Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A testékszerek és tetoválások hosszú időn keresztül automatikusan ki is zárták viselőjüket bizonyos munkakörökből. Nemcsak azokra gondolunk, ahol egészségügyi vagy munkavédelmi okokból tilos például az ékszerviselés, hanem az önkifejezés ilyen módjaihoz kapcsolódó előítéletekre is.

„Majd azt gondolják bűnöző vagy”, „elcsúnyítottad magad” – jelennek meg a gyakori asszociációk a tetoválást ellenzők körében. „Nem félsz, hogy nem fogsz munkát kapni?” A kérdés szinte minden látható tetoválást viselő számára ismerős. Lehet, hogy korábban kizáró ok volt az álláskeresésnél, mára azonban sokat enyhültek a szabályok.

Lazuló szabályok

A Starbucks amerikai kávézólánc pár éve lazított egy hatalmasat korábbi zéró tolerancia elvén: náluk már megengedettek a látható tetoválások, amennyiben nem az arcon vannak és nem tartalmaznak szélsőséges, gyűlöletkeltő üzeneteket. Az ékszerek azonban élelmiszerbiztonsági okokból továbbra is szigorúbb elbírálás alá esnek: egy egyszerű karikagyűrű, fülenként legfeljebb két apró fülbevaló és egy kis orr-piercing megengedett, minden mást csak a munkaidő leteltével lehet visszavenni.

Meglepő lehet, de még a magyar rendőröknél sem feltétlen probléma a tetoválás, íme a Készenléti Rendőrség állásfoglalása: „A nyári egyenruházatból ki nem látszó tetoválás nem kizáró ok, ha nem önkényuralmi, tiltott jelkép a tetoválás tárgya. A nyári egyenruházatból kilátszó tetoválás esetében megengedett az összességében maximum 100 cm2-t lefedő tetoválás, amennyiben nem olyan jelkép, szimbólum, ideológiai elkötelezettségre utaló forma, amely összeegyeztethetetlen a rendőri hivatással. Az e fölötti méretű tetoválás – független annak tárgyától és a fenti kritériumoknak való megfeleléstől – nem megengedhető. Nem megengedett az arcon, nyakon lévő tetoválás.”

Persze vannak olyan helyek is, ahol egyenesen kívánatos a tetoválás! Laci egy barber shopban dolgozik, és meg van róla győződve, hogy a mindkét karját beborító tetoválásai többet nyomtak a latban a felvételekor, mint a szakmai tapasztalata. „Szerintem megnézték, hogy itt van ez az arc, jó a szakálla, össze van rakva, szét van varrva, vegyük fel!”- meséli nevetve. Persze az sem árt, hogy ért a munkájához, néha hetekre előre be kell jelentkezni hozzá.

A kreatív iparban ha nem is elvárt, de gyakori a tetoválás és testékszer-viselés. „Egy reklámügynökségnél szinte akkor lógsz ki, ha nincsen rajtad semmi furcsa.” – meséli Luca, aki gyakornokként meglepődött az első napján, amikor körülnézve azt látta, hogy szinte mindenkin van tetoválás az irodában.

Garbóban télen-nyáron

Persze nem minden iroda ilyen megengedő. Van olyan is, aki ha meg nem is bánta, most már eltávolíttatná a tetoválást: „Egyetem alatt tetováltattam a mellkasomra egy elég nagy virágos mintát. Fiatal voltam és bohó, ahogy mondani szokás, és eszembe se jutott, hogy emiatt csak zárt felsőket hordok majd pár évvel később a munkahelyemen. Akkoriban úgy gondoltam, dehogy fogok én irodában dolgozni! Aztán egy elég konzervatív közegben kötöttem ki, ráadásul azt se gondoltam végig, hogy hányan akarnak majd beszélgetni a tetkómról. Már az is megfordult a fejemben, hogy eltávolíttatom, pedig még mindig szeretem.”- meséli Lilla, aki némi karrier-kitérő után végül pénzügyesként helyezkedett el.

A szigorúbb irodai és közigazgatási környezet mellett a repülés világa a másik nagy tiltott zóna: a hagyományos légitársaságok máig nem engedélyezik az önkifejezés látványosabb formáit. A Delta, az Emirates és az American Airlines is híresen szigorú a légiutaskísérők külsejével kapcsolatos szabályozásában. Náluk az egyenruhával nem takart testrészeken nem lehet semmilyen tetoválás, az sem megengedett, hogy ragtapasszal vagy alapozóval letakarva dolgozzanak a munkatársak. 

Álláskeresésnél gyakori, hogy a leendő felettesünket nem zavarná a tetkónk vagy extrémebb ékszerünk, de a nagyobb vállalatok öltözködési kódexe sokszor tartalmaz instrukciókat a tetoválásokra és testékszerekre vonatkozóan is: előfordul, hogy nem is kizáró ok ezek léte, elvárt hogy eltakarja őket a munkatárs munka közben.

Cseke-Kovács Zsófia stílustanácsadó szerint mindig a legfontosabb, hogy önazonosan tudjunk álláskeresés közben is viselkedni. Nem kell megtagadnunk magunkat: „A tetoválásokat, piercingeket hangsúlyozni nem érdemes, de rejtegetni sem kell. Ha jól alakul az interjú, megvan a kémia, akkor beszélhetünk róluk.” Ahogy Zsófia mondja, hosszabb távon úgyis egy olyan munkahelyen fogjuk jól érezni magunkat, ahol elfogadnak bennünket – akár tetoválásokkal, piercingekkel együtt.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala