Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem ritka, hogy az egykor imádott munka néhány hónap, vagy jobb esetben néhány év után utálat tárgyává válik. Bármilyen szakmát vizsgálunk is, az építőipartól a gyártás, termelésen át a pénzügyig, a munkavállalók kétharmada megtapasztalta már az elkötelezettség hiányát munkájában. Ennek számtalan oka lehet, azonban jó hír, hogy egy kis önvizsgálattal, némi tudatossággal, és néhány határozott lépéssel a kiábrándultságot pozitív hangulattá alakíthatjuk.

Vajon miért?

1. Gyakran azért veszítjük el lelkesedésünket a munkánk iránt, mert nem érezzük annak értékét, vagyis nem látjuk, hogyan is illeszkednek az általunk elvégzett feladatok a nagy egészbe, legyen szó egy termelési folyamatról vagy egy marketingkampány lebonyolításáról.

2. Hasonló lehet a végeredmény akkor is, ha nem azzal foglalkozhatunk, amit a szakmánkban igazán szeretünk, és nem is látunk esélyt új kihívásokra, munkakörünk átalakítására.

3. Érdektelenséghez vezethet az is, ha nincs jó viszonyunk a főnökünkkel: nem hallgat meg bennünket, nem ad visszajelzést teljesítményünkről, vagy esetleg folyamatos konfliktusok nehezítik a mindennapjainkat.

Szeressünk bele a munkánkba újra! - álláskeresés, munkahely, motiváció

Fókuszban a célok

Ha tisztáztuk magunkban az okot, amiért a munkánk csupán a szükséges rossz az életünkben, vizsgáljuk meg azt is, hogy nem túl nagyok-e az elvárásaink a jelenlegi pozíciónkkal kapcsolatban, és ha szükséges, tartsunk önmérsékletet! Dr. Paul White pszichológus szerint ugyanis él a köztudatban egy elképzelés arról, hogy milyennek is kell lennie egy állásnak: „azemberek bemennek a munkahelyükre, elkezdenek dolgozni és úgy gondolják, hogy megmentik a világot, miközben bevethetik az összes kreatív energiájukat. A pályakezdő pozíciók nagy részében azonban szinte nincsenek ilyen megbízások.

Érdemes tehát felidéznünk, miért is választottuk az adott munkakört, illetve a kezdetekben mit szerettünk benne a legjobban: lehetséges, hogy az iparági tapasztalatok, vagy a nemzetközi munkalehetőség vonzott minket, esetleg a továbbképzések vagy kapcsolati tőke miatt mondtuk igent, de az is előfordulhat, hogy saját vállalkozásunk beindításához elengedhetetlen tőke összegyűjtését terveztük célul. Ha még nem teljesítettük be tervünket, azt szem előtt tartva változtassunk hozzáállásunkon, és nyerjük vissza motivációnkat. Ha megkaptuk, amit akartunk, bátran váltsunk, és találjuk meg azt a munkát, amely boldoggá tesz bennünket.

Lépjünk a tettek mezejére!

Sokszor már néhány apróbb változtatás is hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat: egy kis extra időtöltés a kollégákkal, kényelmesebb irodaszék, vagy épp heti egyszer otthoni munkavégzés. De van, hogy ennél komolyabb lépésekre is el kell szánnunk magunkat. „Merjünk kísérletezni, hiszen mit is veszíthetünk, ha már amúgy sem szeretjük a munkánkat?” – fogalmazza meg George Elfond, egy amerikai szoftvercég igazgatója.

Ha közömbösségünket a felettesünk táplálja, próbáljunk meg kikerülni a hatása alól: kérjük át magunkat egy másik részlegre, vagy jelentkezzünk cégen belül egy olyan pozícióra, ahol másvalakinek kell beszámolnunk a munkánkról. Amennyiben feladataink váltak automatikussá, számunkra, egyeztessünk vezetőnkkel a munkaköri feladataink változtatásáról, lehetséges ugyanis, hogy ő nem is tud arról, hogyan is érzünk munkánk egyes részei iránt. Legyünk proaktívak, mutassunk rá olyan feladatokra, amelyeket valamelyik kollégánk át tudna venni tőlünk, és tegyünk javaslatokat új irányokba, amelyekkel szívesen foglalkoznánk. Természetesen ehhez munkatársainkkal is szükséges együttműködnünk, de ilyen módon újradefiniálhatjuk munkánkat, és akár még a kezdetinél több lelkesedéssel vethetjük bele magunkat.  

Gondoljuk át a fentieket, és haladjunk kis lépésekkel a motiváltabb mindennapok felé. Ha azonban törekvéseink zátonyra futnak, és nem sikerül visszanyernünk lelkesedésünket, lépjünk tovább! Itt a jól fizető állásokat találjuk, ide kattintva a budapesti lehetőségek közül válogathatunk, ezekre a munkánkra pedig gyakorlat nélkül is jelentkezhetünk. Ha más szempontok érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!  

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, munkahely, motiváció