A kiválasztás során mára fontosabbak meghatározott személyiségjegyek, mint a jelentkező eddigi munkahelyi tapasztalatai és a megszerzett készségei – állítja az Assessment Systems International kutatása. A személyiség vizsgálatához a digitális adatelemzés (Big Data) nyújthat segítséget, amely a jelölt kiválasztási folyamatában előre jelezheti akár azt is, hogy mekkora eséllyel és mikor hagyja el a céget. A digitális adatbányászat akár a HR legfontosabb folyamatait is átírhatja.

A HR-szakemberek az olyan hard skillek mellett, mint a munkatapasztalat vagy a szaktudás, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az állásra jelentkező személy soft skilljeire, azaz személyiségjegyeire és kompetenciáira is. Elsősorban a hard skillek miatt veszik fel a munkatársakat, de az elemzések szerint elbocsátani már a megfelelő soft skilljeik hiánya miatt fogják őket, hiszen utóbbiak gyakran a hiányzó készségek egyharmadát is kiteszik.

Egyre elterjedtebb módszer

Az elmúlt időszakban a nagyvállalatok körében új HR-módszerek és előrejelzések terjedtek el, amelyek optimalizálhatják a kiválasztást. Nagy-Britanniában a Deloitte, az Ernst & Young és a PwC tanácsadó cégek is döntően HR-analitikai eszközök felhasználásával újították meg toborzási rendszerüket.

Új kihívásokkal néz szembe a HR

A Big Data ebben fontos szerephez jut: az óriási adattömegek rendszerezése és elemzése az IT-szektor mellett a HR területén is egyre elterjedtebbé válik. A McKinsey egy 2014-es felmérése szerint egy vállalat akár 30 százalékkal több egy alkalmazottra jutó profitot realizálhat innovatív HR-technológiák bevezetésével. A Towers Watson kutatásából pedig az derült ki, hogy a HR-rel kapcsolatos Big Data-alkalmazásra és analitikára fordított összegek 2015-ben már a vállalatok TOP 3 HR-célú kiadásai közé tartoztak.

Mire jók az adatok?

A cégek a rendelkezésükre álló HR-Big Data segítségével képesek lesznek összehasonlítani jelenlegi eszközeiket, folyamataikat, rendszereiket az ügyfelek elvárásaival. A megfelelően mért adatok betekintést adnak azokra a személyi tényezőkre is, amelyek hatással vannak a cég teljesítményére, az üzletmenet fenntartásától az ügyfelek elégedettségéig.

Itthon a közelmúltban készült egy olyan szakmai kézikönyv, amely a munkaerő-kiválasztás, -fejlesztés és a vezetői buktatók kérdése mellett szintén kitér a Big Data HR-iparági aktualitására. (A könyv itt tölthető le ingyenesen.)

A HR legnagyobb kihívása napjainkban a legjobb jelöltek megtalálása, a kulcsemberek megtartása és fejlesztése, valamint az ehhez szükséges kompetens vezetői réteg kialakítása. Ha a folyamatokat megfelelően megtervezik, stratégiát alkotnak, növelheti a HR a vállalatok versenyképességét – derül ki az Assessment Systems International "A HR-menedzsment kiskönyve vezetőknek” című kiadványából, amelyben a tanácsadó cég a saját kutatásai mellett a Harvard Business Review, az Ernst & Young, a Deloitte, a Manpower és a Boston Consulting Group adatait használta fel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kutatás megállapításai:

- A Fortune 100 listához tartozó vállalatok a pénzügyi tanácsadóik kiválasztásakor 8 millió dollárnyi megtérülést értek el a hatékony személyiségmérő eszközök alkalmazásával.

- Egy vezető nemzetközi szépségipari vállalatnál miután azonosították a munkakörhöz szükséges valódi kompetenciákat, a profilnak megfelelő személyek évi 4 millió dollár bevételt termeltek. Akik nem teljesítették e kritériumokat, ennek csupán 21 százalékát.

- A mai dinamikus munkakörnyezetben a tanulás és a fejlődés 80 százaléka "on the job” jelleggel, a munkatársak vagy vezetők útján történik.

- Egy 100-as skálán magyarok mutatják a legmagasabb, 56-os értéket profitorientáltság szempontjából, megelőzve a cseheket, a szlovákokat és románokat.

A következő időszakban a HR-analitika egyik legizgalmasabb forrása lehet a LinkedIn is. 2016 egyik jelentős kihívása lehet az itt fellelhető nagy mennyiségű adat és a személyiségmérésben használt, a munkahelyi teljesítményt mérő skálák közötti összefüggések megtalálása és hatékony integrálása a céges folyamatokba - mondta Fehér Zsolt, a 9 országban működő Assessment Systems International nemzetközi HR-szolgáltató ügyvezetője.

Forrás: HR menedzsment kiskönyv vezetőknek, Assessment Systems International, Budapest 2015.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, HR, toborzás, kiválasztás, személyiség, teszt, elemzés, adatok