Válaszra várva: stratégiák állásinterjú után

2018. február 02. Forrás: Khojaste K

Hasznos: - + Nyomtat

Mit tegyünk és mit ne, amikor beadott pályázatunkra választ várunk? Nézzük!

Önnek ajánlott állások

Tudjuk, hogy esélyesek vagyunk az állásra és proaktívak vagyunk az álláskeresés teljes folyamatán át? Abba a típusba tartozunk, aki saját kezébe veszi karrierje irányítását: kapcsolatot épít, kutatást végez a cégről, sikeres állásinterjút tesz, majd köszönőlevelet ír? Ha igen, akkor valószínűleg nehezen viseljük majd, ha a teljes erőbedobásból hirtelen passzivitásba kell váltanunk, az interjú után ugyanis a labda a HR menedzsernél van, nekünk pedg nincs más dolgunk, mint várni.

Mit tehetünk ebben az időszakban?

Ne dolgozzunk önmagunk ellen!

Mint a legtöbb kapcsolatban, érdeklődőnek tűnni jó dolog, ugyanakkor ha túlságosan lelkesek vagyunk, az már rontja az esélyeinket. Lehet, hogy az interjú utáni túlzott aktivitással (érdeklődő e-mail küldése az interjú utáni egy héten belül, vagy ugyanannak az e-mailnek az újraküldése, ha nem érkezik válasz) azt erősíthetjük a munkaadóban, hogy kétségbeesettek vagy elszántak vagyunk.

Ilyenkor fordul a kocka és már nem érzik úgy, hogy részükről lenne a szerencse, ha meg tudnának nyerni a vállalatnak, éppen ellenkezőleg: úgy érezhetik, hogy ez a munka nekünk minden áron kell, és ha felvennének, azzal szívességet tennének nekünk. Bármilyen igazságtalan is ez, az emberi természet olyan, hogy a túl könnyen kaphatót kevésbé tartja vonzónak. Ilyen esetekben, még ha fel is ajánlják az állást, nagy valószínűséggel alacsonyabb fizetést kínálnak majd, mint amennyit maximálisan meg tudtak volna adni, hiszen tudják, hogy mindenképpen igent fogunk mondani.

Válaszoljunk időben!

Világos, hogy az interjú után elküldött köszönőlevéllel egy passzív, várakozó álláspontra kell helyezkednünk és megvárni, ameddig a munkaadó újra felveszi a kapcsolatot, de amikor ezt megteszi, rögtön válaszolnunk kell.

Ne essünk abba a hibába, hogy annak érdekében, hogy ne tűnjünk túlzottan lelkesnek, napokat várunk a HR-estől érkező e-mailre való válaszadással. Egy ilyen lépéssel a munkaadóban azt a gondolatot ültetjük el, hogy már továbbléptünk és nem érdekel az ajánlat, esetleg több vasat is tartunk a tűzben. Válaszoljunk maximum 1 napon belül, de a legjobb, ha néhány óránál nem várunk többet. Ha tudjuk, hogy bizonyos időszakban nem leszünk elérhetőek, állítsunk be automatikus üzenetet, arra az esetre pedig, ha telefonon keresnének, hagyjunk hangposta üzenetet.

Ne őrüljünk bele!

Valahányszor megcsörren a telefon, abban a reményben ugrunk, hátha a munkával kapcsolatban jelentkeznek? Tíz percenként ellenőrizzük az e-mailjeinket, hogy nem írtak-e vissza? Habár jó jel, ha lelkesedünk a megpályázott pozíció után, hiszen ez azt jelenti, hogy nekünk való a munka és jó úton járunk az álláskereséssel, azért nem árt, ha a realitások talaján maradunk. Ez azért is fontos, hogy ne törjünk össze, ha esetleg nem mi kaptuk az állást.

Ha már az utolsó körös interjú után várjuk a végső visszajelzést, hogy megkaptuk-e az állást, akkor adjunk magunknak pár napot, amikor csak erre gondolunk, erről álmodozunk. Maximum 1 hét elteltével azonban folytassuk ott az álláskeresést, ahol abbahagytuk, teljes erőbedobással!

Lépjünk tovább!

Ha felhívnak és kiderül, hogy nem mi kaptuk az állást, köszönjük meg a lehetőséget és maradjunk velük kapcsolatban. Nyugodtan hozzuk szóba, hogy önéletrajzunkat megtarthatják és mivel már megismerkedtek velünk, szívesen vesszük, ha a jövőben megkeresnek olyan ajánlattal, ami illik hozzánk.

Egy másik verzió, ha az ígéret ellenére nem jelentkeznek semmilyen formában. Ilyenkor se keseredjünk el, a cégek van úgy, hogy végül úgy döntenek, hogy nem kívánják betölteni a pozíciót, esetleg belsős munkatársat választottak. Bármi is történt, nem minket utasítottak vissza, tehát ne vegyük személyes kudarcnak. Ez is a tanulási és álláskeresési folyamat része, ráadásul negatív visszajelzés hiányában az önbizalmunk is töretlen maradhat. Ne feledjük, számtalan álláslehetőség vár még ránk, és ha hajlandóak vagyunk rászánni az időt és szorgalmasan jelentkezünk, akkor a siker nem marad el!

Fontoljuk meg a fenti tanácsokat, hogy még profibbak legyünk az álláskeresésben. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala

    A Profession.hu Google+ oldala

- Profession.hu

További cikkek az álláskeresésről
További cikkek az álláskeresésről
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Pozitívra hangolva

2019. március 14.
Vajon a körülményeink határozzák meg, hogyan érezzük magunkat, vagy kizárólag rajtunk múlik, milyennek látjuk az életünket? A pszichológus válaszai és tanácsai következnek. Bővebben

-

Mobil uralom

2019. március 05.
Íme néhány elgondolkodtató tény az okostelefonjainkról. Ezek után biztosan más szemmel nézünk majd az „addikciónkra” és ügyesebben használjuk ki a szabadidőnket. Bővebben