilépnek a munkaerőpiacra az informatikus és mérnökhallgatók az elvárásaik növekedni kezdenek. De a lehetőségeikkel szembesült közgazdász, vagy pénzügyi oklevéllel rendelkezők a korábbi igényeikből kénytelenek lefaragni, ha állást akarnak kapni. Ugyanis a piacon már az is gyakori, hogy az elvárások feléért is hajlandóak dolgozni a munkavállalók, sőt olyan esetről is hallottam, hogy egy diplomás közgazdász ingyen vállalta a próbaidőt és ütötte ki vele a vetélytársait.

A bérek alakulása Közép-Európában.

Máshol

Érdemes összehasonlítani a magyarországi adatokat Közép-Európa más országában tapasztalt adatokkal. A forint gyengülése miatt Szlovákiával és Csehországgal összehasonlítva itthon keresünk a legrosszabbul - bármilyen végzettséggel is rendelkezünk. Egy szlovák főiskolai diplomás 270.000 forintra számíthat, egy cseh munkavállaló ugyanebben a magasságban már 330.000 forintra kalkulálhat, szemben a magyar 220.000 forintos kilátással. Hasonló a helyzet az érettségivel rendelkezők vonatkozásában is. Szlovákiában átlag 170.000, Csehországban pedig 220.000 forintnak megfelelő összeget kapnak a munkájukért.

Szerző: Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu

Statisztika:  A Műegyetemi Állásbörzén - kb. 6000 megkérdezett válasza alapján - készített felmérés előzetes becslése.