Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Oprah Winfrey amerikai médiaszemélyiség, coach és üzletasszony neve a tengerentúlon szinte már fogalommá vált. Amikor arra gondolunk, hogy a magyar munkavállalók nemzetközi összehasonlításban hajlamosabbak az önbizalomhiányra, önmaguk leértékelésére, akkor bizony el kell ismernünk, hogy bőven van mit tanulnunk a hölgytől. Oprah alacsony sorból, nehéz családi körülmények közül jutott el karrierje csúcsára, ezt pedig igen egyedi világlátásának köszönheti. Karriertanácsai bejárták az egész világot és ugyanúgy megállják a helyüket itthon, mint az amerikai kontinensen!

Nézzük, milyen életszemlélet a nyerő, ha karrierről van szó:
1.) Ne másoljunk másokat!

Mindig legyünk autentikusak, vagyis magunkhoz hűek, mert abban a pillanatban, hogy elvárásoknak akarunk megfelelni és emiatt bizonyos viselkedésformákat magunkra kényszerítünk, hamisnak fogunk tűnni. „Soha nem gondoltam volna, hogy azáltal, hogy magamat adom, sikeres leszek. Ha tudtam volna, előbb elkezdtem volna” – vallja be Oprah Winfrey, aki egyedi stílusával minden idők egyik legsikeresebb talk-showjának háziasszonya lett.

Tipp: Kerüljük a begyakorolt szövegeket állásinterjún, mert azonnal feltűnik az interjúztatónak, ha valaki más mondatait mantrázzuk. Az alábbi állásokra igazi egyéniségeket várnak, nézzünk szét itt!

Tanuljunk Oprah Winfrey-től

2.)  Vállaljunk kockázatot!

„Az egyik legnagyobb kockázat az életben, ha soha nem merünk kockáztatni” – vallja Oprah, aki ha biztonsági játékot játszott volna, soha nem lett volna sikeres. 1988-ban felvállalta, hogy igencsak megosztó vendégeket hív meg a műsorába, nem törődve a kritikákkal. Az eredmény: habár később megbánta a döntést, elérte, hogy a show országos figyelmet kapjon, melynek következtében a nézettség az egekbe szökött.

Tipp: Soha ne hozzunk karrierünkben úgy döntést, hogy a félelmeink irányítanak. Felkértek csoportvezetőnek, de még nincs tapasztalatunk benne? Remek alkalom arra, hogy bizonyítsunk és kilépjünk végre a komfortzónánkból! Íme, a középvezetői állások, amelyekre lehet, hogy nem is gondolnánk, de már rég készen állunk!

3.) Keressük a változást!

Ahelyett, hogy kerülnénk és rettegnénk tőle, menjünk elébe és vállaljuk fel a változást! Ahogyan az életben, úgy a karrierünkben is csak egy valami állandó: a változás. Minél hamarabb tanuljuk meg és fogadjuk el ezt az igazságot, annál könnyebb. Ne harcoljunk a munkahelyünkön bevezetett újdonságok, új munkamódszerek, szervezeti átalakítások vagy vezetői döntések ellen, hanem lássuk meg bennük a lehetőséget. Menjünk az áramlattal és használjuk javunkra a változással járó energiát, ahelyett, hogy megfeszülnénk és ellenállnánk.

Tipp: Ha a rugalmasság és változatosság, vagy a flexibilitás kifejezéseket olvassuk egy álláshirdetésben, biztosak lehetünk benne, hogy a munkakör sok előre kiszámíthatatlan, váratlan változással járhat. Fogjuk fel pozitívan: biztosan nem lesz egyhangú, így nem fogunk unatkozni, és rengeteg új dolgot tanulhatunk!

4.) Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt!

„A filozófiám, hogy ha minden pillanatban a tőlünk telhető legjobbat tesszük, akkor a következő pillanatban már a lehető legjobb helyről indulunk.” Oprah ezzel arra biztat minket, hogy függetlenül attól, hogy milyen helyzetben vagy éppen hol vagyunk, mindig tegyük meg a legtöbbet, ami csak tőlünk telik. Autószereléssel foglalkozunk? Nyújtsuk a legjobb formánkat és adjuk tudásunk legjavát, törekedjünk arra, hogy a legjobb autószerelők legyünk a szakmában. Ez igaz bármire, még akkor is, ha éppen nem álmaink állásáról van szó. Magunknak tartozunk vele.

Tipp: Az ügyfélszolgálati munkák esetében különösen sokra vihetjük, ha szívvel-lélekkel, a lehető legnagyobb odafigyeléssel kezeljük az ügyfeleket illetve a vásárlókat. Íme, a legfrissebb ilyen állások!

5.) Ne hasonlítsuk magunkat versenytársainkhoz!

Folyamatosan arra figyelni, hogy versenytársaink vagy kollégáink hol tartanak, miket csinálnak és vajon sikeresebbek-e, mint mi, olyan, mintha egy olimpiai futó folyamatosan hátrafordulna, hogy ellenőrizze, a többiek mennyire zárkóztak fel mögötte. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy el kell zárnunk magunkat külvilágtól és figyelmen kívül kell hagyni a trendeket vagy kollégáinkat. A karrier egy olyan folyamat, amelyben csakis önmagunkkal állunk versenyben. Ha a nap végén jó lelkiismerettel elmondhatjuk, hogy arra törekedtünk, jobbak legyünk, mint tegnap és mindenben legjobb tudásunk szerint cselekedtünk, akkor győztesek vagyunk. Bármilyen pozícióban dolgozzunk is.

Tipp: Hagyjuk a volt évfolyamtársak karrierjének boncolgatását. Ugyanazzal a végzettséggel, egészen különböző pozíciókban és cégeknél is el lehet helyezkedni, a választás csak rajtunk múlik! Több ezer pályakezdőknek való állás vár, ahol kipróbálhatjuk magunkat!

Csapjunk le a legújabb állásokra a Profession.hu hírlevelére való feliratkozással, de ha igazán profik akarunk lenni, akkor az okostelefonunkon is használjuk ezt a mobil applikációt Androidon vagy éppen iPhone-on.  Illetve ha önéletrajz nélkül pályáznánk, akkor próbáljuk ki a Mobil Munka alkalmazást!

 

Forrás: Oprah Winfrey: What I know for sure

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: karrierépítés, álláskeresés, karrier tanácsadás, coaching, előléptetés