Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Más-más hatékonysággal végzi a munkáját, aki a belső igényei alapján, a "saját személyére" szabott munkát végzi, mint az, aki "lélektelenül" elvégzi a feladatait. Az első típusú dolgozónak a munkahelyen felmerülő problémák kihívást jelentenek, a másikból viszont általában elégedetlen és gyorsan kiégett munkatárs lesz. Ez utóbbi emberek gyakran pályát módosítanak.

A diákok pályaválasztási döntésébe épp ezért nem szabad sem a tanárnak, sem a szülőnek beleszólni. Ha olyan szakmát tanul egy gyerek, amelyet nem önmaga választott, hanem a szülő a be nem teljesült vágyait erőlteti rá, akkor sérülhet. És ha utólag új szakmát tanul, az elsőbe beleölt idő, pénz és energia már nem térül meg. Az állam (vagy a család) az első képzés díját "kidobta az ablakon".

Kitől kérhetünk tanácsot?

A munkaügyi központok és a Foglalkozási Információs Tanácsadók (FIT) mellett a Foglalkozási és Szociális Hivatal által üzemeltetett ePálya honlap (www.epalya.hu) is sok hasznos információval segítheti a fiatalokat a továbbtanulásban - akár középiskolába, akár már a felsőoktatásba készülnek.

A FIT-nél a fiatalok egy számítógépes komplex tanácsadóprogram kérdőíveit töltik ki, így kiderül, miben tehetségesek. A kérdések alapján arra is fény derül, hogy merre orientálódjanak. Néha előfordul, hogy konkrét szakmát ajánl nekik a rendszer, de gyakoribb az irány kijelölése. A tanácsadás nemcsak tesztekből áll: a FIT munkatársa elbeszélget a gyerekkel és a szülővel is, majd kiértékelik az eredményeket.

Az ePálya honlapon pedig 250 pályaválasztással, pályaorientációval kapcsolatos weboldal, mintegy 1500 középfokú és 190 felsőfokú oktatási intézmény adatai érhetők el. A szakmákat több mint 300 pályainformációs mappa és 50 pályaismertető film ismerteti. Az interaktív oldalon az érdeklődök a tanácsadás menüpont alatt speciális kérdőíveket tölthetnek ki, így saját képességeik alapján kaphatnak javaslatokat. Emellett chatelhetnek is a tanácsadókkal.

Álomállás vs. hiányszakma

Korábban csak a problémás diákok kerültek a pályaválasztási tanácsadó elé, ma azonban már egyre több szülő próbálja felméretni a gyermeke képességeit, megtudni, hogy valójában mi lenne a megfelelő munka számára. Sajnos azonban a legtöbben még mindig nem a munkaerő-piaci keresletre való tekintettel, vagy az alapján választanak, hogy miben tehetséges a felvételiző, hanem a divatszakmák felé húznak.

Egy brit felmérésből kiderült: 25 évvel ezelőtt az akkori gyerekek közel ötöde tanár akart lenni, a mai tinédzserek célja viszont már az, hogy híressé váljanak. A hagyományos szakmák visszaszorulóban vannak: ügyvéd a nebulók kevesebb mint tizede lenne, az orvosi pályát pedig csak 6 százalékuk választaná. A példaképeik a sztárok, a fiatalok 12 százaléka szeretne híres sportolóvá válni, 11 százalék énekesi és színészi pályára vágyik, 9 százalék pedig űrhajós lenne. A televíziós főzőműsorok népszerűségét jelzi, hogy séfként 5 százalék tudja elképzelni felnőtt életét - írta a Daily Mail. Negyedszázada a pedagógusi pálya után a pénzügyi volt a legnépszerűbb. Sportoló akkor a gyerekek 5 százaléka akart lenni.

A magyar helyzet sem sokkal jobb. A fővárosi XI. kerületi Pályaválasztási Tanácsadó Intézet a Pedagógiai Szolgáltató Központtal, továbbá a kerületi pályaválasztási felelőssel karöltve arról készített néhány éve egy felmérést, mennyire ismerik a diákok a szakmákat. A bőrdíszműveshez némelyek azt a meghatározást írták, "aki a bőrt műveli", s voltak, akik a kőműves szó jelentésével sem voltak tisztában - olvashattuk a Figyelőben.

Tanácstalan továbbtanulók segítői. Milyen munkát vállaljunk?

Rangsor, ösztöndíj, presztízsnövelés

A kormány a hiányszakmák felé irányítja a tanulókat: jövő év februárjától a szakiskolákban a keresett szakmát választó tanulók ösztöndíjat kaphatnak. Az erről szóló rendeletet a napokban fogadta el a parlament. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium pedig nívódíjjal tünteti ki a legjobb képzőket: legutóbb a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium mellett két győri iskola - a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, illetve a Gábor László Építőipari Szakképző Iskola és Kollégium vehette át az elismerést. Mellettük a miskolci Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola és Kollégiumot is díjazták.

A gimnáziumi rangsor a 2004-2008 közötti időszak felvételi eredményeit vizsgálja, 2009-ben - mint már évek óta mindig - a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium végzett az első helyen 96,7 százalékkal. A második a debreceni KLTE Gyakorló Gimnáziuma végzett, 93,9 százalékkal, ezt a győri Révai Miklós Gimnázium követi 93,5 százalékkal.

Egy OECD-jelentés a középfokú és a felsőoktatás közötti kapcsolat felülvizsgálatát sürgeti. A céljuk az, hogy az egyetem vagy a főiskola a szakképzésre épüljön, ne két különálló részét alkossák az oktatásnak. Összekapcsolnák az oktatás- és gazdaságpolitikát is - azaz egyre inkább oda kell figyelnie az oktatásnak a cégek munkaerőigényeire. Ezért is építik ki egyre több országban a tanácsadó-hálózatokat, adatbázisokat és nyomonkövetési rendszereket, amelyek nemcsak a munkáltatóknak segítenek, hanem a diákok pályaorientációjában is.

A felsőoktatásba készülők is tájékozódhatnak a rangsorokból, amelyek mérhető eredményeket hasonlítanak össze, egyedüli forrásként azonban nem alkalmazhatók, mellettük számos más módon is értékelni kell is a felsőoktatást. A rangsorok átfogóan elemzik a diplomák piaci helyzetét, az egyes szakokon végzők mai és jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeit, a munkáltatói igényeket, de szólnak az elérhető keresetekről is.

A világ számos országában bevált módszer a végzettek karrierjének nyomon követése, elégedettségük mérése. Nemrég zárult le az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében annak a pályázatnak az elbírálása, amelynek során az egyetemek és főiskolák diplomás pályakövető rendszerek kialakítására pályázhatnak. Ebből kiderül majd, hogy a tanultakat tudja-e alkalmazni a munkaerőpiacon a diplomás, és a felvételizők is kideríthetik, van-e esélyük az elhelyezkedésre. 2010 elején indul el az ezt bemutató új portál, a Diplomántúl.hu.

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!