Az idén kétszer is összefüggően 4 napot pihenhetünk. Ennek azonban az az ára, hogy két szombaton dolgozni kell majd.

2016. március 5-én, szombaton munkanap lesz, viszont március 14-én, hétfőn szabadnapot kapunk. (Október 15. lesz a másik szombati munkanap, ekkor október 31., hétfő helyett kell majd dolgoznunk, amely szintén pihenőnap lesz.)

A Munka törvénykönyve (Mt.) szerint Magyarországon munkaszüneti nap január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Május elseje, október 23. és karácsony első napja vasárnapra esnek, augusztus 20. pedig szombatra. Háromnapos hosszú hétvégénk három lesz: húsvétkor, pünkösdkor és karácsonykor.

Szombat is munkanap

Nem mindenkinek jár a pihenőnap

Az általánostól eltérő munkaidő-beosztásban foglalkoztatottak munkarendje az Nemzetgazdasági Minisztérium munkaszüneti napokra vonatkozó rendeletétől eltérően is meghatározható.

Az Mt. szerint egy munkáltató vagy a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény van a tevékenységre (például az állami múzeumokban dolgozni kell munkaszüneti napokon is, ugyanis a legtöbb ilyen kiállítóhelyen március 15-én, augusztus 20-án vagy október 23-án ingyenes belépést biztosítanak).

Emellett akkor is dolgoznunk kell munkaszüneti napon, ha egy balesetet, elemi csapást, súlyos kárt, illetve az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszélyt kell megelőzni vagy elhárítani.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaszüneti napra vonatkozó beosztási szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá a húsvét- és a pünkösdvasárnap esetén is. Ha valakinek munkaszüneti napon kell dolgoznia, 100 százalék bérpótlék jár neki.

A társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásakor a munkaszüneti napon szükséges lehet a munkavégzés.

Ha pedig a bérfizetési nap heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon ki kell fizetni a pénzt az alkalmazottaknak.

Egy "bolondos" munkaszüneti nap

Néhány éve munkaszüneti nappá nyilvánította az odesszai polgármester a "bolondok napját", azaz április 1-jét. Odesszát már a szovjet időkben a humor városának nevezték, a dél-ukrajnai város ugyanis híres volt sajátos humoráról és vicceiről. A volt szovjet térség legviccesebb városában a "nevetés napjának" nevezik április 1-jét. A polgármester csak a közszférában dolgozóknak adhat ki szabadnapot, ezért arra kérte a magánvállatokat, hogy ők is csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaszüneti nap, 2016, szabadnap, hosszú hétvége, pihenés