Van, amikor a kereslet és a kínálat azért nem találkozik a munkaerőpiac szereplői között, mert az egyikük úgymond túl sok. Interjúalanyaink ugyan teljes név nélkül, de szívesen megosztották velünk tapasztalataikat és következtetéseiket: a "túlképzett vagyok, de dolgozni akarok" esetére.

"Nálam ez elég érdekesen alakult - kezdi András (45) -,mert a válság alatt maradtam a középvezetői székemben, annak ellenére, hogy cégfúziók és újabb menedzserek jöttek be a képbe. Azért rezgett a léc, számítottam rá, hogy elküldhetnek - így az első jeleket észlelve elkezdtem körbenézni az álláslehetőségek terén is. Aztán eltelt 5 év így. Keményen hajtottunk, voltak átszervezések, portfólió váltás, meg minden. És akkor küldtek el. Nagyon durva volt, mert akkor már nem is számítottam rá, és egy ideje felhagytam az állásportálok böngészésével is. Szóval az utcára kerültem, szinte egyik napról a másikra, közel 20 év munkatapasztalattal, vezetői múlttal. Most értékesítőként dolgozom egy IT cégnél. Máshová nem vettek fel egyelőre, de mindenáron dolgozni akartam, úgyhogy végül elvállaltam ezt."

András esete nem egyedülálló, lapunknak már többen nyilatkoztak hasonlóan. Túl sok a jelentkező háttere, csomagja - derül ki az állásinterjúkon, ha odáig eljut az illető. Ám döntő többségben ez még a jelentkezéskor, a pályázat átnézése közben kiderül, és ezért a "nem releváns" címke alá kerülhet a jelentkező anyaga.

Mi a jó megoldás ebben az esetben? Hogyan lehet továbblépni az Andráshoz hasonló háttérrel rendelkezőknek? Hamisítsuk meg az önéletrajzukat? Tagadjuk le a tapasztalatainkat, elért eredményeinket? Vagy számítsunk arra, hogy hosszadalmasabb álláskeresés vár ránk?

Túlképzett, de dolgozni akar

"Nem hinném, hogy át kellene írni az önéletrajzot ilyen esetekben - vallja ezt egy nagyvállalat HR generalistája, Erika (29). - Nálunk ez rugalmasabb rendszer, én kifejezetten örülök a több tapasztalattal rendelkezőknek. Ugyanis ha az adott munkakörre nem is tudjuk behívni az illetőt, a pályázati anyagát elteszem, és nagyon nagy segítség, hogy a későbbiekben kéznél van. Sokkal rosszabbnak tartom, ha az álláskereső elhallgat valamit, vagy átírja a valóságot. Ez mire jó?! Felvétel után úgyis kiderül legkésőbb a napi rutin során, hogy mit tud a másik. Illetve valóban igaz az, hogy ha visszalépés történik a munkatárs karrierjében, akkor az hamar kiégéshez, csalódáshoz, fluktuációval vezet. Semmi értelmét nem látom. Persze más kérdés, ha valaki munkanélküliként keresi a megélhetéséhez szükséges jövedelmet. Ám ilyen esetekben több alternatíva is rendelkezésre áll, nem kell feltétlenül bevállalni egy vagy két szinttel alacsonyabb főállást."

Érdekes párhuzam belelátni a két piaci szereplő gondolatmenetébe. És valóban, ahogy az is igaz, hogy mindig adódhatnak olyan helyzetek, amikor a szükség alapján döntünk; az is megfontolandó, hogy közép- és hosszú távon milyen irányba mozdulunk el. Az átmeneti időszakban gondolkodhatunk rugalmas lehetőségekben, amivel ugyan keresünk pénzt, de mellette folytathatjuk a céltudatos álláskeresésünket is. Íme, a legfrissebb ajánlatok:

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

RUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Részmunkaidős állások

Távmunka

Amennyiben a méltó folytatását szeretnénk megtalálni a karrierünknek, azt se feledjük: az álláskeresés arról is szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

KÖZEL TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, álláskeresés, önéletrajz, képzettség