Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az előző rendszer negyven évének maradványa, hogy úgy véljük: az első munkahelyről kell nyugdíjba vonulni. Ez az általános szemlélet oly mértékben ívódott be a köztudatba, hogy még a pályakezdők jelentős része is ezen az anakronisztikus véleményen van. A "biztonság és állandóság illúziója", erősen rögzítette bennünk, hogy aki állást változtat, az megbízhatatlan és link attitűdök hordozója. Noha ennek a szemléletnek éppen húsz éve mondtunk nemet, a zsigerekben a magyar munkavállaló megmaradt hagyománytisztelőnek és nem szívesen módosít a jövőjével kapcsolatos eredeti tervein.

A szükséges lépés

Nagy Péter coach szerint a pályamódosítás a belső rugalmasság függvénye, amit a magyar munkavállalók jelentős része kényszerként fog fel és helytelen viselkedésként definiál. Pedig ez a kapitalizmus szükséges velejárója, aminek számtalan pozitív hatása és eredménye van. A munkaerők folyamatos képzését, fejlesztését generálja ez a mechanizmus, amitől mérhetően javul a gazdaság teljesítőképessége. Ezzel összefüggésben pedig a több szakmával, sokrétű tudással rendelkező munkavállalók értékesebbek és az elhelyezkedési esélyeik is jobbak a munkaerőpiacon. A coach szerint ahány szakmával, képesítéssel, gyakorlati tudással rendelkezik egy munkavállaló, annak a hatványával nő a piaci értéke. A pályamódosítás pedig a katalizátor, ami előmozdítja ezt a természetes folyamatot.

Pályamódosítás


Amikor lépni kell 

A coach szerint a pályamódosítás törvényszerű, hiszen az emberi természet állandóan fejlődik, ami más és más érdeklődési köröket hoz magával amire, ha fogékonyak vagyunk új és újabb szakmák elsajátítását köszönhetjük neki. Ellenben, ha nem hallgatunk a hívószóra, szellemi fejlődésünk útjába gördítünk akadályokat, minek következtében megrekedünk, és ha az állásunk megszűnik - aminek az esélyétől a mai gazdasági helyzetben senki sincs védve - többszörös nehézségekkel találjuk szemben magunkat. A tréner szerint az gondolkozik felelősségteljesen, aki már az első jelekre oda figyel és igyekszik minél hamarabb megtenni a szükséges lépéseket.

Vészjósló előjelek

Ha a munkahelyünkkel szemben bármilyen kifogást támasztunk, harmóniátlanságot kezdünk érezni - figyelmeztet Nagy Péter. Persze a kifogásokat előbb kezelni, megoldani kell, de ha ez sikertelennek bizonyul és a kellemetlen, feszült érzés nem szűnik, sőt fokozódik, a magunk és a környezetünk érdekében kell megtenni az első lépést.

Ha már a munkahely felé vezető úton többet gondolunk a kifogásból eredő problémára megkondul a vészharang. Amennyiben a munkával töltött időben is a gondokon töprengünk, sőt egyre inkább arra és nem a feladatunkra koncentrálunk, elérkezett a változás ideje.

A megfelelő irány

Érdemes ilyenkor önvizsgálatot tartani és néhány napig azon gondolkozni, hogy mihez lenne igazán kedvünk. Amit örömmel végzünk, abban sikeresek leszünk, ezért a pályamódosítás irányának megválasztása különösen fontos lépés - hangsúlyozza Nagy Péter. Akkor gondolkozunk konstruktívan, ha a vágyainkat minél közelebb visszük a realitásokhoz. Gyakori, hogy valakinek a hobbija, a kedvtelésből végzett tevékenysége válik a fő foglalkozásává. Akinek ez sikerül, nem csak sikeres, boldog is lehet.